🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ескалацията между израелската армия и палестинските милиции рискува война

Най-добрият шанс за спиране на огъня е външно посредничество, вероятно чрез Египет

Пушек и пламъци в Газа след израелски въздушни удари
Пушек и пламъци в Газа след израелски въздушни удари
Пушек и пламъци в Газа след израелски въздушни удари    ©  Reuters
Пушек и пламъци в Газа след израелски въздушни удари    ©  Reuters

Конфликтът между палестинските милиции в Ивицата Газа и израелската армия ескалира. От понеделник насам са убити поне 43 палестинци и шестима израелци. За 38 часа палестинските милиции са изстреляли над 1000 ракети, предимно срещу Тел Авив. Израел пък е извършил стотици въздушни удари, събаряйки два високи блока в Газа във вторник и сряда.

В Газа по улиците има отломки от срутени сгради и изгорели автомобили. Същевременно израелски араби проведоха яростни протести в няколко израелски града, като в град Лод е въведено извънредно положение.

Международната общност призова и двете страни в конфликта да прекратят ескалацията, която рискува да излезе извън контрол. ООН предупреди, че има опасност от разразяването на "пълномащабна война". Генералният секретар на организацията Антониу Гутериш заяви, че е "сериозно обезпокоен" и поиска "удвояване на усилията за връщането на спокойствието".

"Следващото решение на Израел ще бъде дали да изпрати войски в Газа. Най-добрият шанс за спиране на огъня е външно посредничество, вероятно чрез Египет. Но в момента както Израел, така и "Хамас" ескалират риториката и ударите", посочва анализ на британската ВВС.

Дни на нарастващо напрежение

Конфликтът идва след дни на нарастващо напрежение между израелската полиция и палестински протестиращи на място в Ерусалим, което е свято както за мюсюлманите, така и за евреите. "Хамас" поиска Израел да премахне полицията оттам и от намиращ се в близост предимно арабски квартал, където палестински семейства са заплашени от насилствено преместване от еврейски заселници. Групировката започна ракетен обстрел, след като ултиматумът й не беше спазен.

Палестинското недоволство вече беше повишено от серия конфронтации с полицията в Източен Ерусалим от началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан в средата на април. За напрежението допринесе и заплахата с насилствено преместване на палестински семейства от домовете им в Източен Ерусалим от еврейски заселници, както и израелското годишно отпразнуване на завземането на Източен Ерусалим в близкоизточната война от 1967 г.

Израелската армия твърди, че това е най-голямата размяна на удари от 2014 г. насам. Кореспондентът по отбрана и сигурност на в. Jerusalem Post казва: "Беше ужасяващо да чуваме стотиците прихващания на ракети и дори паднали близо до нас ракети". Местните медии пишат за взривове и писъци на предупредителни сирени в градовете Тел Авив, Ашкелон и Беер Шева. Според израелските власти от над 1000 ракети, изстреляни от Газа, 850 са паднали в Израел или са били прихванати от въздушната отбранителна система, а 200 не са преминали границата и са паднали обратно в Газа.

Ракетният обстрел се засили след срутването на двата високи блока в Газа. "Хамас" заяви, че "врагът се прицелва в нашите жилищни блокове", докато Израел казва, че атакува високи сгради, използвани за изстрелването на ракетите, домове и офиси на групировката. В социалните мрежи журналистът в Газа Фади Ханона разпространи видео на експлозия с думите: "Това, което се случва, не е за вярване. Това, което изпитахме тази сутрин, беше повече война от онова, което сме преживели по време на предишните три войни".

Втвърдяване на тона

Размяната на удари беше последвана и от размяна на твърда риторика. Израелският министър на отбраната Бени Ганц заяви, че израелските действия са само началото: "Терористичните организации са ударени здраво и ще продължават да бъдат удряни заради решението им да нападнат Израел." Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания отвърна: "Ако Израел иска ескалация, ние сме готови за нея. А ако иска да спре, ние също сме готови".

Същевременно протестите на израелски араби в град Лод прераснаха в бунтове - протестиращите хвърляха камъни по полицията, а тя отговори със звукови гранати. Във вторник вечерта там бе обявено извънредно положение. "За първи път след 1966 г. правителството използва извънредни правомощия над арабската общност", отбелязва в. Times of Israel.

Местните медии пишат за опожарени синагоги, а Reuters информира за автомобил на арабски жител, по който са били хвърляни камъни. Сблъсъци има и в други градове с големи общности от израелски араби, както и в Източен Ерусалим и на Западния бряг.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vvs08576060 avatar :-|
    vvs08576060
    • - 3
    • + 1

    Хамас не е милиция, а терористична организация.

