Байдън се отказа от някои санкции срещу "Северен поток 2"

Държавният департамент посочва, че това е от национален интерес за САЩ

Администрацията на американския президент Джо Байдън потвърди, че се отказва от санкциите срещу основната компания зад спорния тръбопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия. Това важи и за санкциите срещу изпълнителния ѝ директор Матиас Варниг, пише ВВС.

В писмо до Конгреса от Държавния департамент се посочва, че "Норд стрийм 2" и нейният изпълнителен директор са свързани с действия, подлежащи на санкции, но е от национален интерес за САЩ да се откажат от санкциите. Държавният департамент също така налага санкции срещу четири руски кораба, свързани със строежа на тръбопровода. Анализатори обаче посочват, че това няма да бъде достатъчно, за да спре проекта, който е готов на 95%.

Реакциите на Русия и Германия

Байдън е казвал, че е против проекта за 11 млрд. долара. Държавният секретар Антъни Блинкен също е заявявал, че е "готов да направи всичко възможно, за да предотврати завършването" на тръбопровода. Сега потвърждението на отказа от санкции, разгневило както републиканци, така и демократи, идва в деня на първата среща на Блинкен с руския му колега Сергей Лавров в Исландия.

Лавров коментира, че Москва и Вашингтон имат "сериозни различия", но трябва да работят заедно "в областите, в които нашите интереси се пресичат". По думите на Блинкен "Байдън иска предвидими и стабилни отношения с Русия". По-рано говорител на Кремъл посочи, че намеренията на Белия дом са "положителен сигнал", а заместник външният министър на Русия Сергей Рябков приветства "шанса за постепенен преход към нормализацията в двустранните връзки".

Германия нарече решението "конструктивна стъпка" от страна на Вашингтон. Външният министър Хайко Маас коментира: "Това е израз на факта, че Берлин е важен партньор за САЩ - такъв, на когото може да се разчита в бъдеще."

Логиката зад решението

Байдън ще пътува до Европа следващия месец на фона на подготовката на потенциална среща с руския му колега Владимир Путин. Когато американският държавен глава пое поста, той заяви, че ще се разграничи от своя предшественик Доналд Тръмп, като обеща, че "няма да има повече отстъпки пред руските агресивни действия". Но анализатори посочват, че Байдън не иска да рискува разрив с Германия във време, в което се опитва да заздрави отношенията с европейските съюзници.

Решението на САЩ идва след кибератака, която според американското правителство е дело на базирани в Русия хакери, блокирала основен американски тръбопровод този месец. Това остави хиляди бензиностанции в югоизточната част на страна без достатъчно гориво.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    САЩ не са страна по СП2 и патерналистичните им кандърми колко неполезен за Германия би бил газопроводът, са също толкова нахално налудни, какото, ако пазачът на паркинга вземе да ми обяснява колко лош холестерол има в пържолите, които съм купил за вечеря.

    Нямат ход янките.
    Ще свикнат.

    Нередност?
Нов коментар