🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво трябва да знаем за новите европейски ковид сертификати

Притежателите на стари удостоверения за ваксинация ще могат да преиздадат документите сами през сайта на здравното министерство след 4 юни

България се очертава да стане една от първите държави в ЕС, която не само издава свой сертификат за завършен цикъл на ваксинация срещу ковид-19, но и ще го преведе във вид според стандартизираните изисквания на все още негласуваната окончателно европейска директива за т.нар. Цифров ковид сертификат на ЕС" (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE). Официално той трябва да заработи от началото на юли.

От днес, 1 юни, обаче влиза в сила заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, според която имунизационните удостоверения вече ще се издават по новия, утвърден от евросъюза, образец. Те ще бъдат в три варианта - за завършен ваксинационен цикъл (две дози или една за препарата на Johnson&Johnson), за незавършен такъв или за смесена схема, където са приложени два различни продукта. Удостоверение за незавършена имунизация се предвижда, тъй като някои държави - членки на ЕС, ще допускат облекчено влизане на своя територия и за хора, които са получили само една инжекция.

Държавите - членки на ЕС, ще са задължени да признаят ваксините, оторизирани от Европейската агенция по лекарствата (Comirnaty на Pfizer/BioNTech, Moderna, Vaxzevria, както беше преименуван препаратът на AstraZeneca, и Johnson&Johnson), а също така могат по своя преценка да признават и други ваксини на своя територия. Цифровите ковид сертификати на ЕС първоначално ще са валидни в продължение на 12 месеца, считано от 1 юли 2021 г. Удължаване на действието им ще е възможно само след ново законодателно предложение на Европейската комисия, което да бъде одобрено от Европейския парламент и Европейския съвет.

Преминаването към документ по европейски образец обаче ще наложи преиздаването на сертификатите на около 560 хил. българи, които вече са приключили своя ваксинационен цикъл по стария ред. От Министерството на здравеопазването и държавната фирма "Информационно обслужване", която ще се грижи за техническата поддръжка на системата, твърдят, че този факт не би трябвало да създаде проблеми на гражданите, защото процесът по миграция ще е плавен, лесен и ще може да става и онлайн.

Според евродирективата се предвижда сертификатите, издадени до момента на национално ниво, да важат паралелно с европейските в продължение на шест седмици след 1 юли, т.е. до 12 август. От "Информационно обслужване" пък обещават да създадат функционалност, с която старите удостоверения да могат се конвертират електронно онлайн и без нужда от електронен подпис.

"Промяната и преиздаването на сертификатите за ваксинация се налага, тъй като в рамките на работата на техническо ниво на европейско равнище възниква нужда от адаптация към единната рамка, така че сертификатите, одобрени на национално ниво от отделните държави членки, да бъдат разпознавани чрез QR код от всички държави - членки на ЕС. Европейският цифров сертификат ще осигури оперативна съвместимост чрез надеждна обща рамка за употреба в пределите на ЕС", коментираха за "Капитал" от здравното министерство. Оттам допълват, че преиздаването на досегашните имунизационни удостоверения в европейски формат ще става безплатно на сайта на Националната здравно-информационна система (www.his.bg) в секцията "Аз и моето семейство".

Очаква се въпросната функционалност да стане достъпна след 4 юни, като вместо електронен подпис ваксинираният ще трябва да въведе своя ЕГН, номера на личната си карта и националния референтен номер (НРН) на една от двете ваксини, които са описани в стария документ. След като подаде всички тези данни коректно, гражданинът ще може да изтегли и разпечата сам копие от сертификата, оформено според европейския образец и със съвместим на територията на целия ЕС QR код.

Електронният документ ще може и да се запази директно на мобилно устройство или лаптоп, което би трябвало да улесни използването му при гранични проверки. Предстои да се види дали въпросната функция действително ще заработи навреме и безпроблемно или ще последва "родилните мъки" на онлайн регистъра за запазване на часове за ваксинация. "Преиздаването на старата версия на сертификата в новия формат през сайта на НЗИС е направено за удобство на гражданите, което ще им спести време за посещение при личните лекари или ваксинационни центрове и ще предотврати струпването на хора", коментира изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов по повод плановете за въвеждането на новата функционалност. Компанията в момента разработва и мобилно приложение, с което COVID сертификата да може да се визуализира.

Въпросното облекчение обаче няма да важи за хората, които тепърва ще се ваксинират или ще трябва да получат своята втора доза. Ако искат да си извадят сертификата в дигитален вид, те все пак ще трябва да влязат в електронното си медицинско досие с електронен подпис - функционалност, която поради някаква неизвестна причина в момента не работи. Алтернативата е посещение при личния лекар или във ваксинационния център, извършил имунизацията, които предоставят сертификата в хартиен вариант.

Лоши новини очакват хората, които са изкарали новия коронавирус безсимптомно, "на крак" или без да се тестват. "На този етап се предвижда сертификатите за преболедуване в рамките на общата система на ЕС да бъдат издавани въз основа на положителен PCR тест. На следващ етап, на базата на допълнителни научни данни, Европейската комисия може да издаде делегирани актове за допустимост на антигенни и серологични тестове", коментираха за "Капитал" от Министерство на здравеопазването.

Преведено на достъпен език това означава, че цифровият ковид сертификат за преболедуване ще важи, само ако човек е диагностициран официално с PCR тест, но не и с антигенен. За момента няма да се признават и резултатите от тестовете за антитела, дори и броят им да е над нивото, условно гарантиращо защита срещу заразяване.

Иначе от Министерство на здравеопазването и "Информационно обслужване" обещават, че цифровите ковид сертификати за удостоверяване на негативен PCR тест или преболедуване ще заработят в България през втората половина на юни. Удостоверението за преболедуване ще важи между 11-ия и 180-ия ден след първоначалното диагностициране на болестта. По отношение на удостоверението за негативен PCR тест е важно да се отбележи, че за всеки тест ще се издава отделен сертификат, който няма да съдържа данни за предишни тествания.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    novr2 avatar :-(
    novr2
    • - 6
    • + 3

    баси цирка - За пари лиииии? - попитали
    - За многооо - отоговорили фармациите.

    Няма значка дали си го карал или не. Важното е да е дала дъжавата ти едни 10-20 евро за теб на Фарма компаниите. Другото не се брои

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Не че нещо, ама докато се изчакат "научните данни" за това колко антитела да се допускат за получаване на сертификат, най-вероятно преболедувалите от големите вълни ще са си позагубили имунитета.

    Едва ли е за пари, защото ваксините вече са продадени и доставени - биг фарма няма особен финансов интерес в това дали са използвани или не.

    Нередност?
  • 3
    gamblersarea avatar :-|
    Sweet Bonanza

    Нализнаете, или може би не знаете по-младите, че гъците влязоха в ЕС с огромен скандал, който се разкри след това че са лъгали статистически с числата за да ги приемат в ЕС https://bgtop.net/go/1624609638

    Нередност?
Нов коментар