🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Уникредит": Икономиката на България може да достигне предкризисните си нива в края на 2021 г.

И след изборите не се очакват резки промени във водената досега икономическа политика

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българското поделение на италианската Unicredit прогнозира 4.4% ръст на местната икономика през 2021 г., последван от 4.1% през 2022 г. Ревизията за текущата година е с 1.8 пункта нагоре. Преди седмица подобна промяна в очакванията си предприе и ЕБВР. Вероятно в следващите месеци ще има и други възходящи ревизии, тъй като част от прогнозите вече остаряват спрямо постъпилите нови данни за икономиката през последните месеци.

"Оставаме на мнение, че икономическата политика на новото правителство няма да се отклонява значително от тази, провеждана от ГЕРБ през последните няколко години", посочва главния икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов. "Основният риск пред новия ни по-благоприятен сценарий за развитието на българската икономика през тази година, е свързан с поява на нова вълна на коронавируса през зимата", допълва още той.

Уникредит залагат на повече

Зад положителната ревизия на Уникредит Булбанк стои по-силното от очакваното възстановяване на икономиката през първото тримесечие. Според сметките на експертите местния БВП ще се възвърне на предкризисни нива още през четвъртото тримесечие на тази година, а пазарът на труда - към средата на 2022 г.

Според Уникредит фактори за доброто представяне на икономиката през първите месеци на годината са разхлабените ограничителни мерки и липсата на контрол за спазването им. Това обаче имаше и други последствия. "Докато страната не беше силно засегната от първата вълна на пандемията от коронавирус през периода от март до май миналата година, ранното разхлабване на ограничителните мерки доведе до рязък скок в броя на смъртните случаи по време на втората и третата вълна в края на миналата и началото на тази година", отбелязват от банката.

Експертите на банката наблюдават месечните индикатори за приходите от продажби на дребно, активността в индустриалното производство и строителството, които към април сочат, че положителните тенденции от първото тримесечие продължават и през второто.

Според тях санкциите на САЩ по закона "Магнитски" биха имали по-скоро положителен ефект за икономиката, защото "би трябвало да увеличат натиска върху българските политици да продължат напред с усилията си за борба с корупцията".

Експертите на банката залагат на инфлация от 3.4% в края на годината или 2.6% средно през 2021 г., като очакванията им са, че през следващата година темпът ще се забави. Сметките са по българската методология за изчисляване на инфлацията, в която храните влизат с по-голям дял в потребителската кошница спрямо европейската методология, а транспортът е с по-малък.

Икономиката след изборите

Прогнозата на "Уникредит" е базирана на очаквания за фрагментиран парламент с повече подкрепа за "популистките партии, които подкрепяха миналогодишните протести срещу ГЕРБ". Според експертите икономическата политика няма да се промени съществено. Увеличението на заплатите в администрацията вероятно ще се запази, но може да стане по-селектирано - насочено към образование и здравеопазване например.

Те залагат и на това, че добавките от 50 лв. към пенсиите ще станат постоянни след изборите, което възлиза на около 0.8% от БВП годишно. Това "допълнително ще изцеди свободното фискално пространство, останало неизползвано след две трудни години на безпрецедентни стимули в подкрепа на засегнатите от пандемията", посочват в анализа си от "Уникредит".

По отношение на данъчната политика експертите не очакват големи промени и казват, че БСП вероятно ще трябва да се откаже от идеята си за прогресивен данък, защото няма да намерят подкрепа. "Планът на ''Демократична България'' за редуциране на данъчното облагане на малките компании също има ограничени шансове да се реализира, поне в краткосрочен план", посочват още в анализа си от "Уникредит". От друга страна пък, въвеждането на необлагаем минимум при подоходното облагане е реалистичен сценарий, предвид че всички партии, които се очаква да бъдат в следващия парламент (освен ГЕРБ), са го подкрепили.

Големият риск през зимата

Сметките на "Уникредит" могат да останат нереализирани, ако през зимата страната мине през поредна вълна на пандемията. Рискът е свързан с това, че едва 13% от населението е ваксинирано към средата на юни, а желаещите са по-малко от нужната бройка за достигане на колективен имунитет.

"По тази причина смятаме, че са необходими спешни усилия от страна на правителството и на частния сектор за увеличаване на нивата на ваксинация на населението", казват от банката.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Разбира се, че не трябва да се променя досегашната икономическа политика. Видно е, че тя работи. Въпреки отвратителната корупция и изключително нерентабилно изразходване на еврофондове, икономиката и заплатите растат с високи и догонващи темпове.

    Допълнителни промени в правосъдието и администрацията могат да постигнат изключително позитивен ефект върху чуждестранните инвестиции, а оттам да се захрани и нов качествен растеж на икономиката.

    Нередност?
Нов коментар