🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как Меркел и Макрон се провалиха в предложението за среща на ЕС с Путин

Европейските лидери предприеха твърда линия спрямо Русия, а балтийските държави и Полша се противопоставиха на германско-френската инициатива

Предложението на Меркел и Макрон последва срещата между Байдън и Путин в Женева миналата седмица
Предложението на Меркел и Макрон последва срещата между Байдън и Путин в Женева миналата седмица
Предложението на Меркел и Макрон последва срещата между Байдън и Путин в Женева миналата седмица    ©  Reuters
Предложението на Меркел и Макрон последва срещата между Байдън и Путин в Женева миналата седмица    ©  Reuters

"Смиряващ, ако не и унизителен резултат за Ангела Меркел и Еманюел Макрон." Така Politico описва решението на лидерите на ЕС да предприемат твърда позиция спрямо Русия, вместо да се съгласят с германско-френската инициатива за среща с президента Владимир Путин.

Тази нощ Европейският съвет избра, вместо да подкрепи предложението на Берлин и Париж, което би довело до "срещи на лидерско равнище", да одобри декларация, фокусирана върху определянето на очаквания и искания към Москва, които биха били условие за предприемането на дипломатически стъпки. Споменава се и възможността за нови икономически санкции, ако Русия продължи със своите "зловредни, незаконни и подривни дейности".

Тази седмица германският канцлер поде инициатива за разширяване на дипломатическите ангажименти с Путин, която беше подкрепена от френския президент. Но техните усилия срещнаха опозиция по време на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък. Страни членки, сред които балтийските държави и Полша, изразиха несъгласие с предложението за връщане на съюза към диалог с Кремъл, а Нидерландия и Швеция предприеха предпазлива позиция спрямо подобна стъпка.

Условия вместо готовност за диалог

В четвъртък сутрин пред германския парламент Меркел разясни предложението си за среща между ЕС и Русия: "Ние като Европейски съюз трябва също да потърсим директен контакт с Москва и с руския президент. Не е достатъчно само американският държавен глава Джо Байдън да разговаря с руския си колега. Аз приветствам това, но ЕС също трябва да създаде формат за разговори в този случай." Макрон също заяви, че има нужда "да се започне диалог за защита на нашите интереси като европейци". Той посочи, че иска "взискателен и амбициозен" разговор с Москва, защото Брюксел не може да остане единствено реактивен в отношенията си с Путин.

Но критици на германско-френската инициатива блокираха предложението да се обмислят дискусии на "лидерско равнище" с Путин. Вместо това в заключението от срещата се съдържа смътен ангажимент за проучването на формати за диалог, както и се поставят условия. Меркел коментира, че дискусиите на европейските лидери не са били лесни и са приключили без споразумение. "Определихме отново при какви условия сме готови да работим и да комуникираме повече с Русия. Няма споразумение за предстояща лидерска среща", посочи германският канцлер.

Кой е против

Президентът на Литва Гитанас Науседа беше сред тези, които се изказаха срещу поемането на ангажименти към Москва, без преди това да се поставят ясни условия за "подобряване на руското поведение". Латвийският премиер Крисянис Каринс също предупреди да не се отстъпва прекалено много пред Путин: "Кремъл не разбира отстъпките без условия като признак на сила." Според полския премиер Матеуш Моравецки диалог може да има единствено в случай на "истинска деескалация". Нидерланският премиер Марк Рюте пък заяви, че не би участвал в срещи с руския президент и че те трябва да включват само председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет.

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че не е ясно дали бъдеща среща ще може да се състои предвид разделението в ЕС: "Дори не знаем дали останалите членки на ЕС са съгласни с това."

Разделени европейски лидери

Срещата на лидерите на ЕС беше белязана от едни от най-големите разногласия в последно време. Инициативата на Берлин и Париж раздели страните членки, пише Financial Times. Пред медията пожелал анонимност дипломат коментира, че предложението на Меркел и Макрон до голяма степен се възприема като грешка.

Поддръжници на германско-френската инициатива обаче посочват някои твърди елементи от техния предложен текст, настояващ за "координиран отговор" при евентуални бъдещи "зловредни, незаконни и подривни действия" от страна на Русия. Тази формулировка влезе в заключителния документ от срещата. Но във въпросния документ бяха орязани някои области, които Берлин и Париж определяха като сфери за "селективно ангажиране" с Москва.

Срещите на ЕС с Русия бяха прекратени след анексирането на Крим от страна на Москва. Предложението на Меркел и Макрон последва срещата между американския президент Джо Байдън и Путин в Женева миналата седмица, която трябваше да стабилизира влошаващите се отношения между Вашингтон и Кремъл.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    saz391051887 avatar :-|
    saz391051887
    • - 2
    • + 1

    не виждам българската позиия в този текст? другите медии пишат, че радев е подкрепил германсото предложение.

    браво на балтийците и на поляците, тези хора знаят с кой си имат работа. а германия ще се научи друг път да подготвя почвата, а не да сервира такива номера в последния момент с надеждата, че ще минат.

    Нередност?
  • 2
    saz391051887 avatar :-|
    saz391051887
    • - 2

    ПС поляците и балтийците не са се обявили срещу диалог с Русия, а срещу съмит с Путин, това са различни неща. и са прави - защо да му подаряват подобен повод да унижи европа, особено след травмиращото посещение на борел? шведите и холандците са ги отрязали германците - това значи да се отнесеш предпазливо. като се има предвид северен поток, позицията на германия по отношение на русия е особено неубедителна. и отново - къде сме ние?
    темата дава толкова широко поле за писане.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Но пък евробонзите не се гнусяха да си общуват 12 г. с лъжливия, крадлив, прост, вулгарен еднокнижник Баце.
    Кучи син, ама кучи син от тяхното котило...

    Нередност?
  • 4
    uxv41590638 avatar :-@
    Малинчо Паков

    От липсата на сериозен обмен на мнения и преговори с Русия губят всички, а печелят само украинците и балтийците. Но и тяхната печалба "виси" - Русия постепенно затваря търговски канали, пристанища, специално строителство и прилага търговски санкции, което всъщност е една безкрайна търговска война с взаимно поражение. Ако авторът си мисли, че езикът на разговорите с Русия са ревът на самолетните и корабните двигатели, дълбоко се заблуждава - хиперзвуковите ракети произвеждат по силен шум! И не това е бъдещето на Европа!

    Нередност?
Нов коментар