🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнес доверието в Германия се свива заради тревогите за веригите за доставки

Оптимизмът на компаниите за следващите месеци намалява

Доверието на германския бизнес в икономиката се понижава през юли от най-високата си стойност за последното десетилетие. Това се случва на фона на засилващите се тревоги на компаниите за глобалните вериги за доставки и активизирането на коронавирусните инфекции.

Индексът за бизнес климата на базирания в Мюнхен Ifo Institute бележи спад за първи път през последната половин година - от 101.7 през юни до 100.8 през юли. Мениджърите на 9000 компании, включени в изследването, са позитивно настроени към настоящите условия, но гледат към идните шест месеца с нарастваща тревога. Въпреки понижението индексът остава доста над нивата от 2020 г., когато най-ниската стойност бе 75.6 пункта през април, отбелязва Deutsche Welle.

Неочакван спад

Икономисти, анкетирани от Reuters, са очаквали индексът за оптимизма в най-голямата европейска икономика да продължи да се повишава и да достигне 102.1 през юли. Но президентът на Ifo Клеменс Фуест отбелязва, че затрудненията при веригите на доставки и притесненията за ново повишение на броя на заразените стават все по-голяма тежест за германската икономика.

Оптимизмът е помрачен в сектора на услугите, производството и търговията. Строителството е единственият сектор, за който перспективата е позитивна, бележейки ръст за трети пореден месец.

Компаниите в сферата на услугите в Германия "продължават да очакват повишаване на продажбите, макар и не толкова силно, колкото миналия месец", посочва Фуест. Той също така предупреждава, че в производството дефицитът на междинни продукти става все по-критичен, а все повече компании страдат от недостиг на квалифицирана работна ръка.

Неочакваният спад на индекса на Ifo е в контраст с по-оптимистичните данни на Purchasing Managers' Index за Германия от миналата седмица, който достигна рекордно висока стойност въпреки тревогите за ограничения в предлагането.

Немските производители изпитват затруднения да се справят с растящото търсене на световния пазар поради недостиг на материали, включително полупроводници, метали, пластмаса и дърво, както и забавяния в доставките на контейнери. Въпреки това страната очаква силно възстановяване това лято след облекчаването на голяма част от ограничителните мерки през май.

Страх от нова вълна на коронавируса

Маркус Гучо, експерт в Morgan Stanley, казва, че остава "умерен оптимист" въпреки риска от делта варианта на коронавируса. "Връзката между случаите на заразяване и хоспитализацията изглежда отслабена от добрия прогрес на ваксинациите, който би трябвало да намали необходимостта от всеобхватен локдаун", посочва той. Икономистът предвижда, че Германия ще отбележи ръст на БВП от 1.7% за второто тримесечие, когато данните бъдат изнесени в петък, а през третото тримесечие ще се повиши до 2.7%.

Други обаче са по-песимистично настроени. Йорг Кремер, главен икономист в Commerzbank, напомня, че много политици са заговорили за нови ограничителни мерки. "Вероятно е те да бъдат наложени, макар че не очакваме всеобхватен локдаун", смята той.

Нивата на заразяване с коронавирус остават ниски с 958 нови случая, докладвани от института "Роберт Кох" в понеделник. Но това съответства на 14.3 на 100 хил. души на седмична база. Показателят постепенно расте от ниската стойност 4.9 в началото на юли. Новото повишение се дължи на разпространението на делта варианта на вируса.

Ако случаите продължат да нарастват със същия темп, ще достигнат 100 хил. на ден до края на септември, предупреди Хелге Браун, началник на кабинета на канцлера Ангела Меркел.