🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

QNAP: С QTS 5.0 подсилвате сигурността и защитавате цифровите си активи

Версия 5.0 разполага и с интегрирано машинно обучение, базирано на изкуствен интелект, което подобрява разпознаването на изображения и предсказването на проблеми

QNAP: С QTS 5.0 подсилвате сигурността и защитавате цифровите си активи
QNAP: С QTS 5.0 подсилвате сигурността и защитавате цифровите си активи
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Версия 5.0 на операционната система QTS на световния производител на NAS решения QNAP разчита на актуализирано системно ядро и оптимизиран потребителски интерфейс, а освен това предоставя засилени мерки за сигурност, които защитават вашите цифрови активи, а подобрената производителност на системата рационализира работата на вашите приложения.

Версия 5.0 разполага и с интегрирано машинно обучение, базирано на изкуствен интелект, което подобрява разпознаването на изображения и предсказването на проблеми. Осигурявайки авангардни функции за посрещане на предизвикателството от бързите технологични промени, QTS 5.0 осигурява защита на данните, мощ и интелигентност.

Бета-вариантът на QTS 5.0 бе пуснат от QNAP® Systems в началото на юли, като това е най-новата версия на популярната операционна система за NAS системите на компанията. QTS 5.0 е с надградено ядро Linux Kernel 5.10, подобрена сигурност, поддръжка на WireGuard VPN, както и подобрена производителност на кеш паметта с NVMe SSD. С помощта на приложението DA Drive Analyzer, разчитащо на облачен механизъм с изкуствен интелект, може да се предскаже очакваният експлоатационен живот на дисковете. Новото приложение QuFTP помага за удовлетворяване на личните и бизнес нуждите от пренос на файлове.

Ключови нови приложения и функции в QTS 5.0:

  • Оптимизиран потребителски интерфейс. Включва по-леко навигиране, по-удобен визуален дизайн, табло за съобщения за опростяване на първоначалната инсталация на NAS системата, както и лента за търсене в основното меню, чрез което бързо се откриват нужните ви приложения.
  • Подобрена сигурност. Поддържат се TLS 1.3, автоматично се обновяват QTS и приложенията, предоставят се ключове SSH за автентифициране, осигуряващи сигурен достъп до NAS.
  • Поддръжка на WireGuard VPN. Новият QVPN 2.0 ще интегрира най-лекия и надежден WireGuard VPN, като предоставя на потребителите лесен за използване интерфейс за настройка на защитена свързаност.
  • Подобрена производителност на кеш паметта с NVMe SSD. Новото ядро подобрява PCIe производителността, като дава възможност на QTS 5.0 да подобри работата на диска NVMe SSD и неговата използваемост. Когато функцията "ускоряване на кеш паметта" е задействана, SSD системата може да бъде използвана по-ефективно, а същевременно се разтоварват ресурсите на паметта. Поддържа високо ниво на производителността, дори когато многобройни потребители достъпват едновременно едни и същи споделени папки, а преносът на файлове с огромни размери през SMB/NFS става по-бързо.
  • Подобрено разпознаване на снимки с Edge TPU. Чрез използване на Edge TPU с QNAP AI Core (технология за разпознаване на изображения, използваща изкуствен интелект) QuMagie може по-бързо да разпознае лица и обекти, а QVR Face подсилва видеоанализите в реално време за незабавно разпознаване на лица.
  • DA Drive Analyzer с диагностика, разчитаща на ИИ. Тази функция използва облачно базиран изкуствен интелект (ИИ), за да предскаже очаквания живот на дисковете, като помага на потребителите да планират подмяната им предварително, което предпазва от спирания на сървъри и загубата на данни.
  • Защитен пренос на файлове чрез QuFTP. NAS системата на QNAP може да работи като FTP сървър, разполагащ с криптирана връзка SSL/TLS, QoS контрола на пропускателния капацитет, задаване на ограничения за FTP трансфер или ограничения на скоростта за определени потребители или групи потребители. QuFTP поддържа и FTP клиент.

Бета-версията на QTS 5.0 вече е достъпна за сваляне от сайта на QNAP www.qnap.com/go/qts/5.0