Инфлацията в Турция е най-висока за последните 2 години

Ердоган все пак настоява за намаляване на лихвените проценти

Ердоган, който се нарече "враг на лихвените проценти", през последните седмици призова за намаляване на цената на финансиране, заявявайки, че очаква това да се случи през юли или август.
Ердоган, който се нарече "враг на лихвените проценти", през последните седмици призова за намаляване на цената на финансиране, заявявайки, че очаква това да се случи през юли или август.
Ердоган, който се нарече "враг на лихвените проценти", през последните седмици призова за намаляване на цената на финансиране, заявявайки, че очаква това да се случи през юли или август.    ©  Reuters
Ердоган, който се нарече "враг на лихвените проценти", през последните седмици призова за намаляване на цената на финансиране, заявявайки, че очаква това да се случи през юли или август.    ©  Reuters

Инфлацията в Турция бележи най-високата си стойност от малко повече от 2 години, след като облекчаването на мерките срещу пандемията миналия месец доведе до бум на потреблението, съобщава Financial Times. Това още повече усложнява задачата на Турската централна банка да изпълни искането на президента Реджеп Ердоган за понижаване на лихвените проценти, което е в противоречие с икономическата реалност в такава ситуация.

Цените на потребителските стоки са се повишили със 17.5% през юни на годишна база - най-висока стойност от май 2019 г. и доста над прогнозираните от Bloomberg 16.8%. Обзавеждането за дома, храните и напитките и настаняването имат значителен ефект върху ценовото нарастване, показват официалните данни.

"Врагът на лихвените проценти"

Ердоган, който се определи като "враг на лихвените проценти", през последните седмици призова за намаляване на цената на финансиране, заявявайки, че очаква това да се случи през юли или август. През март той освободи предходния управител на централната банка, след като той увеличи лихвеният процент с 2 пр. п. Това обезпокои инвеститорите и оттогава лирата падна с повече от 15%.

Новият управител Шахап Кавджъоглу, който споделя необичайните възгледи на Ердоган, че високите лихвени проценти ускоряват инфлацията, се опита да успокои инвеститорите, че той преждевременно ще облекчи паричната политика. Кавджъоглу обеща да поддържа референтния лихвен процент по-висок от инфлацията, като последните три пъти той беше фиксиран на 19%. Паричната комисия предстои да заседава отново идната седмица.

"В идеалния случай ортодоксална централна банка, която иска да намали инфлацията, почти със сигурност ще трябва да повиши лихвите. Но Централната банка на Турция е обект на политическо влияние , което силно рефлектира върху решенията ѝ", коментира Джейсън Тувей, специалист по развиващите се пазари в Capital Economics.

Кризата удря рейтинга на Ердоган

Ердоган настоява за по-ниски лихвени проценти, за да стимулира заемането на средства, с което цели да стимулира икономиката, която нарасна със 7% на годишна база през първото тримесечие на 2021 г. Възстановяването от пандемията обаче не засегна безработицата, която остава висока - 14%. Недоволството от икономическото състояние на страната предизвика рекорден спад в подкрепата на управляващата партия на Ердоган.

"Политически той е в трудно положение, тъй като проучванията показват, че одобрението към него се свива. Може би вижда засилването на икономическия растеж и създаването на работни места като начин да възстанови позициите си. Но Турция вече е една от бързо възстановяващите се от кризата страни", казва Тувей.

Случаите на заразени с коронавирус в Турция намаляха до около 4400 на ден. В условията на ваксинационна кампания и частично облекчен локдаун, ресторанти и други бизнеси възобновиха дейността си.

Анализатори предвиждат, че Кавджъоглу ще има затруднение с намаляването и задържането на лихвените проценти в следващите месеци, защото инфлацията не се очаква да се забави, особено с планираното от правителството повишение на цените на тока и газа този месец.

"Цените през юли изглеждат още по-високи, имайки предвид повишаването на цената на енергията, обявено през изминалата седмица. Това прави прогнозата на централната банка за 12.2% инфлация към края на годината да изглежда твърде оптимистична", твърди Тимъти Аш, икономист от BlueBay Asset Management.