🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ковид сертификатът на ЕС – какво включва, кога влиза в сила и как ще пътуваме

Преговарящите от ЕП и Съвета на ЕС постигнаха споразумение за инструмента, който ще позволи по-свободно придвижване в съюза

"Бял пушек: Имаме сделка относно предложението на ЕК за дигитален ковид сертификат в ЕС. Приветствам споразумението, постигнато от ЕП и Съвета на ЕС. За рекордно време произведохме резултат по този нов инструмент, за да запазим свободното движение на всички граждани." Това написа в социалните мрежи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рендерс, след като в четвъртък вечер беше договорен механизмът, който трябва да спаси летния сезон за туристическата индустрия и пътуващите в условията на пандемия от коронавирус.

Целта е сертификатът, който може да бъде както в дигитален формат, така и на хартия с QR код, да удостоверява, че пътниците са ваксинирани, тествани или имат антитела от предишна инфекция. Той трябва да влезе в сила до 1 юли, пише Politico.

Постигане на компромис

Договореният текст ще бъде представен за одобрение в комисията на ЕП по граждански свободи на 26 май и на пленарното заседание на 7-10 юни, както и в Съвета на ЕС. Няколко европейски страни планират да въведат тестов период, преди системата да заработи през юли.

Документът ще бъде валиден с ваксинация, с PCR тест, направен в рамките на 72 часа, с антигенен тест, направен в рамките на 24 часа, или с тест, доказващ наличието на антитела, направен в рамките на шест месеца. Хората ще могат да получат сертификат, доказващ, че имат поставена една доза от COVID ваксина, дори ако тяхната ваксина изисква две дози. Но отделните страни членки на ЕС ще трябва да преценят дали ще приемат този вариант без допълнителни мерки. По думите на Рендерс сертификатът е "инструмент", показващ тестване, ваксинация или преболедуване, "но, разбира се, възможната употреба на това ще бъде в ръцете на страните членки".

Евродепутатите настояваха притежателите на сертификати да не подлежат на допълнителни рестрикции, като например карантина, и искаха тестването на пътници да бъде безплатно, за да се възстанови свободното пътуване в ЕС. И двете предложения обаче бяха отхвърлени от страните членки. Постигнатият в четвъртък компромис не покрива напълно исканията на Европейския парламент, но подобрява ситуацията за милиони европейски граждани, посочват преговарящите от страна на ЕП.

Въздържане от допълнителни ограничения

Споразумението подчертава, че страните трябва да се въздържат от налагането на допълнителни ограничения, освен ако те не са необходими за опазването на общественото здраве. Все пак ще зависи от отделните правителства в ЕС да решат дали притежателите на сертификат ще трябва да се карантинират или да бъдат тествани. Тоест тъй като текстът не е обвързващ, от ключово значение ще бъде решението на страните членки.

Споразумението също така не включва безплатно тестване. Европейската комисия обаче се ангажира да отдели 100 млн. евро от Инструмента за спешна подкрепа (ESI) за осигуряването на тестове, като поне още толкова могат да бъдат осигурени при необходимост. Според Брюксел така тестовете ще станат по-достъпни, особено за хора, които "ежедневно пресичат граници, за да отидат на работа, на училище, да посетят роднини, за медицинска помощ или да се погрижат за близките си".

Документът посочва още, че страните членки трябва да признаят ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата - Oxford/AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson. Но също така ще могат да приемат и други ваксини, като например руската, която е използвана в Унгария. Освен това се позволява 6-седмичен преходен период, през който страните ще могат все още да издават свои сертификати.

Натискът на ЕП продължава

Въпреки постигната сделка ЕП планира да продължава да оказва натиск над страните членки да не налагат допълнителни рестрикции. Срещата в четвъртък беше четвъртият кръг на разговори относно сертификатите, като предишните кръгове стигаха до блокаж по отношение на исканията на евродепутатите.

Сега председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен коментира: "Системата ще бъде готова в следващите няколко дни на ниво ЕС. Жизненоважно е всички страни членки да подготвят своите национални системи, за да се гарантира, че системата ще може да заработи възможно най-бързо".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1

    За в бъдеще ще има смисъл само за да ограничава тълпите напиращи варвари пред портите ...

    Нередност?
Нов коментар