"Хамас" нападна Израел с ракети и въоръжени групи в най-голямата атака от години

Ескалацията идва след затоплянето на отношенията между Израел и Саудитска Арабия, Иран поздрави палестинските бойци

Израелските военни съобщиха, че са били изстреляни над 2000 ракети
Израелските военни съобщиха, че са били изстреляни над 2000 ракети
Израелските военни съобщиха, че са били изстреляни над 2000 ракети    ©  Reuters
Израелските военни съобщиха, че са били изстреляни над 2000 ракети    ©  Reuters

Израел обяви "състояние на бойна готовност" в събота, след като "Хамас" започна най-голямата си атака срещу страната от години. Палестинската въоръжена групировка, която контролира ивицата Газа, изстреля ракети и изпрати сухопътни сили през границата от ивицата Газа. Мохамед Дейф, лидер на военното крило на "Хамас", заяви във видео, че групировката е изстреляла повече от 5000 ракети срещу Израел, и призова палестинците и други арабски държави да се присъединят към битката.

Ричард Хехт, говорител на израелската армия, обяви, че бойци са влезли в Израел с парапланери, от морето и по суша, и че сблъсъци се водят на множество места около Газа, включително военна база. "В момента се борим", каза той. "Воюваме в различни райони около ивицата Газа, пропускателния пункт Ерез, в Нахал Оз... също и в лагера Реим, който е щабът на дивизията [Газа]."

"Ние се намираме във война", заяви премиерът Бенямин Нетаняху.

Ескалацията е най-сериозната откакто Израел и "Хамас" водиха 11-дневна война през 2021 г. Тя следва седмици на напрежение по границата на Газа, която е блокирана от Израел и Египет откакто подкрепяната от Иран "Хамас" пое контрола над територията през 2007 г. .

Атаката, извършена на еврейския празник Симхат Тора, също представлява безпрецедентно предизвикателство за крайнодясното правителство на Израел, водено от Бенямин Нетаняху, което дойде на власт миналата година с хардлайнери на важни постове, обещаващи да укрепят сигурността на Израел.

Тя идва само дни след като стана ясно, че Израел и Саудитска Арабия са на път да договорят мир помежду си с помощта на САЩ, което би било огромен напредък за Близкия Изток. Съветник на иранския върховен лидер обяви, че иранците подкрепят и приветстват палестинските бойци. Ислямската държава исторически стои зад Хамас финансово и политически.

Израелският отговор

Израелските военни отговориха на атаката, като нанесоха удари по цели на "Хамас" в Газа и обявиха мобилизация на хиляди резервисти. Хехт допълни, че военните наблюдават ситуацията на северната граница на Израел, от която екстремистите изстреляха ракети по Израел по-рано тази година.

Израелските военни съобщиха, че са били изстреляни над 2000 ракети, които са поразили Ришон ле Цион, на около 10 мили южно от Тел Авив, и Рамла, близо до международното летище на Израел. А въоръжени лица от палестинска страна са пресекли граничната ограда на няколко места и са проникнали в израелски общини при наземна атака от Газа. Непотвърдени кадри по социални мрежи показват въоръжени стрелци движещи се по улиците, стрелящи безразборно по хора.

Мохамед Дейф заяви в записано съобщение, че "Хамас" е решила да започне "операция", за да "разбере врагът, че времето на неговото безчинстване без отговорност е приключило". Бригадите "Ал Касам", военното крило на "Хамас", заявиха, че се провежда военна операция "в защита на джамията "Ал Акса", оспорваното свято място в Йерусалим, което хиляди евреи посетиха през последните седмици.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че се провеждат операции за прочистване на бойците от проникналите градове и че е издал заповед за свикване на резервисти. "Ние сме във война", каза той в телевизионно изявление.

По данни на израелската служба за бърза помощ най-малко една жена е била убита при първоначалните обстрели. Три израелски болници пък съобщават за над 100 ранени. Медицинският център "Сорока" в южния град Беершеба е приел повече от 80 души, като някои от тях са "в тежко състояние", заяви говорителка на болницата.

