🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономисти: Възстановяването на ЕС зависи повече от ваксините, отколкото от финансовите стимули

Забавянето на европейските имунизационни програми вещае изоставане от САЩ

"Не може САЩ да отварят икономиката си, а ЕС да я затваря. Това е недопустимо." Това коментира френският икономически министър Брюно льо Мер, докато икономисти предупреждават, че най-големият риск пред европейското икономическо възстановяване са забавянията във ваксинационните програми, което може да доведе до съществено изоставане от САЩ. Там се очаква всички пълнолетни американци да бъдат имунизирани срещу коронавирус до 4 юли, което би могло да означава пълно отваряне на икономиката до средата на лятото.

Някои лидери на ЕС - като френския президент Еманюел Макрон, твърдят, че е необходим "по-енергичен отговор" освен договорения европейски фонд за възстановяване от пандемията в размер на 750 млрд. евро. Други призовават страните членки да завършат по-бързо ратификацията на мерките, които са нужни за задействането на фонда. Като най-значим икономически индикатор в момента обаче се очертава равнището на имунизациите, пише Politico.

Възстановяване от есента?

Според прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие американският БВП ще нарасне с 6.5% през 2021 г., което е доста над декемврийските очаквания за 3.3%. Докато икономиката на еврозоната се очаква да отбележи ръст от 3.9% през тази година, което е увеличение с 0.3 процентни пункта спрямо прогнозата от декември. От организацията обобщават, че "това, което има значение, е комбинацията от здравни и фискални политики".

"Ключова е самата пандемия. Ако има продължаващ локдаун, пред който смятам, че ЕС ще се изправи до лятото, ние наистина сме ограничени относно харченето. Не може да има възстановяване, ако всички си стоят у дома", казва Гунтрам Волф, директор на брюкселския институт Bruegel.

Само няколко малки страни в ЕС са на път да ваксинират 70% от пълнолетното си население до края на лятото, каквато е целта на Брюксел. Европейската комисия опитва да забърза имунизационните програми и твърди, че до края на юни ще има достатъчно дози за ваксиниране на 70% от пълнолетните европейци. Ако правителствата успешно инжектират тези дози, ЕС може да започне възстановяването от есента. Но този процес няма да е безпроблемен, тъй като събуждането на икономиките, които са на поддържащи системи от повече от година, може да не е толкова лесно.

"Рискът е от експлозия на фалити и безработица", предупреждава Конфедерацията на европейските профсъюзи. Затова тя призовава за удължаване до края на годината на програмите, в които правителствата помагат за покриването на заплатите на служителите, които са принудени да си останат у дома. Около 40 млн. европейци в момента се възползват от тези помощи.

Грантове и заеми през лятото

В условията на пандемия ЕС пусна кранчето на стимулите, разпределяйки помощи от над 3 трлн. евро от началото на кризата. Освен това беше договорен и възстановителният фонд за 750 млрд. евро, който се очаква да започне да разпределя милиарди под формата на грантове и нисколихвени заеми през лятото. Средствата са обвързани със структурни реформи и би трябвало да насърчат икономиката в средносрочен и дългосрочен план.

"Възстановителният фонд е макроикономически важен за много държави. Но може би идва по-късно, отколкото би било в идеалния вариант", посочва Джейкъб Фънк Крикегаард от German Marshall Fund.