    Нередност?
  • 2
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#] от "":

    Много зависи от гледната точка. И аз мисля, че бомбардирането на чужда държава е държавен тероризъм, ама във Вашингтон го наричат налагане на демокрация.

    Нередност?
  • 3
    vvs08576060 avatar :-|
    vvs08576060
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Твоята гледна точка се различава от българската, европейската и тази на ООН и на Съвета за сигурност на ООН. В последната организация участват и, вероятно по-приятните за теб, Русия и Китай.

    Нередност?
  • 4
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 2
    • + 2

    Когато те гонят от собствената ти къща не остава друго освен да вземеш по-радикални мерки.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    И за да не се пилее ментална енергия чий батко е по-силен от другия батко, не е зле да се припомни и бекграунда на ставащото, за да не се оставяме да ни оплитат в елементарни глупости от сорта „едни терористи нападат израелската държава“.
    И така:
    1. Ивицата Газа е окупирана от Израел от Египет след войната от 1967 г;
    2. Зпадният бряг на р.Йордан е окупиран от Израел от Йордания след войната от 1967 г;
    3. Източен Йерусалим е окупиран от Израел от Йордания след войната от 1967 г.
    Общото между трите територии е, че са компактно населени с палестинци и днес представляват т.н. Палестинска автономия, което замества несъстоялата се държава Палестина.
    В тия земи конфликти между евреи и палестинци датират още от преди 1948 г. И еврейските политици много добре са се научили как да докарат арабите до интифада и как заради политически отстъпки да регулират изпускането на налягането. До сега. Защото от след израелската атака срещу иранския ядрен център Техеран активно и съвсем открито слага рамо на всички врагове на своите врагове. В този смисъл беше причудливо безумие търсената ескалация с изхвърлянето на палестинците от домовете им в Стария Йерусалим и извличавето от полицията на молещите се от свещената джамия Ал Акса.
    Единственото обяснения на това безумие е, че с предизвикване на палестински взрив загубилият поредния мандат за съставяне на правителство Биби Нетаняху се опитва да задържи властта си. Ако нещата бяха нормални, сега трябваше да се сформира или ново коалиционно правителство от опонентите му, или да се отиде на поредните предсрочни избори. Затова ескалацията е изгодна единствено за Биби, който чрез фактора на външната заплаха опитва да привлече на своя страна колебаещите се. Това би му помогнало да оглави нов мин.съвет и така да избегне наказателното преследване по трите тежки обвинения за корупция от главния прокурор.
    Освен това, въпреки старата любов към Израел, Вашингтон ба-а-а-авно, но върви към събуждане на ядрената сделка с Иран, ако, че Израел вижда в това заплаха за сигурността си. С абсолютно предвидимата реакция на ХАМАС на провокацията с изселването на палестинци, Нетаняху принуждава Байдън и Со (макар и през зъби) да декларират подкрепа на Израел, което може да съсипе сделката с Иран.
    Освен това ливанската Хизбулла, която в Сирия е натрупала колосален военен опит, отдавна е заявила готовност да подкрепи палестинската кауза на ХАМАС. Така че ще пламне и Ливан...

    И да подпалиш Близкия, заради острото си нежелание да влезеш в затвора!?
    Явно след втория мандат всеки министър-председател трябва да бъде огледан от психиатри. И тук имама подобен медицински казус.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Re: #1,3
    Сляпата вяра и низането на фактически неверни твърдения изобщо не ги превръща в истина. Никакво ООН не е обявявало ХАМАС за терористична организация. Това е етикет, лепнат му от САЩ, Израел и последвани от ЕС по понятни еврейсколобиращи причини.

    В същото време нито една от трите не вписа в списъка на терористичните организации Джейш аль-Фатх - просто преименуваният от Джебхат ан-Нусра сирийски клон на Ал Кайда.

    Сляпата вяра в евроатлантизма може и да отваря очи (аз лично смятам, че действието му е идентично с онова на вярата в световния комунизъм), ама за по-сигурно си трябва и четене. Ч Е Т Е Н Е !

    Нередност?
  • 7
    vvs08576060 avatar :-|
    vvs08576060
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    Докторе, яко не разбираш от израелска политика. Опитваш се да мислиш логично, но нямаш никаква информация на терен -- гледаш на Биби като на абстрактен политически играч в абстрактно политическо поле. Дали знаеш имената на поне 5 партии в израелския парламент? Или на поне 3 вододелни проблема в обществото там?

    Дано от медицина разбираш.

    Нередност?
  • 8
    weiss avatar :-P
    Weiss

    До коментар [#] от "":
    Не знам колко разбира доктора ит израелска политика или медицина, нито Вие или който и да е от каквото и да е, но май вярно е описал страданията на младия Биби без имунитет пред възможността за среща със съда...иначе сега е момента да кажете поне 5 израелски партии :-)

    Нередност?
Нов коментар