В отговор израелските военни обявиха "състояние на готовност за война" и съобщиха, че изтребителите им са започнали въздушни удари по ивицата Газа. Малко по-късно стана ясно, че израелците са нанесли въздушен удар по сградата за вътрешна сигурност в Газа и са я разрушили напълно.

Според израелския военен говорител подполковник Ричард Хехт сражения се водят в два израелски града, както и на граничния пункт Ерез.

Отношенията със Саудитска Арабия

Неочакваната атака, която този път за разлика от преди не беше предшествана от размяна на обвинения или малки ескалации, идва след седмици на нарастващо палестинско недоволство от затоплянето на отношенията между Израел и Саудитска Арабия, която традиционно защитава палестинците. Заслужава си да се отбележи, че Хамас има исторически и финансови връзки с големия враг на Саудитска Арабия и Израел - Иран, който вероятно също би бил недоволен от договорено от САЩ примирие.

Напълно възможно е сегашната ситуация, която може да прерасне и във военна операция, да попречи на усилията на администрацията на американския президент Джо Байдън да установи официални дипломатически отношения между Саудитска Арабия и Израел след поредицата от стъпки на сътрудничество от страна на официални лица от двете страни през последните седмици.

В края на септември министърът на туризма на Израел стана първият министър от израелския кабинет, който посети Саудитска Арабия, когато присъства на конференция в Рияд. В същото време базираният в Йордания саудитски посланик за палестинците посети Западния бряг в първото известно такова посещение откакто Израел го завзе през войната от 1967 г.

Саудитска Арабия не признава Израел от основаването му през 1948 г. и досега даваше сигнали, че дори няма да обмисля нормализиране на отношенията, докато Израел не се съгласи да позволи създаването на палестинска държава.

Но неотдавна фактическият владетел на Саудитска Арабия, принц Мохамед бин Салман, излезе с публични потвърждения, че някаква сделка с Израел изглежда вероятна. В интервю за Fox News миналия месец той заяви, че разговорите за нормализиране на отношенията са "за първи път реални".

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 8
    • + 7

    Докторе, американците са виновни, почвай сега да развиваш теории за световната конспирация и за залеза на хегемона. Да се посмеем в съботния ден! Виж, Северна Корея е друга работа, там хората са свободни, богати и щастливи. Мани ти американските проксита като Израел, виж какво ги чака!

    Нередност?
  • 2
    kuranakyumura avatar :-(
    kuranakyumura
    • - 7
    • + 7

    Най-големият концлагер в света - Ивицата Газа се е вдигнала на бунт. Въпрос на време беше, особено след израелските операции в Южна Сирия. Първа голяма ескалация и най-мащабна операция, която да започнат палестинците, като останалите през последните 15 години бяха повече с инициатива на Израел. Чакаме отговорът на Тел Авив. Майтапите със Северна Корея са неуместни, че да не стане инфекция и на онзи полуостров, особено ако Китай реши да преименува силово Формоза.

    Нередност?
  • 3
    ichibane avatar :-|
    ichibane
    • + 5

    Персите не спряха да ровят с пръчка в г*вната.

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 7
    • + 4

    До коментар [#2] от "kuranakyumura":

    Майтапите със Северна Корея са много уместни. Защото, както много други хора на тази планета, се кефиш на разни диви тоталитарни режими и режимчета и си мислиш вероятно че там хората също се кефят на живота си. А реалността е доста по-различна. Тия режимчета не само че мачкат собствените си народи и превръщат живота им в ад, ами и създават конфликти в съседство. И после САЩ изнасяли демокрация по света... Да бе, да. За това че умират невинни хора не са ви виновни САЩ. Нито за комплексите и злобата на Путин и аятоласите са виновни САЩ.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 6

