🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зелените обещават да превърнат Германия в "социално-екологична" икономика

Предложенията на партията целят да превърнат страната в неутрална по отношение на климата до 2035 г.

Лидерът на зелените Аналена Бербок предложи "пакт с германската индустрия".
Лидерът на зелените Аналена Бербок предложи "пакт с германската индустрия".
Лидерът на зелените Аналена Бербок предложи "пакт с германската индустрия".    ©  Reuters
Лидерът на зелените Аналена Бербок предложи "пакт с германската индустрия".    ©  Reuters

Германската опозиционна Зелена партия прие предизборния си манифест, който обещава да трансформира икономиката на страната и да ускори прехода към въглероден неутралитет с 10 години до 2035 г.

Обещавайки да превърне Германия в "социално-екологична пазарна икономика", Аналена Бербок, кандидатът на партията за канцлер, предложи "пакт с германската индустрия". Компаниите, които са станали неутрални към климата и са локализирали производството си, ще получат компенсации от държавата, обеща тя.

"На онези, които смятат, че прекалената защита на климата застрашава просперитета, бих искала да кажа: Да, в миналото нашият просперитет се основаваше на изгаряне на въглища, нефт и газ. Но XX век приключи", каза Бербок. "Пазарите на бъдещето ще бъдат климатично неутрални. Въпросът не е дали това ще се случи, а кой ще го направи най-добре. И аз искам да сме в челните редици", допълни тя, цитирана от в. Financial Times.

Бербок и Зелените привличат сериозно внимание преди предстоящите парламентарни избори през септември, които не само ще отбележат края на 16-те години като канцлер на Ангела Меркел, но и отбелязват първия път, в който екологичната партия номинира кандидат за най-високия пост в Германия.

Зелените яхнаха вълната на популярност след номинацията на Бербок, но критици твърдят, че нейните климатични планове ще струват скъпо на хората - например с повишаване на цените на горивото и полетите.

След ожесточени атаки от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Зелените регистрираха шесто място на регионалните избори миналия уикенд. В проучванията те отчитат спад до 22%, като ХДС продължава да води с 28%.

Бербок междувременно бе засипана с критики заради забавено отчитане на свои допълнителни си доходи и разкрасяване на автобиографията си. Освен това ХДС и ГСПД, доминиращите партии в Германия, притеснени от възхода на Зелените, атакуваха предложението им за въглероден данък от 60 евро на тон, твърдейки, че той ще бъде тежко бреме за гражданите с по-ниски доходи. Зелените лидери изпитват затруднения да предадат посланието си, че в действителност данъкът ще струва едва няколко евроцента повече за гражданите в сравнение сегашния план на правителството.

Делегатите на конференцията на Зелените миналия уикенд подкрепиха Бербок въпреки оплаквания от младата и по-ляво ориентирана база, че програмата за изборите е твърде умерена. Делегатите отхвърлиха предложението за повишаване на цените на въглерода и подкрепиха план за разходи от 500 млрд. евро за следващите 10 години, основан на предложението на Зелените за разхлабване на дълговата спирачка на Германия. Промяната в закона за дълга изисква подкрепа от две трети от парламента, което анализаторите се съмняват, че Зелените могат да осигурят, съобщава Financial Times. Но партията иска да разклати имиджа си на "партия на забраните" и да се представи като двигател на иновациите и социална справедливост.

В петък лобистка група, наречена "Инициатива за нова социална пазарна икономика", пусна реклами в почти всеки голям вестник, изобразявайки Бербок в зелени одежди като Мойсей, държаща две каменни плочи с "нови" 10 заповеди, включително забрани за полети и автомобили, изгарящи горива.

Бербок изрично се позова на инфраструктурния план на президента на САЩ Джо Байдън от 1.9 трлн. долара и призова за "трансатлантически съюз за климатична неутралност". Изказа и притеснения относно европейската и германската външна политика, критикувайки ЕС за бездействието около китайските покупки на европейска инфраструктура. "Европа се продаде евтино. И все пак сме най-голямата икономическа общност в света", каза тя и добави: "Разполагаме с всичко необходимо, за да определяме собствените си стандарти". Друго послание на Бербок е: "Ако не станем по-самостоятелни, другите ще решават вместо нас."

Въпреки че настояването за по-строга позиция към Китай и Русия може да е музика за много уши във Вашингтон, Зелените се заканиха да предоговорят германското обещание към НАТО да похарчи 2% от бюджета си за отбрана, което вероятно няма да се хареса на администрацията на Байдън.

Критиците от водещите две партии нарекоха платформата на Зелените "политика, доминирана от принципа на надеждата, а не от реализма". Бербок, широко усмихната след като 98% от делегатите гласуваха за платформата, е наясно с предстоящите трудности. "Това беше най-лесната част", каза тя. "Сега започва истинската кампания".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 2

    Нещо като цоциализъм, нещо като комунизъм, опакован като капитализъм. Не че и сега Германия не залита към социализма, но другарката Бербок яко дърпа към крайното лево.

    Нередност?
  • 2
    kiro1234 avatar :-(
    Kiril Kirilov
    • - 1
    • + 2

    И кой ще го плаща това другарке Бербок?
    Сега се изсипват мега средства в зелена енергия. И плащането от бизнеса и хорате е огромно.
    Най-голямата опасност е за немската икономика и износа, ще стане некункурентен. Авто индустрията ще се напасне и ще изнесе все повече производаство към Азия (Китай е номер едно по продажби за тази индустрия). А обикновения бачкер какво ще прави?
    Германия не е САЩ да развие силни ИТ фирми.
    Структороопределящи немски фирми къде заради некадърен мениджмънт, къде по други причини са зле - Тисен Круп, Континентал, Опел са само най-големия пример. Зелената сделка ще ги убие буквално.
    Погледнете Север Рейн-Вестфалия след въглищата. Бохум, Гелзенкирхен, Дуисбург. Крефелд след текстила. Не са от най-приятните места за живеене.
    След Тисен-Круп и Есен ще е същата работа, не че не е започнал и там упадъка.
    Само Дюселдорф е ОК. Кьолн и той е град на страшни разделения.

    Аналена и сие са си едни социалисти от най лощ тип - дайте да дадете.
    "Зелената работа" без Китай, Азия и САЩ си е нещо като нашия светъл комунизъм, ще дойде ама друг път.
    Много въпроси на който хората на Аналена излизат само със забрани и обвинения, и хейт срещу различните.

    Нередност?
  • 3
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov
    • - 1
    • + 1

    Зелените с прекалени се клупости карат отявлени бюрократи и нищоправещи говорещи глави като Лашер да изглеждат разумно.
    И това за Германия е жалко и тъжно :).

    Нередност?
  • 4
    fanfar avatar :-|
    fanfar
    • - 1

    Колкото по-скоро паднат Зеленикаквите толкова по-големи са ни шансовете да не затънеме още повече , и то не само България.

    Нередност?
Нов коментар