🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гърция и Израел тестват въвеждането на ваксинни паспорти

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис настоява ЕС да разработи общ имунизационен сертификат

Министър-председателите на Израел и Гърция сключиха в понеделник междуправителствено споразумение, на базата на което ваксинираните граждани на двете държави ще могат да пътуват свободно, когато границите бъдат отворени. Премиерите на двете страни Бениамин Нетаняху и Кириакос Мицотакис обявиха решението по време на съвместно изявление в Йрусалим в понеделник.

Сделката ще позволи на всички туристи, които притежават сертификати за ваксинация, да пътуват "без ограничения, без самоизолация, без нищо", обяви пред журналисти Нетаняху. Договорът между Гърция и Израел е ключов за двете държави, чиито икономики са силно зависими от туризма - сектор, който е един от най-силно пострадалите в резултат от глобалната пандемия от новия коронавирус. Според изчисления на Световната организация по туризма към ООН през миналата година международните пътувания са спаднали с около 74%, като това е довело до глобални загуби в размер около 1 трлн. евро и е поставило в риск над 120 млн. работни места. Очакванията на организацията за 2021 г. са смесени, като 45% от членовете й смятат, че годината ще е по-добра, 25% - без изменение, и 30% - че ще е по-лоша.

Сделката между Израел и Гърция идва в момент, когато правителствата по света затягат ограниченията върху трансграничните пътувания в очакване на скок на заразените с новите щамове на COVID-19. Въпреки това обаче гръцкият премиер Кириакос Мицотакис продължава да е един от най-активните застъпници на идеята за въвеждането на ваксинационни паспорти, включително на единни сертификати за целия ЕС. За момента обаче Брюксел е резервиран към това и ограничава подкрепата си за идеята само що се отнася до евентуално медицинско приложение на тези документи. Противниците на въпросните сертификати смятат, че въвеждането им може да доведе до дискриминация, нарушаване на личната неприкосновеност и създаване на "глобални ваксинни елити".

Гърция и Израел обаче, изглежда, нямат такива притеснения в тази посока поне на политическо ниво и вече са въвели т.нар. зелени паспорти за вътрешна употреба. В резултат на подписания договор всяка от двете държави ще започнат автоматично да признава сертификатите, издадени от другата. "Очаквам, че това, което правим с Израел, ще бъде нещо като демонстрационна версия на това, което бихме могли да направим и с други държави", коментира при подписването Кириакос Мицотакис. След церемонията гръцкият премиер поздрави Нетаняху за постигнатия от еврейската държава изключително висок темп на имунизация и изрази надежда, че ще може да приветства израелските туристи в Гърция, когато повече гърци бъдат ваксинирани и забраните за пътувания постепенно бъдат облечени.

В контраст с тази надежда обаче Гърция наложи ограничителен режим върху всички международни самолетни полети в неделя. Всички пристигащи в страната трябва да имат негативен PCR тест, издаден до 72 часа преди пътуването, а също така трябва да се изолират за седем дни. Израел от своя страна е наложила забрана върху всички международни полети. "Очаквам до април до голяма степен да сме поставили под контрол епидемията и да напреднем с плана за ваксиниране", допълва гръцкият премиер.

Мицотакис също така отправи подобно послание и към Великобритания, чието правителство обаче явно се въздържа да подкрепи плановете за въвеждането на т.нар. имунизационни паспорти. Обединеното кралство е един от шампионите по имунизация на Стария континент, като досега е поставило ваксини на над 11 млн. души. Въпреки това според министъра по въпросите на ваксините Надим Захауи налагането на подобни паспорти би било дискриминация и все още не е ясно какъв би бил ефектът от тях за разпространението на вируса. "Това не е начинът, по който постъпваме. Ние действаме с консенсус", коментира той. Преди дни министърът коментира, че правителството "разглежда различните технологии" за създаването на ваксинационни паспорти, което веднага провокира реакция, че ще бъдат нарушени гражданските права на хората.

Според сегашната позиция на Захауи една от причините тези документи да не станат задължителни е, че в Обединеното кралство ваксинирането в момента е доброволно. Въпреки това обаче министърът коментира, че британците ще могат да се обръщат към своите лични лекари, ако се нуждаят от писмен документ във връзка със свое пътуване зад граница. "Разбира се, лекарите ще могат да докажат, че си ваксиниран. Ако други държави изискват доказателство за това, това ще е изцяло нейно решение", коментира Надим Захауи, цитиран от BBC. За разлика от настоящото правителство, представителите на опозиционната лейбъристка партия подкрепят идеята за ваксинационните паспорти. Сред застъпниците й е и бившият британски премиер Тони Блеър.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    ОК, модераторите, ще го редактирам и напиша отново, защото смятам, че темата с разделението между хората е важна.

    В ХХІ век въвеждането на каквато да било форма на сегрегация - в случая с даване на отдавна извоювани цивилизационни права ЕДИНСТВЕНО за ваксинирани и отнемането им от неваксинираните срещу САРС Ков-2, е връщане към исторически алюзии като арменския геноцид, Аушвиц, ГУЛаг, Културната революция и безкултурното изтребление от Пол Пот на сънародниците си.

    Здравната криза с ковид отдавна е овладяна и използвана политически. Както се вижда от статията - правят се опити - в Гърция, Израел, Дания, Швеция - за прокарване на сегрегация.

    И това при положение, че няма научни данни, че имунизирани не могат да продължават да са разпространители на вируса и да заразяват.
    Имунитетът, създаден след преболедуване и този, вследствие имунизация не се различават по нищо съществено - нито като титър, нито като продължителност.
    Защо тогава се толерира единствено инжекционния имунитет? Отиваме опасно близо до конспирологията, май...

    И ако имах възможност, бих попитал Биби Нетаняху вижда ли разлика между звездата на Давид, с която нацистите са отделяли сънародниците му от другите хора и печата със звездата на Давид на израелските имунизационни сертификати, с която едни евреи ще се отделят от други?

    Нередност?
Нов коментар