🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС изпрати последното слабо тримесечие преди началото на възстановяването

БВП и заетостта намаляват в началото на годината

Европейската икономика е започнала годината със спад заради продължаващите ограничения и по-бавното начало на ваксинационната кампания. Това е довело до свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) и на тримесечна, и на годишна база както за еврозоната, така и за целия ЕС. Така технически валутният съюз и ЕС изпадат в нова рецесия, но надеждите са това да е последното слабо тримесечие. Ускоряването на ваксините и значителното разхлабване на блокадите в страните дават сериозна надежда за сериозен отскок на европейската икономика. През миналата седмица Европейската комисия подобри прогнозата си за ръста на БВП, но отбеляза, че рисковете остават, а възстановяването ще бъде с различна скорост за отделните страни.

Европейската икономика изостава значително във възстановяването от САЩ, като тази тенденция се очаква да се запази до края на годината. Публикуваните данни на Евростат във вторник потвърждават първите оценки за икономиката - БВП на еврозоната е спаднал с 0.6% на тримесечна и с 1.8% на годишна база. За целия ЕС понижението е съответно с 0.4% и 1.7%.

Българската икономика също се е свила на годишна база - с 1.8%, но е нараснала с 2.5% в сравнение с последното тримесечие на миналата година.

Еврото реагира слабо след обявяването на резултатите от Евростат. Единната валута се търгува за 1.2218 за долар, което е най-високото ниво от три месеца.

Спад на заетостта

Заетите в еврозоната също са намалели през първото тримесечие - с 0.3%, след увеличение от 0.4% през четвъртото тримесечие. Досега нарастването на безработицата беше ограничено в еврозоната, отчасти благодарение на правителствените програми за изплащане на част от заплатите на работниците в затруднените компании. Равнището на безработица във валутния съюз е спаднало до 8.1% през март спрямо 8.2% през февруари.

Оптимизъм на хоризонта

През миналата седмица ЕК подобри значително очакванията си за възстановяването на съюза от корона кризата, като предвижданията са до края на 2022 г. икономиките на всички държави от ЕС да достигнат предпандемичните нива.

Според пролетната икономическа прогноза за 2021 г. БВП на ЕС ще нарасне с 4.2% през тази година и с 4.4% през следващата. За еврозоната предвижданията са съответно за повишение с 4.3 и 4.4%.

Възстановяването ще се движи от частното потребление, инвестициите и нарастващото търсене на износ от ЕС заради глобалното възстановяване. Брюксел очаква догодина публичните инвестиции като дял от БВП да достигнат най-високото си равнище за повече от десетилетие. Това ще се дължи на средствата, които ще започнат да получават страните от възстановителния фонд в размер на 750 млрд. евро.

Все още няма коментари
Нов коментар