🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нарастващите цени на суровините ще навредят на плана за възстановяване на ЕС

Строителният сектор предупреждава за негативните ефекти

Ръководителите на компании от строителната индустрия в цяла Европа предупреждават, че "опасното" повишаване на цените и недостигът на строителни материали рискуват да подкопаят водещата програма за икономически стимули на ЕС в размер на 800 млрд. евро.

Строителният сектор на ЕС генерира почти 10% от икономическата продукция на блока, а инфраструктурните проекти съставляват значителна част от фонда за възстановяване на Брюксел, който ще разпредели безвъзмездни средства и заеми за възстановяване на икономиките на държавите след пандемията. Но цените на строителните материали започнаха да се покачват рязко през последните месеци, тъй като икономическият растеж както в Европа, така и в САЩ и Китай, предизвика бум в строителството, съобщава Financial Times.

(По)-Високи цени на суровините

Доменико Кампогранде, генерален директор на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC), предупреди, че повишаването на цените и допълнителните закъснения рискуват да намалят ефекта на еврофондовете. "Опасността е, че има този голям план за възстановяване, но 30 до 40% от тези средства ще се усвоят в допълнителни финансови инструменти за покриване на високите цени. Това би било истинска глупост, защото няма да подпомогне на икономиката". Според FIEC цените на битума са се повишили с 15% само за три месеца, цените на цимента с 10% за един месец, а при дървесината се наблюдава ръст от над 20%.

Покачването на цените се дължи на няколко фактора, включително рязкото възстановяване на търсенето, което надмина предлагането на суровини в много страни, както и прекъсването на веригите за доставки и търговското напрежение вследствие на пандемията. Бумът на жилищното строителство доведе до невиждан скок в търсенето на дървен материал.

Какъв ще е отговорът на ЕС

В неотдавнашно писмо до Европейската комисия FIEC изрази притесненията си относно покачването на цените и недостига на суровини. "Това явление застрашава приноса на строителния сектор за икономическото възстановяване и потенциалното положително въздействие на европейските програми", гласи писмото.

В Италия, най-големия бенефициент на пари от стимулите на Брюксел, правителството планира да похарчи над 100 млрд. евро от финансирането си от ЕС за изграждане на нова инфраструктура през следващите пет години. Но строителният сектор предупреждава служителите, че ще трудно ще се справи с предизвикателството, породено от недостига, без значителни реформи.

"Изправени сме пред недостиг на много основни строителни материални и това е опасно, защото Италия е засегната по-силно от останалата част от Европа", заяви Флавио Моносилио, директор на научните изследвания в ANCE, Асоциацията на италианските строителни компании. Премиерът на Италия Марио Драги заяви, че "съдбата на страната" зависи от успеха на пакет от инвестиции и реформи в размер на 248 млрд. евро, финансирани главно от плана за възстановяване на ЕС. Той включва инвестиции във високоскоростни влакови линии, съоръжения за възобновяема енергия, интелигентни електрически мрежи и енергийно ефективни сгради.

В Германия 44% от строителните компании, анкетирани от института Ifo през май, съобщават за проблеми в набавянето на материали навреме, в сравнение с по-малко от 6% през март. "Не сме виждали подобни забавяния от 1991 г. насам", казва Феликс Лайс от Ifo. Вследствие, производството в германската строителна индустрия е спаднало с 4.3% през април спрямо предходния месец.

"Производителите не могат да доставят материалите преди края на годината и това е истински проблем", казва Стефан Рабе от Германската асоциация на строителната индустрия. "Много пари се влагат в строителни проекти в публичния и частния сектор в САЩ и Китай, а това изсмуква доста материали. Дървесината се произвежда в Германия и се изнася за САЩ, така че тук тя е в дефицит."

Някои германски политици призоваха Берлин да търси временни ограничения на износа на дървесина от ЕС. Франция и Германия реагираха на недостига и високите цени, като облекчиха правилата за някои договори за строителство в публичния сектор и компенсираха изпълнителите на поръчки за непредвиденото покачване на цените.

Глобалният износ на горски продукти, включително нарязан дървен материал, целулоза и хартия, е нараснал с 68% между 2000 и 2019 г. до 244 млрд. долара. Цената на 90 кв. метра дървесина надхвърли 1400 долара миналия месец, след като се движеше между 200 и 400 долара през последното десетилетие. С това се повишиха и акциите на производителите на дървесина, съобщава Economist. Стойността на големи компании като Weyerhaeuser, най-големият производител на дървесина в САЩ, се е удвоила на борсата през последната година, като сега струва над 30 млрд. долара. За момента експертите са единодушни, че цените дървесината ще останат по-високи от досегашните норми, въпреки че американските фючърси за дървен материал се понижиха с приблизително 43% към средата на юни по данни на Business Insider.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yfe1417186145383755 avatar :-@
    DonBalon

    Инфлацио здравей!

    Нередност?
Нов коментар