Ердоган продължава с уволненията на висши управници, лирата поевтиня още

Президентът на Турция преразглежда изцяло утвърдените икономически теории и ги заменя с рязко противоположни идеи

Турският президент призова гражданите да инвестират и подпомогнат икономиката на държавата.
Турският президент призова гражданите да инвестират и подпомогнат икономиката на държавата.
Турският президент призова гражданите да инвестират и подпомогнат икономиката на държавата.    ©  Reuters
Турският президент призова гражданите да инвестират и подпомогнат икономиката на държавата.    ©  Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган уволни няколко висши служители на ключови позиции, което показва намеренията му да поеме на ръчно управление икономиката. Във вторник стана ясно, че е бил сменен заместник-управителят на централната банка, което отново доведе до поевтиняване на лирата - с над 2%, до 8.31 за долар. Преди 10 дни Ердоган изненадващо уволни и гуверньора на Турската централна банка, което доведе до срив с 14% на местната валута.

Мурат Четинкая, който е работил в турски банки и на Истанбулската фондова борса и става зам.-управител на Турската централна банка през 2019 г., е бил уволнен с президентски указ, публикуван в Държавен вестник във вторник. Той ще бъде заменен от Мустафа Думан, който е ръководил поделението на американската банка Morgan Stanley в Турция.

Промените не спират тук. Други водещи фигури в икономическия сектор на държавата са били също сменени. Според Financial Times управителят на фондовата борса и главният изпълнителен директор на най-голямата държавна банка "Зираат" са подали оставка, уволнен е и директорът на суверенния фонд. Последните персонални промени потвърждават идеята, че докато Ердоган е на власт, решенията в икономиката няма да бъдат взети без одобрението му.

Седмици след уволнението на Наджи Агбал официално изявление на властите за мотивите за решението все още няма. Новината шокира инвеститори, които твърдо подкрепяха решението на управителя на финансовата институция да увеличи лихвените проценти с цел контрол над инфлацията. Това е и предполагаемата причина за неговото освобождаване - няколко дни по-рано лихвите бяха увеличени с 200 базисни пункта в опит за подкрепа на валутата.

Позицията на Ердоган и новия управител на централната банка Шахап Кавджиоглу е ясна - високите лихвени проценти са зло.

Назначението на Агбал през ноември увери чуждестранните инвеститори във възможността на Турция да действа според общоприетите в икономиката теории. По времето на Агбал лихвените проценти бяха увеличени с общо 875 базисни пункта, което доведе и до поскъпване на лирата.

От ноември чужди инвеститори са вложили над 4 млрд. долара в държавен дълг и около 700 млн. в акции. Уволнението носи риск от изтичане на чужди вложения, като инвеститорите се опасяват, че правителството и централната банка няма да могат да се справят с високата инфлация. Данните на Financial Times показват, че два дни след уволнението на Агбал чужди инвеститори са разпродали финансови активи за над 6.5 млрд. долара.

Какъв е планът на президента?

Позицията на Ердоган и новия управител на централната банка Шахап Кавджиоглу е ясна - високите лихвени проценти са зло. Противно на всеобщото мнение, че високи лихви са единственият начин за контрол на инфлацията, Ердоган смята да подпомогне държавната икономика чрез инвестиции, износ и нови работни места. Преди няколко седмици той обяви план за по-бързо развитие на икономиката на страната. Засега обаче липсват големи подробности по него.

Президентът призова гражданите да инвестират и подпомогнат икономиката на държавата. Преди дни Ердоган заяви: "Искам гражданите да инвестират валутата и златото, което пазят у дома, което е нашето национално богатство, за да подкрепят лирата". По данни на Bloomberg турците са "скрили" злато под дюшеците, равняващо се на около 40% от брутния вътрешен продукт на страната. Именно запасите от чужда валута им дават финансова сигурност в условията на обезценяване на лирата. Призивите на Ердоган едва ли ще бъдат чути, дори от верните му поддръжници, които все още го подкрепят след загубата на местните избори в големите градове през 2019 г.

Инвеститори в Турция се опасяват, че новият управител на централната банка няма да може да овладее инфлацията. Ердоган не пропусна да ги призове да останат и да им обещае същите изгоди от инвестициите им. Икономисти чакат властите да обявят по-ясен план за борба с инфлацията на фона на желанието на Ердоган да бъдат намалени лихвите. Подобна комбинация от мерки е в разрез с икономическата теория и предстои да се видят последиците върху държавата.

Financial Times сравни зачестилите президентски укази на Ердоган със скандалните постове на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. В последните седмици турският президент не само замени водещите фигури в сектора на икономиката, но и оттегли страната от Истанбулската конвенция. Предстои да разберем дали рисковите му решения са знак на самоувереност и ще заработи ли планът за промяна на икономиката.