🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как Гърция неочаквано се превърна в примерния ученик на Европа

Докато финансите ѝ са в ред, никой не се интересува от другите действия на правителството

През тази седмица Гърция чества 40 години от членството си в ЕС.

Брюксел често може да играе ролята на покровител. В ЕС премиерите понякога се третират като ученици. С любима фраза строгите служители декларират, че националните правителства трябва да си "пишат домашните". Ако Брюксел е класна стая, то Гърция неочаквано се превърна в зубъра на класа. Начинът, по който се справи с пандемията, беше оценен високо. Плановете ѝ да инвестира 31 млрд. евро от фонда за възстановяване на ЕС в размер от 750 млрд. евро получи златна звездичка от служителите на ЕС. Гръцките идеи за общ ковид сертификат се обсъждат на европейско ниво. След десетилетие, в което Гърция минаваше на поправителни уроци, изпълнявайки три спасителни програми и преминавайки през икономически колапс, това е голяма промяна.

Промяна в репутацията

Лявата партия "Сириза", която управляваше страната от 2015 до 2019 г., беше бунтарят на класа. За разлика от тях партията на Кириакос Мицотакис, десноцентристкия премиер от 2019 г., е любимецът на учителя.

Промяната в репутацията е отчасти въпрос на политика. "Сириза" се превърна в конкурент на установения ред на ЕС, надявайки се да ремонтира клуба отвътре. Но ако ЕС има определена позиция на политическия спектър, тя е близо до център дясното, където е и партията на Кириакос Мицотакис "Нова демокрация". В технократичния свят на европейската политика Мицотакис се вписва много добре. Бивш консултант по мениджмънт, той говори английски, френски, немски и "Давос", диалект, използван от мъже на средна възраст, носещи ботуши на конференциите в швейцарските Алпи.

Училищната униформа му стои добре. Официално "Нова демокрация" беше избрана от изборите през 2019 г. като част от плана за пълен ремонт на Гърция. Безусловно задачата ѝ беше да направи гръцката политика скучна и да превърне Гърция в нормална европейска държава. Ръководителите на "Сириза" се определяха като ново начало, лидерите на "Нова демокрация" гледат на работата си като прекратяване на една тъмна ера.

Те имат известен успех. След десетилетие в спасителни програми и почти напускане (или по-скоро изгонване) от еврозоната Гърция беше привела финансите си в ред преди удара на корона кризата. Доходността на гръцките облигации е рекордно ниска, тъй като Европейската централна банка вече е склонна да купува гръцки дълг. В правителството, където министри развяват дипломи от Бръшляновата лига, ръководят парада. Планът за изразходване на 31 млрд. евро от фондовете на ЕС пристигна с одит от 1400 страници, по-дълъг от целите предложения на някои страни. (Години на забележки от комисията означават, че гръцките бюрократи знаят как да направят проверяващите на домашните им доволни.) Докато страни като Финландия спореха за ратифицирането на схемата, гръцкият план бързо беше одобрен от парламента. Учителят се притеснява за останалите деца в класа.

Ужасяващите условия за мигрантите, заседнали на гръцките острови, би трябвало да бъдат недостатък в досието на правителството заедно с доклади за връщанията на нежелани бежанци. Но кабинетът на учителите в Брюксел изглежда доволен. В съзнанието на европейските политици правилата за връщане са предназначени да спрат бежанците от това да бъдат премазани от граничарите, а не да спрат изпращането на лодки обратно към турското крайбрежие. По същата брутална логика мизерните условия по гръцките острови предотвратяват пристигането на нови бежанци. ЕС имаше далеч по-голям проблем с подхода на "Сириза", която първоначално не успя да ограничи наплива, отколкото настоящия подход на връщане на пристигащи бежанци. Миналата година млад мъж беше застрелян на границата, докато тълпи от хора се опитваха да влязат в Гърция от Турция. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства Гърция като щита на Европа. А европейските лидери нямат други въпроси по казуса.

Какво се случва отвъд вратите на училището не засяга ЕС. Гърция греши в области извън правомощията на съюза. В Гърция активисти и неправителствени организации се оплакват от нарастващото полицейско насилие след идването на власт на "Нова демокрация". Лидери на други страни от съюза нямаха проблем да се пъхат носовете в гръцките дела по време на спасителните програми. В нормални времена обаче те правят всичко възможно, за да избегнат критики към вътрешните работи на друга страна членка. Подобна сцена се наблюдава, когато става въпрос за премахването на клиентелизма и непотизма, които пречат на Гърция. "Сириза" обеща да поправи това, но не успя да го направи. Мицотакис също говори по темата, но е трудно да се вземат на сериозно думите на сина на министър-председател, брата на бивш външен министър и чичото на настоящия кмет на Атина. Трудно е да водиш борбата, когато доказателството за промяна би било да не я водиш ти.

ЕС често може да бъде небрежен учител в области, на които би трябвало да обръща внимание. Що се отнася до свободата на медиите, Гърция се нарежда на четвърто място в дъното на класацията в ЕС според индекса на "Репортери без граници". Само Малта, където убийството на журналист свали предишното правителство, Унгария, управлявана от Виктор Орбан, и България, вероятно най-корумпираната страна в ЕС, се нареждат след Гърция. По-рано тази година гръцкият журналист Йоргос Караивас беше убит. Костас Ваксеванис, редактор на левия вестник Documento, който разследва корупцията, сега се нуждае от полицейска закрила. Лъскавите презентации, възхваляващи изкачването на Гърция по различни класации за развитие на бизнес, ще бъдат подкопани, ако страната падне в други класации. ЕС винаги е оставял подобни въпроси да минават между капките в миналото, когато това е било удобно. Гърция не е толкова зле, колкото някои други страни. Но никога не е било добра идея зубърът на класа да се мотае с изтърсаците.

Да се измъкнеш от изгонване

Докато Гърция продължава да получава добри оценки в областите, които имат значение, никой няма нищо против. Правителство, което е в правилния политически поток, извършва реформи без оплаквания и собственоръчно извършва мръсната работа на блока за миграцията, винаги ще бъде добре дошло. Неговите недостатъци могат да бъдат пренебрегнати. Въпреки всичките си приказки за ценности ЕС е политическо творение, а не морално. Не дава присъди на онези, които играят по правилата. Правителства, които се опитват да променят ЕС, както направи "Сириза", се оказват прегазени от валяка. Тези, които приемат ЕС такъв, какъвто е, могат да продължат работата си без смущения. Предайте домашното навреме и на никого няма да му пука.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Византийски номера ...

    Нередност?
Нов коментар