Планът за възстановяване потегля към Брюксел, но с опция за редакции

Правителството в оставка все пак ще изпрати документа за 12.6 млрд. лв. за предварителна оценка към ЕК

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ще го пратим, няма да го пратим. През последните седмици въпросът кога и дали кабинетът в оставка ще внесе за одобрение в ЕК План за възстановяване, по който България трябва да получи 12.5 млрд. лв. до 2026 г., се движи от едната до другата крайност. Първо вицепремиерът в оставка Томислав Дончев обяви, че правителството ще го остави за следващия кабинет, което предизвика критики, че се прави саботаж. Днес обаче премиерът Бойко Борисов заяви, че документът все пак ще бъде изпратен в Брюксел от неговото правителство. "Утре ще приемем и плана, и ще го пратим, като искат. Той не е Библия, може след това да се преправя, преписва, да се слага. Те са гъвкави документи. Това е ежедневен преговор с ЕК, с хората, които дават парите", обясни той по време на среща с туроператори в дома си, който в последно време играе ролята на кабинет и зала за брифинги на премиера.

Часове по-късно, на заседание на бюджетната комисия в Народното събрание, вицепремиерът в оставка Дончев потвърди, че планът ще бъде внесен за одобрение в Министерския съвет утре и след това ще поеме към ЕК. Но не за одобрение, а за съгласуване.

Оценка в аванс

"За мен най-разумното, което може да се направи, е, да се стартира процедурата по предварителна оценка. Тя е предшестваща процедура преди депозирането на плана за одобрение. След като тя приключи, той може да бъде внесен официално от това или от друго правителство", обясни той и посочи, че не знае някоя друга държава да е стартирала подобна процедура. С "доза оптимизъм" обаче Дончев заяви, че такава може да се получи в рамките на две или три седмици.

"Не очаквам изненади от страна на ЕК. До голяма степен текстът съответства на очакванията", обобщи той и добави, че действията планът да се внесе за одобрение в ЕК прибързано биха се отчели като политически саботаж. "В този смисъл ще внеса финалния вариант в Министерския съвет и до последния ден като вицепремиер ще работя за изчистване на дребните технически детайли", заяви той.

Дончев отбеляза, че ако има воля за ново съдържание на плана, при една добра мобилизация новият екип би могъл да го разработи за 6-7 месеца. Трудно е обаче да се каже отсега дали подобни действия биха забавили финансирането. "Мъдрото решение е да се произнесе Народното събрание", заяви вицепремиерът в оставка.

Тука има, тука няма... саниране

Преди ден пък премиерът в оставка Борисов заплаши средствата за саниране (около 2 млрд. лв.) да отпаднат от плана заради острите критики от страна на опозицията, че зелените инвестиции в документа са заменени от стиропор. Той дори се обърна към сдружението на общините в България, като поиска ясна и категорична подкрепа.

"Искам да има днес (в понеделник - б.а.) становище на Сдружението на общините, няма кмет, който да не е поискал от мен да сложим санирането. Така че повече няма да има компромиси с такива изказвания. Кметовете го искат това, и то кметовете на БСП, на ДПС, всички кметове", заяви той отново при живо включване от дома си. Становището не закъсня - зам.-председателят на НСОРБ и кмет на Троян Донка Михайлова настоя Планът за възстановяване да бъде внесен в ЕК възможно най-бързо.

Пред депутатите от бюджетната комисия в НС тя отбеляза, че сред най-важните проекти за общините са именно за енергийната ефективност, и изрази задоволство, че в плана се предвиждат средства и за обновяването на еднофамилните сгради, както и за модернизация на уличното осветление. "Особено важна е програмата, свързана с ВиК в населените места между 2000 и 10000 жители", каза още Михайлова.

Тя обаче изрази съжаление, че в плана липсват две важни за общините теми - децентрализацията, при която част от подоходните данъци да остават в самите общини, както и липсата на възможности, свързани с програми за подкрепа на общински проекти чрез използване на местни ресурси (като минералната вода например).