🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Amundi: Пазарните и икономическите условия са идеални за завръщане на инфлацията

Дружеството за управление на активи смята, че оценките на технологичните компании са високи

Amundi очаква волатилността да се повиши през лятото, тъй като централните банки ще трябва да реагират на инфлацията
Amundi очаква волатилността да се повиши през лятото, тъй като централните банки ще трябва да реагират на инфлацията
Amundi очаква волатилността да се повиши през лятото, тъй като централните банки ще трябва да реагират на инфлацията
Amundi очаква волатилността да се повиши през лятото, тъй като централните банки ще трябва да реагират на инфлацията
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В момента икономическите и пазарните условия по света са идеални за завръщане на инфлацията. Няколко фактора дават основание за тези очаквания - повече от десетилетие на дефлационен натиск с нисък растеж, завишените очаквания за ръст на корпоративните печалбите, както и поведението на централните банки на фона на огромната държавна задлъжнялост по света. Това са част от изводите, направени по време на онлайн медийната конференция, организирана от най-голямата компания за управление на активи е Европа - Аmundi, на която присъства и "Капитал".

Няколко тенденции

Според Паскал Бланк, главен инвестиционен директор на Amundi, в момента на капиталовите пазари има сблъсък на няколко тенденции. Първата са дефлационните последици след кризата от 2008 г., които донесоха дългосрочно нисък растеж в икономиките и твърде ниска инфлация спрямо прогнозите.

Втората са високите оценки на пазарите за акции, които се движат от очаквания ръст на печалбите, тласкан от технологични смущения.

Третата тенденция е фискалната политика. Днес за първи път от повече от три десетилетия централните банки на развитите икономики изрично изразяват предпочитание към инфлацията като изход от настоящата пандемия. Желанието инфлацията да расте е свързано с устойчивостта на огромния ръст в дълговете, породени от кризата.

Обратно към 70-те

"Днес съвместното съществуване на различните тенденции, съчетани с последиците от ковид-19, създава благоприятни обстоятелства за преминаването към времена с по-висока инфлация, нещо като връщане към сценария от 70-те години", каза Бланк. И допълва: "Дефлационните последици от кризата от 2008 г. помогнаха за изграждането на тенденцията с глобалната стагнация. Инфлационният натиск от протекционизъм над икономиките и прекъсването на веригите за доставки по време на ковид-19 отварят пътя обратно към 70-те години."

"Инфлацията нараства, водена от изброените тенденции, както и от ускоряващо се търсене и проблеми във веригата на доставките. Остава несигурността относно ефекта на подобна инфлационна изненада, колко дълго ще се задържи инфлацията и кога Фед ще реагира. Ние вярваме в структурна промяна към по-висока инфлация. Такъв риск се подценява от пазарите, докато потенциалният растеж може да бъде надценен", сподели Бланк.

Китай е Германия от 70-те години

Докато инфлационните очаквания на САЩ и ЕС се повишават, лихвените проценти стоят залепени за дъното. В резултат на това реалните лихвени проценти остават в отрицателна територия. Когато реалните лихви са ниски, китайските активи са привлекателни за глобалния портфейл с фиксиран доход. Според Бланк Китай влиза в ролята на Германия, която по време на "70-те години от миналия век постигна висока степен на вътрешна стабилност и осигури безопасно убежище за инвеститорите по време на сътресения в международната финансова система".

Според Бланк "Китай е една от малкото страни, които не са възприели неконвенционалната парична политика и се е насочила към забавяне на растежа на кредитите". В действителност, докато Фед, ЕЦБ и Японската централна банка разшириха своите баланси до безпрецедентни нива, Китай беше по-предпазлива в приемането на нова парична политика. Балансът на Китайската народна банка всъщност се е свил през първите четири месеца на 2021 г.

От друга страна, според Бланк китайският юан може да се превърне в референтна валута за Азия и интернационализация на валутата може да продължи, което автоматично довежда до сравнения с Германия преди старта на еврото. Според Amundi "Китай е преминала своя пик на икономическо ускорение" подобно на развитието на германската икономика през 70-те години на миналия век, поради което страната е принудена да търси растеж "отвън".

Доказателства за намеренията на Китай да се превърне във финансовият хъб на Азия са и борсите за търговия на суровини (злато, петрол и др.), които страната отвори за чуждестранни инвеститори в началото тази година. Според Бланк, докато в останалите развити страни действат инфлационни сили, в Китай инерция набират дезинфлационните течения, което според Amundi e още една прилика между Китай сега и Германия през 70-те години на миналия век.

Икономическото състояние на света

Според Amundi САЩ вероятно ще достигнe своя връх на възстановяването през второто тримесечие, докато Европа ще изостава до първото тримесечие на 2022 г. "През първото тримесечие на 2021 г. американската икономика успя да нарасне, докато повечето страни от еврозоната отново паднаха в рецесия поради повторното въвеждане на мерки за ограничаване."

В отговор на въпрос от "Капитал" относно разликите във възстановяването на американската и европейската икономика Паскал Бланк заяви, че Европа ще настигне САЩ през втората половина на 2021 г., но очакванията за икономическия ръст в еврозоната са по-ниски поради по-малкия размер на фискалния стимул като процент от БВП в региона. "За еврозоната очакваме рязък отскок през второто тримесечие и пик през третото тримесечие на 2021 г."

Според Amundi инфлационният натиск е породен от САЩ и някои страни от ЕС. "Тенденциите в инфлацията ще бъдат подкрепени от цикличното възстановяване и възобновяването на търсенето, както и от фискалния пакет на САЩ. В дългосрочен план пазарните тенденции изразяват предпочитание към инфлацията като изход от кризата. Това ще има ключови последици в краткосрочен план за финансовите пазари."

Централните банки в развитите страни ще останат приспособими възможно най-дълго, пренебрегвайки всякакъв риск от инфлация, докато в развиващите се пазари вече тече затягане на разходите. Много развиващи се страни са изправени пред огромен инфлационен натиск, идващ от хранителни продукти и синхронизиран ръст на цените на суровините, което може да повиши волатилността през лятото.

По-високата инфлация носи и предизвикателства за модела на традиционната диверсификация на портфейла, тъй като корелацията между акциите и облигациите се оказва положителна. По-ниската очаквана възвръщаемост на традиционния балансиран портфейл ще принуди инвеститорите да увеличат експозициите си в акции и да изградят по-диверсифицирани портфейли, извън традиционното разпределение на капитала, включително реални, алтернативни и по-високодоходни активи (например облигации от развиващите се пазари). От Amundi обаче не смятат, че в този портфейл трябва да има криптовалути. Бланк ги нарече просто "фарс".

Все още няма коментари
Нов коментар