🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Франция и Германия настояват за бързо одобрение на плановете за възстановяване

Финансовите министри на двете страни Льо Мер и Шолц подкрепят въвеждането на глобален минимален корпоративен данък

"Бяхме много ефективни миналата година при приемането на плана за възстановяване и при решението за издаване на общ дълг, заяви Льо Мер (вляво) по време на видео пресконференция заедно с германския си колега Олаф Шолц.
"Бяхме много ефективни миналата година при приемането на плана за възстановяване и при решението за издаване на общ дълг, заяви Льо Мер (вляво) по време на видео пресконференция заедно с германския си колега Олаф Шолц.
"Бяхме много ефективни миналата година при приемането на плана за възстановяване и при решението за издаване на общ дълг, заяви Льо Мер (вляво) по време на видео пресконференция заедно с германския си колега Олаф Шолц.    ©  Reuters
"Бяхме много ефективни миналата година при приемането на плана за възстановяване и при решението за издаване на общ дълг, заяви Льо Мер (вляво) по време на видео пресконференция заедно с германския си колега Олаф Шолц.    ©  Reuters

Френският финансов министър Брюно льо Мер смята, че ЕС е "загубил твърде много време" при изготвянето на плана за възстановяване от корона кризата в размер от 750 млрд. евро. Германия и Франция направиха съвместно предложение за бързо одобрение в Брюксел на разходните програми на страните членки на съюза. През миналата година двете страни предложиха създаването на фонда и след дълги преговори той беше приет през лятото от ЕК и правителствата. Оттогава обаче подготовката на плановете тече бавно, което отлага във времето възможността за допълнително финансиране на възстановяването на европейската икономика, която беше тежко засегната от пандемията.

"Бяхме много ефективни миналата година при приемането на плана за възстановяване и при решението за издаване на общ дълг, заяви Льо Мер по време на видеопресконференция заедно с германския си колега Олаф Шолц във вторник. "Оттогава загубихме твърде много време. Китай възобнови своя растеж. САЩ процъфтява. ЕС трябва да остане в надпреварата", заявява френският финансов министър, цитиран от Financial Times.

Шолц съобщи, че Германия и Франция, както и Италия и Испания представят своите национални предложения в Брюксел тази седмица и целта е да издигнат интеграцията на ЕС "на ново ниво".

Българският план за възстановяване също ще бъде изпратен в Брюксел, но ще има опция за редакции в него от служебното правителство. Правителството в оставка на Борисов в крайна сметка реши да изпрати документа за 12.6 млрд. лв. за предварителна оценка към ЕК.

Германското правителство заяви, че 90% от 26 млрд. евро, които очаква да получи от фонда за възстановяване, ще се вложат в инвестиции за опазването на климата и цифровизацията, две области, в които най-голямата европейска икономика изостава.

"Днес е добър ден за Европа", обяви Шолц. "Фондът за възстановяване на ЕС дава възможност на всички страни от ЕС да приложат мерки, за да излязат по-силни от кризата. Сега можем да предприемем обединени действия, с които да направим ЕС по-силен, основан на солидарност и годен за бъдещето. Германският план за възстановяване изпраща ясен сигнал в полза на действията по климата, дигитализацията, растежа и работните места".

Франция, която ще получи от фонда около 40 млрд. евро, каза, че половината от нейния национален план за възстановяване от 100 млрд. евро ще бъде насочен към "преход към неутралност по отношение на климата", докато 25% ще бъдат използвани за цифровизация.

Парите - най-късно през септември

Льо Мер заяви, че Европейската комисия трябва да анализира националните планове възможно най-скоро, за да бъдат одобрени на срещата на финансовите министри на ЕС през юли.

"Мисля, че парите трябва да дойдат възможно най-скоро, най-късно през септември. След като планът ни бъде приет от Съвета, трябва да получим първото плащане от 13%, което представлява 5.1 млрд. в случая на Франция", обяви Льо Мер.

Двамата финансови министри също изказаха подкрепата си за предложението на администрацията на Джо Байдън за минимален глобален данък върху печалбата от 21% да бъде договорен от ОИСР, въпреки че членките на ЕС не са очаквали САЩ да се целят толкова високо при завръщането си на масата за преговори, съобщава още FT.

"Моето мнение е, че сме тръгнали в добра посока", каза Шолц, когато го попитаха за предложението за 21%, добавяйки, че преговорите са "в ситуация, която никога не бихме очаквали преди няколко години". Льо Мер смята, че в момента има "исторически" шанс за компромис и постигане на сделка в ОИСР.