🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Твърденията на мафиот разтърсват правителството на Турция

Турците са очаровани от разкритията на Седат Пекер

Седат Пекер, човекът в центъра на един от най-големите политически скандали в Турция в последните години, се превърна в неочаквана знаменитост в YouТube. Говори неясно, вероятно вследствие на твърде много инжекции с ботокс, носи ризата си разкопчана и седи зад бюро, украсено с молитвени мъниста, откъснати страници от тетрадки и празен фенер. През последния месец обаче Пекер, осъден мафиот, е залепил милиони турци за екраните, докато разчиства сметките си с правителството на президент Реджеп Тайип Ердоган.

Твърденията му, които са недоказани, са взривоопасни. В поредица от видеоклипове Пекер обвини сина на бившия премиер на Ердоган в трафик на наркотици и депутат от управляващата партия в участие в убийството на млада жена. Той твърди, че е пребил друг политик за клевети по адрес на президента и си признава, че е нападнал офиса на един от най-големите вестници в страната. Твърди също така, че вътрешният министър Сюлейман Сойлу му е предложил полицейска защита.

Седемте видеоклипа са гледани поне 55 милиона пъти. Изглежда, че още са напът да излязат. Опозиционните политици и дори някои членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието призоваха за разследване. "Това, което показват обвиненията, каза Кемал Киличдароглу, лидерът на главната опозиционна партия, е, че мафията се превърна в коалиционен партньор на правителството." "Ако дори една хилядна от тези твърдения е истина, това е катастрофа", каза Джемил Чичек, силен привърженик на Партията на справедливостта и развитието.

В същото време Сойлу отрича обвиненията. Той отхвърли призивите за оставката си, поиска Пекер да бъде обвинен в клевета и го предизвика да се прибере у дома. Също така нарече твърденията част от "международна операция" и обвини САЩ и ОАЕ в опит за сваляне на турското правителство. Смята се, че Пекер, който избяга от Турция преди две години, живее в ОАЕ.

Сойлу не помага на каузата си. Късно на 24 май тълпа привърженици наобиколи министъра пред сградата на телевизионен канал, нарушавайки правилата за вечерен час, които Сойлу лично беше разпоредил. Той топло им благодари.

Скандалът съживи спомените от 90-те години, когато държавата редовно се обединяваше с престъпни групи, за да преследва опоненти, от журналисти до кюрдски лидери. Десетки бяха убити. Някои от неприятните герои от тази ера се завърнаха, отчасти благодарение на амнистията от миналата година.

Доскоро Пекер беше приятел на правителството. Мафиотът, който е ръководил престъпен синдикат, занимавал се с изнудване и отвличания, се е срещал поне веднъж с Ердоган, организирал е митинги в негова подкрепа и е спечелил наградата "най-доброжелателен бизнесмен" в Турция. Когато група учени написаха писмо, в което критикуваха правителствената офанзива срещу кюрдските бунтовници, Пекер се закле да се "изкъпе в кръвта им". Той твърди, че е изпаднал в немилост, когато зетят на Ердоган се е обърнал срещу него.

Видеоклиповете смущават турските медии и съдебната система, които вече не смеят да търсят корупция на високо ниво или да разследват висши служители, още по-малко членове на семейството на Ердоган. Репортер на Турската държавна информационна агенция, който зададе на министър остър въпрос относно твърденията на Пекер, загуби работата си на следващия ден. Най-големият скандал за корупция досега в ерата на Ердоган беше до голяма степен дело на бюрократи, лоялни на религиозна секта, които намериха доказателства за подкупи и пране на пари от министри. Днес задачата да държи най-силните държавници отговорни, изглежда, е попаднала в ръцете на един мафиот.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    etiboko avatar :-P
    Eti Amcık Ağızlı
    • + 2

    Турция на Ети Миленчо оттече в канала с този бандитски режим !

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Deja vu

    Нередност?
Нов коментар