🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайският бизнес е под натиск заради поскъпващите суровини

Производствените цени нарастват с най-бързия темп от три години

Покачващите се цени на суровините оказват натиск върху бизнеса в Китай, въпреки че индустриалният сектор се възстановява от ранните последици от пандемията, съобщава Financial Times. Националното статистическо бюро публикува данни, които показват 57% ръст на печалбите в големите индустриални компании през април в сравнение със същия период на миналата година, когато печалбите бяха ударени от корона кризата. Печалбите са нараснали с 92% през март.

Данните подчертават неравномерното подобряване на икономиката в Китай, обясняват от бюрото, въпреки общото възстановяване на икономиката през последната година. По-високите цени на суровините увеличиха печалбите на минните компании и други производители, но също така увеличиха разходите на бизнесите по веригата и повлияха още повече на цените на доставки.

"Рентабилността на някои индустрии за потребителски стоки все още не се е възстановила до нивото си преди пандемията", казва служител на статистическата служба пред FT. "Заедно с високите цени на насипни суровини това е увеличило натиска върху производството и функционирането на средния бизнес."

Китайското правителство е все по-загрижено от скока в цените на суровините, което отчасти се дължи на бързото индустриално възстановяване на страната, както и на надеждите за глобален икономически растеж тази година. Производствените цени в Китай, които зависят от цените на суровините, скочиха с 6.8% през изминалия месец, най-бързото покачване в последните три години. Но потребителската инфлация остана под 1%. Премиерът Ли Къцян посочи, че трябва да се вземат мерки, за да се избегнат нарастващите производствени разходи, които се пренасят в потребителските цени.

Китайската агенция за икономическо планиране предупреди в началото на седмицата, че ще предприеме драстични мерки срещу създаването на монополи в сектора на суровините. Това доведе до понижаването на цената на желязната руда със 7%, след като тя достигна рекордно високи нива по-рано през месеца.

Данните на НСБ показват, че печалбите в металургичния сектор са се увеличили с 484%, а тези в минния са се удвоили от януари до април в сравнение със същия период година по-рано.

Кой ще поеме по-високите цени

Високите цени на суровините представляват заплаха за покупателната способност на потребителите, коментира Bloomberg. Макар и през първото тримесечие на годината китайската икономика да постигна рекорден ръст от 18.3%, потреблението изостава в сравнение с бързото възстановяване на индустриалния сектор. Това представлява предизвикателство за компаниите, които са изправени пред по-високи разходи и невъзстановеното доверие на потребителите.

"Проблемът за тях е, че обикновено е много трудно да се компенсират увеличените разходи чрез повишаване на цените за потребителите", казва Лари Ху, главен икономист в Macquarie Китай.

Властите предупреждават, че икономическото възстановяване на страната не е гарантирано на фона на увеличаващия се натиск върху фирмите, породен от по-високите разходи за суровини. По-рано тази седмица централната банка забрани на финансовите институции да продават инвестиционни продукти, свързани със суровини, на купувачи от малкия и средния бизнес, съобщи Reuters. Причината е, че правителството се опасява, че купувачите на дребно ще претърпят значителни загуби заради нестабилните цени на суровините.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala

    Мери, не гледай толкова надалече. Защото когато Китай кихне, България изпада в кома. В нашия бранш от пазара изчезнаха хартиите и картоните. Аз такова нещо не съм виждала. Цените скачат, квотите се намаляват едностранно, доставките се отлагат. Какво ме грее колко им е ръста на китяйците! Спрете да преписвате, а си погледнете къщичката.

    Нередност?
Нов коментар