🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Затягане на коланите през 2023 г.? Въпросът е не дали, а с колко

Дебатът сега е как да започне спирането на безпрецедентната финансова подкрепа за страните в ЕС заради пандемията

Миналата седмица германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че през 2023 г. в страната трябва да се върне "дълговата спирачка", тоест лимитът на нови заеми
Миналата седмица германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че през 2023 г. в страната трябва да се върне "дълговата спирачка", тоест лимитът на нови заеми
Миналата седмица германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че през 2023 г. в страната трябва да се върне "дълговата спирачка", тоест лимитът на нови заеми    ©  Reuters
Миналата седмица германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че през 2023 г. в страната трябва да се върне "дълговата спирачка", тоест лимитът на нови заеми    ©  Reuters

"Европейската икономика най-накрая се върна в релси", заяви миналата седмица председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. Но сега друг проблем заема централно място в ЕС - кога и с какво темпо да започне премахването на безпрецедентната финансова подкрепа, която поддържаше страните членки, засегнати от пандемията от коронавирус. Притеснението, особено сред южните икономики, е, че правилата на съюза ще накарат държавите да затегнат коланите прекалено рано и прекалено бързо, което ще задуши възстановяването, пише в анализ за Politico управляващият директор на Eurasia Group за Европа Муджтаба Рахман.

През последните няколко седмици коментари на т.нар. фискални ястреби разтревожиха както някои в Брюксел, така и Южна Европа. Бившият германски финансов министър Волфганг Шойбле наскоро написа материал за ползите от икономиите. Същевременно вероятният наследник на канцлера Ангела Меркел - Армин Лашет, посочи: "Когато кризата свърши, когато нейните ефекти върху глобалната икономика приключат, Германия, както и Европа ще трябва да се върнат към стабилизационните политики, дефинирани в договора от Маастрихт." В Брюксел заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис смята, че фискалните правила на ЕС трябва да се върнат възможно най-бързо, дори това да доведе до стриктни икономии и до т.нар. процедури за прекомерен дефицит в съюза.

Прогноза за още по-силно възстановяване

В момента дебатът е фокусиран върху това какво ще се случи през 2023 г. Засега парите от възстановителния фонд на ЕС за 750 млрд. евро се разпределят към страните членки и Брюксел е категоричен, че фискалните политики трябва да приоритизират икономическото възстановяване през тази и следващата година. Но ЕК също така подчертава, че клаузата, която на практика прекратява действието на Пакта за стабилност и растеж, давайки на правителствата възможност за повече разходи, няма да се прилага през 2023 г.

Първоначално тази препоръка беше базирана на икономическата прогноза на Брюксел за май. Оттогава висши представители на ЕС смятат, че икономическите данни сочат дори по-силно възстановяване. Публикуването на икономическата прогноза за юли ще очертае още по-голям ръст спрямо пролетта, което ще доведе до повече призиви за спазване на правилата за 3% бюджетен дефицит и за 60% на съотношението дълг - БВП. Както коментира висш представител на ЕС: "Дискусиите сега са единствено за темпото на промяната."

Изборите в Германия и Франция като фактор

Колко строго ще бъде това фискално затягане зависи от няколко фактора. Резултатът от изборите в Германия ще бъде ключов. Това се отнася и за преговорите за реформата на Пакта за стабилност и растеж, които ще започнат по същество едва след установяването на новото правителство в Берлин и след приключването на президентския вот във Франция следващия май. Напредъкът, който Италия и другите южноевропейски икономики отбележат в прилагането на реформите, свързани с възстановителния фонд, също ще бъде от съществена важност за определянето на готовността на Северна Европа да отхлаби фискалните правила на ЕС.

В случай че ЕК не публикува насоки за 2023 г. по-късно през тази година, друг кръг дискусии ще се проведе през май 2022 г., чиято цел ще бъде да определи фискалните цели за следващата година. Но повечето представители на ЕС смятат, че спорът дали да се затегнат фискалните политики през 2023 г. вече е приключил и истинският въпрос в момента е с колко точно.