Д-р Весела Маркова: Препоръката на всички световни АГ организации е за ваксинация срещу COVID-19 на бременните жени

РНК ваксините са предпочитани за приложение, казва акушер-гинекологът от "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда" пред "Капитал"

Дали заразените с COVID-19 родилки могат да са в контакт с новороденото зависи от състоянието на майката и бебето, твърди д-р Маркова
Дали заразените с COVID-19 родилки могат да са в контакт с новороденото зависи от състоянието на майката и бебето, твърди д-р Маркова
Дали заразените с COVID-19 родилки могат да са в контакт с новороденото зависи от състоянието на майката и бебето, твърди д-р Маркова    ©  Надежда Чипева
Дали заразените с COVID-19 родилки могат да са в контакт с новороденото зависи от състоянието на майката и бебето, твърди д-р Маркова    ©  Надежда Чипева

Визитка

Д-р Весела Маркова е акушер-гинеколог в "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда". През 2008 г. се дипломира като лекар в Медицинския университет - София, като година по-късно печели конкурс и започва обучение като първия специализант по акушерство и гинекология в "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда". Придобива специалност през 2012 г., а през 2013 г. се присъединява към екипа на болницата. Преминала е курсове по ултразвук в акушерството и гинекологията, колпоскопия и лапароскопска хирургия в АГ.

"За съжаление бременността се счита за състояние с повишен риск от развитие на усложнения, свързани с инфекции, в това число и с COVID-19. Смъртността при тях също е повишена. Всички респираторни инфекции протичат по-тежко по време на бременността." Това казва пред "Капитал" д-р Весела Маркова, акушер-гинеколог от "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда". Тя дава за сравнение следния пример - през 2009 г. при епидемията с AH1N1, заразените бременни жени са само 1%, но това е довело до 5% от общата смъртност.

Скорошно изследване на University of Oxford, включващо 2100 бременни жени в 18 държави, показва, че инфектираните с коронавирус бъдещи майки са изправени пред по-голям риск от усложнения, отколкото се е смятало преди. Учените твърдят, че е "с над 50% по-вероятно жените с COVID-19 по време на бременност да получат усложнения в сравнение с бременни, които нямат вируса". Според д-р Маркова рискът от настъпване на задържан аборт в първи триместър вследствие на COVID инфекция е доказано повишен спрямо общия популационен. Що се отнася до риска от вродени аномалии при новороденото вследствие на прекарана такава инфекция, той е 3.7%, като абсолютно същият е и без такова преболедуване. "COVID-19 не увеличава риска от малформации. За съжаление обаче повишава риска от интраутеринна ретардация на плода, особено след 28 г.с. поради плацентарна инсуфициенция. Следователно бременните със съпровождаща или прекарана COVID инфекция трябва да бъдат добре наблюдавани - да се следи оклоплодната течност, да се правят редовно ехографии, НСТ, доплерови изследвания", посочва д-р Маркова.

Тя уточнява, че преждевременното раждане би могло да бъде причинено от многобройно фактори, като инфекциите по време на бременност определено биха могли да бъдат един от тях. "Има голямо значение в кой триместър от бременността се случва заразяването и дали то води до развитие на усложнения. Информацията, с която разполагаме към момента, сочи, че в по-ранен срок инфектирането с COVID-19 протича по-леко в сравнение с това в по-напреднала бременност. Около 26 - 28 г.с. се наблюдава по-тежко протичане", заявява акушер-гинекологът от "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда". И допълва, че преценката за лечение на бременната пациентка и подходящият срок и начин на родоразрешение са строго индивидуални и се преценяват от мултидисциплинарен екип - АГ, пулмолог, анестезиолог, неонатолог.

Преценяване на баланса "риск - полза"

През април стотици хиляди бременни жени в Обединеното кралство получиха "зелена светлина" за имунизиране срещу коронавирус. Според новите здравни предписания ще им бъде предложена ваксина на Pfizer или Moderna въз основа на тяхната възраст и степен на риск.

