🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕБВР подобрява прогнозата си за българската икономика

Банката залага на ръст на БВП от 4.5% през тази и 4% през 2022 г.

Растежът може да е по-силен от това, което предвижда банката, ако растежът на заплатите се ускори и това повиши потреблението.
Растежът може да е по-силен от това, което предвижда банката, ако растежът на заплатите се ускори и това повиши потреблението.
Растежът може да е по-силен от това, което предвижда банката, ако растежът на заплатите се ускори и това повиши потреблението.    ©  Надежда Чипева
Растежът може да е по-силен от това, което предвижда банката, ако растежът на заплатите се ускори и това повиши потреблението.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) очаква българската икономика да нарасне с 4.5% през 2021 г. и с 4% през 2022 г., става ясно от последната макроикономическа прогноза на институцията. Сегашната оценката за тази година е с 1.5 процентни пункта над очакванията на експертите на ЕБВР през септември миналата година. От банката не дават конкретна причина за подобрението, но вероятно отчасти се дължи на по-слабото свиване на икономиката в кризата и правителствените стимули, съдейки по доклада.

Според сметките на банката темпът на растеж на БВП в развиващите се икономики в региона, който следи - Източна Европа, Централна Азия и Северна Африка, ще достигне 4.2% през 2021 г. За справка, през септември от банката залагаха на 3.6% увеличение.

"Въпреки че ревизираните прогнози ни дават основания да бъдем оптимисти, остава огромна несигурност по отношение на развитието на делта варианта на ковид-19, който крие особено големи рискове за държавите, които са постигнали по-малък напредък по отношение на ваксинациите и за икономиките, които разчитат силно на международния туризъм", предупреждава главният икономист на ЕБВР Беата Яворчик.

Ускорение на българската икономика

Прогнозата за българската икономика на ЕБВР е сред най-оптимистичните за годината наред с тази на МВФ (където залагат на 4.4% ръст на БВП) и икономическия отдел на ING (4.1%). Повечето международни и местни институции залагат на ръст от около 2.5 - 3.5% за годината.

България е част от региона Югоизточен ЕС (заедно с Гърция и Румъния), за който от ЕБВР казват, че е сред най-тежко засегнатите от пандемията сред териториите, които следят. "Световният колапс на туризма имаше особено негативен ефект върху Гърция, но също така (в по-малка степен) и върху България", пишат от банката и допълват, че фискалните стимули са помогнали да облекчат напрежението за домакинствата и бизнесите. Според прогнозата на ЕБВР най-силно ще е възстановяването на румънската икономика, за която очакванията са да расте с 6% тази година, следвана от България (с 4.5%) и Гърция (с 4%).

За България от банката посочват, че през първото тримесечие на годината е видимо възстановяване въпреки затягането на ограниченията в третата вълна на вируса през март. Въпреки това инвестициите се възстановяват само частично, а нетният износ е с отрицателен принос към растежа заради бързото повишение на вноса. От банката предупреждават, че бавният темп на ваксинация в страната застрашава летния туристически сезон, а политическата нестабилност може да забави публични инвестиции и усвояването на европейски средства.

От друга страна, растежът може да е по-силен от това, което предвижда банката, ако нарастването на заплатите се ускори и това повиши потреблението.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Скуби, излез от храстите.

    Нередност?
Нов коментар