🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Индийският вариант на коронавируса заплашва германската икономика

Институтът Ifo предупреди за забавяне на възстановяването

Германският икономически институт Ifo предупреди за възможно забавяне на възстановяването на икономиката на страната при ръст на инфекциите от COVID-19 заради новия вариант на вируса - Delta, идващ от Индия.

"Вариантът Delta е сериозна заплаха за германската икономика", заяви президентът на Ifo Клеменс Фуст пред новинарския портал t-online. Положението не би било фатално, дори вариантът отново да увеличи честотата на случаите, добавя той. Възстановяването обаче ще се забави. По-специално секторите, които вече са пострадали сериозно от пандемията, ще бъдат засегнати отново, т.е. туристическата индустрия, ресторантите или търговията на дребно. "В случай на 4-та вълна ни чака тежка есен."

Според данни на института "Робърт Кох" за първата седмица на юни делът на варианта Delta в Германия се е удвоил почти до 6% за една седмица. Във Великобритания той се е превърнал в доминиращия вариант, въпреки че ваксинациите там са много по-напреднали в сравнение с Германия.

Като цяло Фуст все още не смята, че кризата е приключила. "Без пандемията икономиката щеше да расте през последната година и половина", каза той. "Вместо това през това време натрупахме огромна планина от дългове. Още дълго време ще усещаме последиците от кризата."

Намалени очаквания

По-рано през месеца икономическият институт намали прогнозата си за растежа в Германия за тази година до 3.3% - главно поради недостига на продукти като чипове за автомобилната индустрия. Според експерти икономиката може да достигне предпандемичното си ниво през идната година.

Институтът представи и проучване сред 2216 родители, според което семейства с ниски доходи са били най-тежко засегнати от кризата с коронавируса. За една трета от анкетираните сега има по-голяма вероятност в края на месеца парите да не им достигат, отколкото преди пандемията. Като цяло обаче три четвърти от анкетираните заявяват, че се справят добре по време на корона кризата.

Финансовите трудности имат конкретни последствия за 41% от анкетираните. През 12-те месеца преди проучването те са получавали например напомняния за пропуснати плащания или е трябвало да използват овърдрафти, а на 7% от семействата дори се е наложило да ограничат покупките на хранителни продукти поради липса на финансови средства.

Приблизително половината от участвалите в проучването са променили потребителските си навици по време на корона кризата и са харчили по-малко отпреди. Проучването е било насочено към семейства с нетен месечен доход на домакинство под 3000 евро и с непълнолетни, живеещи в същото домакинство.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-|
    Кнб

    Тъй де, ще да е вируса, не ще да са политическите мерки. Тя Партията по дефиниция не греши, нито експертите по виросовъдство. Аутопсия няма. Някой да протестира? Е не може, трябва да се пази дистанция и да не се събираме.



    Но то не само индийският вариант делта, ами дори и варианта омега заплашват. Изобщо империализма е враг номер едно на социализма. Да не говорим за Емануел Голденщайн, който постоянно ни атакува на фронта. Но в Германия, ние вече знаем: с нови мерки, социална дистанция, органичения и теглила, намордници, зелени данъци и забрани, Германия, ще се бъде зелен рай. Ще бъде. Европа, като част от Германия също. Но най-важното за Германия засега, докато е жив Емануел Голдщайн, е германец да не среща германец (за германка вече си е смърен грях). Свиждания само като преизборен подарък (засега баклава не само по байряма). И всички ще бъдем длъжници на управляващите кризата. Във вечен дълг за нашият живот, здраве и благоденствие към Партията (и банката). В дълг от раждането си, та до дълбоки старини. В дълг сме Партийо Велика на Канцлерката, дошла като пътеводна звезда. Разобличавайки корумпираният канцлер (за цели 20000 ДМ).

    Нередност?
Нов коментар