🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Испания ще срещне трудност в усвояването на парите от възстановителния фонд на ЕС

Мадрид планира да похарчи 77% от грантовете за 70 млрд. евро между 2021 и 2023 г.

Правителството на Педро Санчес бе изчислило, че парите от възстановителния фонд на ЕС ще добавят 2.6 процентни пункта към ръста на БВП за 2021 г.
Правителството на Педро Санчес бе изчислило, че парите от възстановителния фонд на ЕС ще добавят 2.6 процентни пункта към ръста на БВП за 2021 г.
Правителството на Педро Санчес бе изчислило, че парите от възстановителния фонд на ЕС ще добавят 2.6 процентни пункта към ръста на БВП за 2021 г.    ©  Reuters
Правителството на Педро Санчес бе изчислило, че парите от възстановителния фонд на ЕС ще добавят 2.6 процентни пункта към ръста на БВП за 2021 г.    ©  Reuters

Средствата от възстановителния фонд на ЕС са ключови за икономическата стратегия на Испания, която заради пандемията от коронавирус отбеляза свиване на БВП с 10.8% през 2020 г. Голяма част от отпуснатите грантове за 70 млрд. евро се очакват в периода 2021-2023 г. и тези ресурси са безпрецедентни за страната.

Преди десетилетие отговорът на Брюксел в условията на криза беше затягане на колана. Тогава Мадрид определи това като грешка и този път ЕС се обедини около един далеч по-щедър подход. Сега испанското правителство планира да похарчи 77% от грантовете между 2021 и 2023 г. Но това ще означава да усвои парите много по-бързо, отколкото страната някога е успявала с предишна помощ от ЕС, пише Financial Times. Почти половината от 60-те млрд. евро от европейските структурни фондове за Испания в периода 2014-2020 г. все още не са похарчени.

Блокажи и забавяния

Делът на Испания е част от фонда на ЕС за възстановяване от пандемията на стойност 800 млрд. евро, който цели както средносрочно насърчаване на икономиката на страните членки, така и по-дългосрочен стимул чрез подпомагане на "зеления" енергиен преход, дигитализацията и структурните реформи. Но макар сега Брюксел да е по-убеден в нуждата от увеличаване на разходите, много европейски държави ще срещнат трудност в усвояването на толкова много средства за толкова кратко време.

Първоначално Испания е бюджетирала 27 млрд. евро от фонда на ЕС за тази година, като е изчислила, че това ще добави 2.6 процентни пункта към ръста за 2021 г. Тези надежди обаче бяха попарени от блокажи и забавяния. През август съюзът преведе аванс от 9 млрд. евро на страната, а този месец Европейската комисия подкрепи допълнително изплащане на 10 млрд. евро, тъй като Мадрид е изпълнил 52 реформи и други критерии.

И все пак Мария Хесус Фернандес от Испанската банкова асоциация смята, че най-много 7 млрд. евро от възстановителния фонд ще бъдат разпределени до края на тази година, което ще допринесе с максимално 0.6 процентни пункта към растежа. "Отражението върху БВП не се проявява, когато парите са определени, а когато съответните инвестиции се случат и средствата са похарчени ефективно. Затова ръстът ще е много разочароващ предвид очакванията, които имахме", казва тя.

Нереалистична скорост на усвояването

От испанското министерство на икономиката подчертават, че трябва да мине известно време, преди парите да се влеят в икономиката - необходимо е провеждането на търгове, избирането на компании и т.н. И допълват: "В този процес ние бяхме сред първите - първите заедно с Португалия, които съставихме план; първите, които поискахме средства от Европейската комисия; първите, които получиха положителна оценка на базата на постигането на целите. Движим се много бързо, но трябва да направим нещата по правилния начин."

Експерти предупреждават, че скоростта на усвояването на парите от възстановителния фонд, очакван от европейските институции, не изглежда реалистичен. Според Чус Ескобар от консултантската фирма EY Spain правителството в Мадрид е признало в бюджетните си сметки, че близо половината от планираните средства няма да бъдат похарчени през тази година. И посочва, че вместо това ще му се наложи да предвиди огромната сума от 36 млрд. евро за 2022 г.