    Статията е слаба. Преповтарят се западните опорки, които на български озвучи и Пеевски, менторът на правителството.
    За да се схванат закономерностите на израелско-палестинския конфликт, трябна да се познават някои елементарни неща:
    1. Така ще е, докато Израел отрича правото на съществуване на палестинсща държава, на чиято територия реално е разположен;
    2.Конкретният повод за войната е американският опит за другаруване на Израел и Саудитска. Това не харесва не само на Иран, но и на сунитските Катар, Алжир, Турция, Египет. Просто е - в исляма освен деленето на шиити и сунити има и по-специфични религиозно-политически антитези мужду уахабизма (СА) и Мюсюлмански братя (Катар, Турция).
    3.Окупацията от Израел на Западния бряг и ивицата Газа е обявена за незаконна дори със съответни резолюции от ООН.

    И докато неолибералтите медии плачат с крокодилски сълзи за "окупирания" Донбас, не зърват от десетилетия какво става в окупирана Палестина.
    Двоен аршин, сър. .

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 3

    P S. Като стана въпрос за бивша УССР, чета, че доставено й западно преносимо въоръжение е в ръцете на Ал Акса и се ползва в атаката срещу Израел. Потвърден черен пазар. Някои в Киев яко кешират.

    Нередност?
  • 7
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 3

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Докторе, пропуснал си Хизбулла, чиято воювала в Сирия армия заяви, че ще се намеси, ако ЦАХАЛ започне сухопътни операции срещу Газа.
    Двата дена война - или тероризъм? - донесоха повече израелски жертви от всички досегашни конфликти взети заедно.
    Ако с посредничеството на Египет Тел Авив и Хамас не изтъргуват отвлечените и пленените евреи да бъдат освободени, а армията атакува Газа, безсмисленото кръвопролитие ще ескалира.
    Отказът на американоцентричния Запад от поставяне в дневния ред на обособяване на палестинска държава и подкрепата на окупацията на Газа и Западния бряг предвещава вечен конфликт.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#7] от "masay":

    Докторе, не съм споменал и още много неща, просто защото не смятам, че е работа на форума да пише статиите.
    Опонирам единствено тогава, когато авторът, според мен, не се е справил, липсва му обективност или се е плъзнам по най-леката писта.

    Говорили сме го неведнъж: със затоплянето на отношенията между Израел и Саудитска САЩ целят освен прекъсването на обнадеждаващите контакти за омиротворяване на отношенията между Ер Рияд и Техеран, и да вкарат Саудитска, като един от религиозните водачите на (част от) арабския свят, в конфронтация с останалата му част: палестинците, ливанските шиити, катарските араби и т.н.

    Религиозната компонента е изключително важна и съвсем не вторична и затова за нея не се говори. В "сглобката" Израел-Саудитска се залага на конфесионалната конвергенция. Ер Рияд е пазител на светите места Мека и Медина, а в Йерусалим на Храмовия хълм е светата джамия Ал Акса. Евентуалното геополитическо сближаването на юдеите и уахабитите дава на САЩ лостове, с които да управлява взривоопасните за държавата Израел процеси между двете общности в държавата - евреите и арабите, като използва авторитета на Саудитска, за да тушира противопоставянето от страна на палестинците.

    Не мисля, че американските планове са реалистични. Прекалено много история лежи между тия две, враждуващи вече почти 80 г. общности.

    Р.S. Между другото, чета че два израелски танка меркава са унищожени от бойци на Хамас с английски ПТУРС NLAW , стигнали до там най-вероятно през черния пазар на оръжие в Украина. Лондон е изнесъл м.г. за Киев около 4 хил. комплекта NLAW. Колко ли още от тях има Хамас? А Хизбула? А какво ли ще стане, ако завладените танкове попаднат в Иран?

    P.P.S.: Ердоган вече обяви, че траен мир може да има единствено при обособяване на палестинска държава със столица Източен Йерусалим.

    Нередност?
Нов коментар