За първичната профилактика срещу вирусни инфекции д-р Маркова е категорична, че това е ваксинацията: "По принцип нито една ваксина, разработвана досега, не е противопоказна за приложение при бременни жени. Разбира се, хората се притесняват от липсата на достатъчно проучвания именно върху бременните. В момента текат няколко проучвания на бременни, ваксинирани срещу COVID-19 - през февруари 2021 г. 4000 бременни жени са имунизирани с ваксината на Pfizer, като се очакват резултати през декември. В САЩ има вече над 90 000 ваксинирани бременни със същата ваксина. Няма нито едно докладвано негативно събитие към момента."

Но коя ваксина е най-подходяща? Д-р Маркова казва, че това е изключително труден въпрос. И уточнява: "Всички ваксини, прилагани към момента, се считат за високоефективни и безопасни. Прави впечатление, че РНК ваксините засега са предпочитани за приложение при бременни жени. В страните, който ваксинират основно с векторни ваксини (например Великобритания), не се наблюдават никакви проблеми при приложението им при бременни. И все пак заради повишения риск от тромбози по време на бременността повечето страни предпочитат РНК ваксини при млади и бременни жени." Що се отнася до това в кой етап от бременността е най-добре да се случи имунизацията, акушер-гинекологът посочва: "Препоръката на всички световни АГ организации е за ваксинация. Няма доказана опасност от приложение на ваксините преди 13 г.с. (първи триместър - период на органогенеза). Въпреки това основно от съображения за сигурност препоръката е за ваксинация преди забременяване или след навършване на 13 г.с. От всички ваксинирани бременни в първи триместър няма доказан негативен ефект. Повечето бременни жени, имунизирани в този срок, са медицински персонал в световен мащаб, добре проследени и не е установен повишен риск."

Д-р Маркова допълва, че доста проучвания показват, че вирусът има способността да атакува плацентата. Има и данни, че влияе неблагоприятно върху сперматогенезата. "Американското дружество по асистирана репродукция съветва всички, на който предстои процедура, да бъдат предварително ваксинирани. Ако процедурата е в ход, имунизирането се отлага и се прави след приключването й. На получилите първа доза не се отлага втората", казва акушер-гинекологът от "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда". Тя смята, че е важно да се прецени добре балансът "риск - полза": "За пример - в Израел, където ваксинационната програма върви безапелационно добре, към момента няма нито една заразена с коронавирус бременна жена. Само преди около месец има докладвани 50 болни бременни, като 4 от тях не са се преборили с усложненията от болестта и са починали. В страната се имунизират масово бременни жени и няма нито една докладвана негативна реакция след приложението на ваксината с изключение на болка на мястото на инжектиране и леко подуване."

Контактът на майката с новороденото

Д-р Маркова казва, че в началото на пандемията се е смятало, че заразените с вируса жени трябва да раждат задължително с цезарово сечение, за да се ограничи по-дългото излагане на заразата на медицинския персонал. "Към настоящия момент важат основно акушерските индикации за родоразрешение. Индивидуалният подход налага да се прецени състоянието на майката, на плода, гестационната възраст, подготвеността на екипите, които ще се грижат за родилката и новороденото. Всяка болница има ясно установен алгоритъм за поведение при бременни и родилки с COVID инфекция. До голяма степен това зависи от подготвеността на екипите и от оборудването."

Дали заразените с COVID-19 родилки могат да са в контакт с новороденото зависи от състоянието на майката и бебето, твърди д-р Маркова. "Ако майката е с тежка клиника вследствие на инфекцията, бебето задължително се отделя. Това важи и ако бебето има нужда от интензивни грижи. По принцип в състояние на леко протичане на болестта при майката и щателна дезинфекция и употреба на маска не е задължително отделянето им, стига болничното заведение да може да осигури изолация от останалите майки и бебета", коментира акушер-гинекологът. Но по думите й в повечето случаи отделяне се налага заради необходимостта от по-сериозна терапия, най-вече на родилката.

Все още няма коментари
Нов коментар