Възстановителният фонд на ЕС може да върне растежа до нивата отпреди пандемията

ЕК ще представи своя прогноза за икономическия ръст в сряда

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че Брюксел ще приложи "строга система" на мониторинг, за да се гарантира "правилното изразходване на парите" от фонда
Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че Брюксел ще приложи "строга система" на мониторинг, за да се гарантира "правилното изразходване на парите" от фонда
Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че Брюксел ще приложи "строга система" на мониторинг, за да се гарантира "правилното изразходване на парите" от фонда    ©  Reuters
Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че Брюксел ще приложи "строга система" на мониторинг, за да се гарантира "правилното изразходване на парите" от фонда    ©  Reuters

Фондът за възстановяване от пандемията на ЕС в размер на 750 млрд. евро може да спомогне за връщането на растежа в региона близо до нивата отпреди ковид кризата, смятат икономисти. Най-големите европейски страни вече предадоха плановете си как ще похарчат своя дял от грантовете и заемите и след като Европейската комисия (ЕК) получи всички планове, ще разполага с два месеца, за да ги проучи.

Страните членки трябва да представят подробни цели, които да изпълнят, за да получат евросредствата. Плановете им са фокусирани върху инвестициите в дигитални и "зелени" проекти, както и върху реформи на публичния сектор. Миналия месец заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че Брюксел ще приложи "строга система" на мониторинг, за да се гарантира "правилното изразходване на парите".

Нагоре, нагоре

ЕК ще представи своя прогноза за икономическия ръст в сряда, пише Financial Times. От Morgan Stanley вече заявиха, че очакват възстановителният фонд да повиши БВП на еврозоната с 3.5%, а Американската инвестиционна банка смята, че планът ще върне блока до "тенденцията за растеж отпреди пандемията".

Международният валутен фонд добавя "относително консервативните" 0.75 процентни пункта към БВП в последната си европейска прогноза. Но посочва, че "отражението върху реалния БВП може да бъде поне два пъти по-голямо, ако еврофинансирането бъде правилно похарчено и придружено от нужните реформи".

По-голямата част от икономистите, разглеждащи националните планове, които страните членки са предали на Брюксел, смята, че ефектът върху икономическия ръст вероятно ще бъде по-голям от очакванията на ЕС и на европейските държави. "Правителствата в съюза са направили консервативни прогнози за фискалния стимул от тези инвестиции", коментира Марион Амио, старши европейски икономист към S&P Global Ratings.

От S&P изчисляват, че грантовете за почти 400 млрд. евро от фонда на ЕС ще повишат БВП на региона с между 1.5 и 4.1% през следващите пет години, в зависимост от това каква част от средствата са действително похарчени и колко добре са използвани. Според Амио цялостният ефект вероятно ще бъде дори по-голям, тъй като S&P не са взели предвид в оценката си нито използването на заемите за 386 млрд. евро, нито отражението на реформите в публичния сектор.

Повече от очакванията

Досега от 14-те страни, които са предали плановете си на ЕК, пет са поискали заеми за над 150 млрд. евро. Някои, които не са поискали заеми, като например Испания, посочват, че ще го направят на по-късен етап. Няколко държави пък допълват средствата от Брюксел с финансиране от националните си бюджети - например 60 млрд. евро за Франция и 30 млрд. евро за Италия.

Плановете на Гърция, които спечелиха похвалите на ЕК, предвиждат повишаване от 7% на БВП до 2026 г. От Morgan Stanley смятат, че страната ще отбележи ръст от около 12%, а прогнозата на S&P е за до 18%.