Меркел и Макрон предлагат сближаване на ЕС и Русия

Офертата може да не се хареса на всички страни от съюза

Германия и Франция призоваха за нова стратегия на ЕС за по-тясно сътрудничество с Русия. Източници на Financial Times заявиха, че германският канцлер Ангела Меркел иска ЕС да обмисли поканата на руския президент на среща с лидерите на ЕС. Инициативата на Меркел подкрепя и френския президент Еманюел Макрон.

Берлин и Париж представиха новите си предложения за отношенията на ЕС и Кремъл на среща на блока в Брюксел в сряда. През последните няколко дни Меркел провежда консултации с европейските си съюзници, като Макрон и италианският премиер Марио Драги посетиха Берлин за разговори. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също е бил в Берлин на среща с правителството тази седмица. Германия е на мнение, че срещата на върха на Байдън и Путин е начин за съживяване на отношенията с Москва. Самата Меркел се среща редовно с Путин и се застъпва за намирането на формат, който позволява на ЕС да говори на един език с Русия.

Срещите на върха на ЕС и Русия бяха преустановени през 2014 г., когато Русия анексира Кримския полуостров от Украйна. Предложението за сближаване вероятно ще изненада неприятно някои страни от ЕС като балтийските държави и Полша, които са съседи на Русия и искат да заемат по-строга позиция спрямо Кремъл.

Френско-германската инициатива идва малко след като Москва заяви, че е изстреляла предупредителни ракети по британски военен кораб в Черно море близо до Крим. Обединеното кралство отрече и заяви, че това е част от военни учения на Русия. Лидерите на ЕС засегнаха бъдещето на отношенията с Русия по време на срещата си на върха през май и възложиха на Европейската комисия да излезе с предложения за следващи действия. Но френско-германското предложение от тази седмица е много по-помирително от анализа на комисията от миналата седмица, който предупреждава за "отрицателна спирала" в отношенията между ЕС и Русия и необходимостта да се противодейства на "злокачествени действия". Формулировката, предложена на страните членки, насърчава Европейската комисия и дипломатическата служба на ЕС да разработят "конкретни предложения" за тази цел.

"В тази връзка Европейският съвет призовава за преглед на съществуващия формат на диалог с Русия, включително срещи на ниво лидери", се казва в предложението. То идва ден след като Меркел разговаря с Путин по телефона, за да отбележи 80 години от нацистката инвазия в Съветския съюз.

По време на разговора според Кремъл "беше посочено, че преодоляването на взаимната враждебност и постигането на помирение между руския и германския народ е от решаващо значение за следвоенното бъдеще на Европа и че осигуряването на сигурността на общия континент е възможно само чрез съвместни усилия".

Съмнения и евентуален отпор

Онлайн изданието Politico отбелязва, че предложението на Германия и Франция хвърля в безпорядък внимателно дирижираната руска политика на ЕС. Инициативата, изглежда, има за цел да създаде нов подход на "морков и тояга" към Русия от страна на ЕС, който работи усилено, за да остане единен на фона на натиска на Москва след инвазията и анексирането на Крим през 2014 г. Длъжностните лица не успяха да обяснят защо предприемането на подобен ход в този момент може да даде различни резултати от предишните опити за връзка с Путин.

Има обаче някои признаци, че планът може да има обратен ефект, като това може да раздели ЕС. Германско-френският план, разкрит по време на среща на дипломати от ЕС, изненада ръководителите на европейските институции, включително председателя на Съвета Шарл Мишел, който контролира програмата на срещата на върха.

Преобладаващото мнение на останалите страни в блока, изглежда, не съответства с предложенията на Берлин и Париж - високопоставен дипломат от ЕС казва, че френско-германската инициатива е разнесла ужасна миризма сред страните членки, които изразиха разочарованието си от неочакваното предложение, дошло в последния момент. "Това не е начинът, по който трябва да се правят нещата", казва източникът пред FT.

Натискът на "Газпром"

Износът на "Газпром" за Европа е спаднал с приблизително една пета от нивата преди пандемията през 2021 г. въпреки рязкото възстановяване на търсенето и ниските запаси на газ. Дисбалансът помогна на цените да се изстрелят до най-високите нива от 2008 г. насам, като увеличи енергийните разходи за домакинствата и бизнеса.

"Газпром" заяви, че "доставя газ точно в съответствие с исканията на потребителите". Източници на Financial Times от индустрията смятат, че ходовете на гиганта може би имат за цел да притиснат правителствата на ЕС да одобрят противоречивия тръбопровод "Северен поток 2", свързващ Германия и Русия.