Гърция ще отпуска кредити с по-ниски лихви за бизнеса с пари от ЕС

Първият транш от 1.57 млрд. евро от плана за възстановяване идва през този месец

Правителството на премиера Кириакос Мицотакис иска да направи гръцката икономика по-конкурентоспособна
Правителството на премиера Кириакос Мицотакис иска да направи гръцката икономика по-конкурентоспособна
Правителството на премиера Кириакос Мицотакис иска да направи гръцката икономика по-конкурентоспособна    ©  Reuters
Правителството на премиера Кириакос Мицотакис иска да направи гръцката икономика по-конкурентоспособна    ©  Reuters

За Гърция средствата от възстановителния фонд на ЕС са възможност да направи икономиката си по-конкурентоспособна. Правителството е решило да поправи проблема, пред който се изправят хиляди компании в страната, а именно скъпите кредити. То иска да използва 11.7 млрд. евро от получените евросредства, за да намали разходите за вземане на заеми за бизнеса и да увеличи инвестициите до нивата им в други членки на ЕС, пише Financial Times.

"Ако не направим това, икономиката ни никога няма да успее да се възстанови", посочва помощник-министърът на финансите Теодорос Скилакакис.

Каква ще бъде процедурата

Според плана Гърция ще получи заем от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС с лихва близо до нулата и ще прехвърли парите към банките, за да може бизнесът да взема много по-евтини кредити, като лихвените равнища ще са близки до тези в другите страни от еврозоната. Въпреки че сега гръцката икономика е в много по-добро състояние след осем години на провеждане на програма за реформи, процентът на необслужваните заеми е най-висок във валутния блок. Гръцките банки все още предлагат най-скъпите заеми в блока, което поставя компаниите в неравностойно положение.

В началото на месеца шест банки в Гърция, както и Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие ще получат първия транш от фонда в размер на 1.57 млрд. евро и ще започнат да дават кредити. Процесът по одобряване на кандидатите ще бъде отговорност на самите банки без намесата на правителството, като независими одитори ще съблюдават процедурата.

Съмнения в плана

Някои опозиционни политици обаче се съмняват дали планът наистина ще проработи. От лявата партия СИРИЗА твърдят, че повечето компании в страната са прекалено малки, за да покрият критериите за получаването на средства, и съответно намеренията на правителството няма да имат съществен ефект върху икономиката. Освен това СИРИЗА критикува липсата на държавен мониторинг при даването на заемите. Според партията не е правилно банките да контролират цялата процедура, защото програмата може да се използва за предоставяне на кредити на корпорации, които вече имат достъп до ликвидност.

Главният изпълнителен директор на Eurobank Фокион Караваис посочва, че планът е насочен предимно към по-големите компании, които са възприемани за по-доходоносни. Само 2.5% от около 900 000 бизнеса в Гърция могат да бъдат определени като средни и големи. Някои успешни по-малки компании ще успеят да покрият критериите за получаване на кредити, но повечето няма да могат, защото имат предишни просрочени задължения или не са на печалба.

Нагоре, нагоре

Над 10 пъти по-висок е бил броят на мощностите от ВЕИ, които са присъединени към гръцката енергийна система през 2021 г. спрямо 2020 г., информира ANA-MPA. За миналата година е имало оферти за присъединяване на 1346 нови енергийни мощности, докато година по-рано броят им е бил 103. Но нарастването на общата им мощност е по-малко, тоест 3 гигавата през 2021 г. спрямо 1.6 гигавата през 2020 г.