Четиридневна работна седмица пожъна "поразителен успех" в Исландия

По-кратката работна седмица става все по-популярна на много места по света

Опитите за четиридневна работна седмица в Исландия пожънаха "поразителен успех". Между 2015 и 2019 г. в страната са били проведени изследвания сред 2500 работници, над 1% от работната сила, за да се види дали съкратените работни дни водят до по-ефикасна и щастлива работна сила. Изследователите твърдят, че производителността остава на същото ниво или се е покачила за повечето работни места. Работниците са преминали от 40-часова работна седмица към 35 или 36-часова, отчита мозъчният тръст Autonomy. Поради позитивната реакция синдикатите започнаха преговори за промени в досегашните работни модели. Към този момент 86% от работната сила на Исландия е преминала към по-малко работни часове срещу същото заплащане или е в процес към постигането на това, съобщава BBC.

Работниците твърдят, че чувстват по-малко стрес, а здравето и балансът между професионалния и личния им живот са се подобрили. Източник на BBC от Autonomy казва: "Проучването показва, че най-големият опит за по-кратка работна седмица в публичния сектор е непреодолим успех по всички показатели. Това е доказателство, че публичният сектор е узрял, за да бъде пионер в по-кратките работни седмици, и могат да се извлекат уроци за други правителства."

Не само в Исландия

В други страни по света идеята за по-кратка работна седмица става все по-популярна. Испания изпробва четиридневна работна седмица за компании отчасти поради предизвикателствата на коронавируса. Наскоро стартира тригодишен национален доброволен експеримент за 32-часова работна седмица.

Япония, известна със своята стриктна работна култура, също обмисля промени в стандартната работна седмица. Годишните насоки за икономическа политика на страната, които бяха публикувани този месец, разкриха планове да стимулират работодателите да приемат четиридневни работни седмици. Препоръката компаниите да приемат незадължителна по-кратка работна седмица има за цел да подпомага служителите, които искат да продължат образованието си или да прекарват повече време със семействата си. През август 2019 г. клонът на Microsoft в страната въведе временен тридневен уикенд, което доведе до 40% увеличение на производителността и намалено потребление на електроенергия и печат на хартия.

Компанията Unilever в Нова Зеландия също дава възможност на персонала да намали работните си часове с 20%, без да намаля заплащането им. През май доклад, поръчан от кампанията 4 Day Week на PlatformLondon, загатна, че по-кратките работни седмици имат потенциала да намалят въглеродния отпечатък на Великобритания. Идеята за по-кратка работна седмица "наистина нараства по популярност, не само във Великобритания, но и по целия свят в момента, тъй като отваряме очите си за по-добро бъдеще на работата и това е в интереса на всекиго", казва Джо Райл, служител във 4 Day Week на PlatformLondon.

Повечето страни обаче, включително Япония, все още са доста далеч от толкова драстична промяна. Много японски работодатели са загрижени, че производителността ще изостане, а още повече работници се страхуват от съкращения на заплатите.