🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Иран прави нова стъпка към обогатяване на уран

САЩ и Европа са неприятно изненадани от новината

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че в Иран е започнат процесът по обогатяване на уран. Това може да се приеме като първи стъпки в посока развитието на ядрено оръжие, което е в пълен разрез с вече неважащата ядрена сделка между Иран и САЩ. Последните развития в Иран поставят подновяването на преговорите за възобновяване на пакта под сериозен въпрос.

"Днес Иран информира агенцията, че уранов двуокис ще бъде транспортиран до лабораторията за развитие в съоръжението за производство на гориво в Исфахан", се казва в изявление на МААЕ. В Исфахан уранът ще премине през процес на обогатяване, като накрая изолираните изотопи 235U ще бъдат използвани за създаване на гориво.

Техеран твърди, че обогатеният уран е нужен за създаването на гориво за реактор, който ще бъде използван само с научни цели. Арабската държава тази година вече доби малко количество уран, но той не беше обогатен. Правилата на ядрената сделка, от която предишният американски президент Доналд Тръмп се отказа през 2018 г., забраняват добива и обработването на уран, независимо дали става въпрос за обогатен.

Великобритания, Франция и Германия излязоха с общо изявление, в което осъждат действията на Иран. "Иран няма уважителна причина за производство и развитие на уран. Това са действия, които са ключови при развиването на ядрено оръжие", заявяват трите европейски държави. "С последните си действия Иран заплашва успешния край на преговорите във Виена за подновяване на ядрената сделка, а прогресът, който постигнахме в досегашните ни шест заседания, може да бъде изгубен", се допълва в позицията им, качена на сайта на Министерството на външните работи на Обединеното кралство.

САЩ също излязоха с позиция, като описват действията на 83-милионната арабска държава като "нещастна и нежелана стъпка в грешната посока". Обсъждането на нова ядрена сделка с Иран започна през април, но беше временно прекратено на 20 юни. Дата за следващо сядане на масата за преговори липсва.

През миналия месец Техеран избра нов президент - крайният консерватор Ебрахим Раиси. Той е първият ирански президент с наложени санкции от САЩ. Те са още от 1988 г. заради участието му в масови екзекуции на политически опоненти в същата година. Очакванията на експерти са, че новоизбраният президент няма да улесни задачата пред страните, водещи преговорите за ядрената сделка.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Всъщност от новината изненаданият е единствено Тошо.

    Защото САЩ и суфражетките му, наричани Запада, няма как да са "неприятно изненадани" по простата причина, че те са катализатора за възобновяване работата по иранската ядрена програма.

    Фактите не са тайна за никого. Освен явно за автора Тошо:

    1. В началото на май 2018 г САЩ се оттеглят от СВПД и заплашват със санкции всички, които под една или друга форма продължават да се съобразяват с условията на т.н. ядрена сделка да инвестират и търгуват с ислямската република.
    От останалите участници, подписали през 2015 г с Иран СВПД - Франция, ОК, Германия, Русия и Китай - само Русия и Китай неглижират американските заплахи.
    Суфражетките (разбирай Западът) ударно изтеглят компаниите си от Иран и разпродават на загуба дяловете си в съвместни проекти за милиарди евра. Откупуват ги предимно китайски и руски компании.
    Три години суфражетките (Западът) водят с Иран във Виена тегави и безрезултатни преговори за "възобновяване на СВПД".

    2. Веднага след оттеглянето на САЩ от СВПД и настаналия смут сред суфражетките,Техеран обяви, че ако Западът не изпълни ангажиментите си по сделката, то и Иран ще направи същото.
    Реално СВПД престана дъ съществува след оттеглянето на САЩ и след неизпълнението на задълженията от страна на Франция, ОК, Германия и ЕС като наблюдател.
    Иран оттогава обявява на всеослушание, че асо САЩ и суфражетките му се върнат към изпалнение на условията по СВПД, то и той ще спазва задълженията си по договора. И тъй като по темата нищо не се случи, Техеран престана да изпраща нискообогатения си уран в Русия (както беше по договора) и взе да натоварва ядрените си центрофуги за производство на по-обогатен уран.
    Всичко това ставаше абсолютно открито и документирано пред МТТЕ. Пък и нищо не забранява на Иран да го върши, всъщност.

    3. И по темата на Тошо: миналата седмица представителят на Иран в МААЕ Казем Гарибабади уведомява организацията, че страната му планира да произвежда ядрено горива от уранов силицид (U3Si). Това е ново ядрено гориво, чиято технология е достъпна само за няколко ядрени страни.

    4. Няма да се спирам на липсата на каквато и да било "неприятна изненада" от страна на САЩ и т.н. Запад, когато Израел пое отговорността за убийството в Техеран на зам.председателя на иранската ядрена програма и за взрива в един от ядрените центрове край Техеран.

    И накрая - реално САЩ и суфражетките му показаха нагледно на Иран, че за него няма друг шанс за оцеляване, освен да може да причини на противниците си (същите тия) достатъчно неприемливи щети.

    И аятолласите много буквално възприеха посланието.

    И по темата за членството в ядрения клуб - там не канят, обикновено новите членове влизат с шут през вратата.
    А старите членове се правят на "неприятно изненадани", както пише Тошо.

    Нередност?
  • 2
    grv50590232 avatar :-?
    Georgi Georgiev
    • + 1

    Иран от кога е арабска държава?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Re: Georgi Georgiev
    Непознаването на елементарни неща не е най-големия недостатък на линията Капитал, а това че ненаученото в училище не им пречи да натрапват спуснатите им заключения.

    Нередност?
Нов коментар