"Делта" вариантът може да помрачи оптимистичните прогнози за европейската икономика

Опасенията на икономистите идват след подобно предупреждение от Фед за ръста на САЩ

Нидерландия върна рестрикциите за ресторантите, баровете, кафенетата, нощните клубове и събитията на живо.
Нидерландия върна рестрикциите за ресторантите, баровете, кафенетата, нощните клубове и събитията на живо.
Нидерландия върна рестрикциите за ресторантите, баровете, кафенетата, нощните клубове и събитията на живо.    ©  Reuters
Нидерландия върна рестрикциите за ресторантите, баровете, кафенетата, нощните клубове и събитията на живо.    ©  Reuters

"Притеснен съм, че възстановяването може да бъде подкопано от "Делта". Ситуацията трябва да се влоши доста, преди да бъде обявен нов локдаун, но данните за движението на хората показват, че не толкова локдаунът, а доброволното самоограничаване определя поведението", коментира пред Financial Times Ерик Нилсън, главен икономист от Unicredit. Британското бизнес издание посочва, че бързото разпространение на "Делта" варианта на коронавируса предизвиква опасения сред икономистите, че по-оптимистичните европейски икономически прогнози могат да бъдат помрачени заради увеличаващия се брой на инфектираните и възможността за връщане на карантинните мерки.

Вдигането на повечето противоепидемиологични рестрикции в Европа през последните месеци доведе до скок в бизнес активността и до ревизиране нагоре на очакванията за растежа в региона. Тези прогнози обаче могат да се окажат нереалистични заради "Делта" варианта, който вече съставлява по-голямата част от новите заразявания в много европейски страни. "Има причина за притеснение, тъй като рисковете са налични и изглежда, че има негативен импулс", твърди Карстен Бжески, ръководител на макроизследванията към ING.

В края на миналата седмица управителят на Федералния резерв в Сан Франциско Мери Дели предупреди, че "Делта" вариантът и незадоволителните равнища на ваксинация в някои страни заплашват възстановяването както на американската, така и на глобалната икономика. Според нея най-големият риск за растежа е преждевременното обявяване на победа в борбата с коронавируса.

Ревизия нагоре

Преди дни Европейската комисия ревизира нагоре прогнозата си за икономическия ръст на ЕС през 2021 г. до 4.8% след рекордно свиване от 6.2% през 2020 г. Това означава, че икономиката на съюза би се върнала към нивата на растеж отпреди пандемията до края на тази година. Но еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони заяви, че прогнозата на ЕК не взема предвид възможността за нова вълна на вируса, предизвикана от "Делта" варианта.

Миналия петък Германия и Франция предупредиха гражданите си да не пътуват до Испания, където нивата на инфектиране с ковид-19 надминаха тези в Португалия и станаха най-високите в континентална Европа. От Испанската централна банка предупредиха, че прогнозата за силен ръст на страната "се основава на предположението, че здравната криза ще приключи след лятото". А в момента има "несигурност около появата на нови варианти на коронавируса и около мерките, които може да бъдат необходими".

Също в петък Нидерландия върна рестрикциите за ресторантите, баровете, кафенетата, нощните клубове и събитията на живо заради над десетократно увеличаване на дневния брой на заразените до 7000 души. Кипър отново въведе ограничения за броя на хората в хотелите и заведенията миналата седмица, а Португалия задължи туристите да бъдат ваксинирани, с негативен тест или преболедували, за да могат да отсядат в хотелите или да посещават ресторантите.

"Малка вероятност за сериозни ограничения"

Някои експерти обръщат внимание на факта, че повечето заразени с "Делта" варианта са по-младите, при които е по-малко вероятно да има тежко протичане на инфекцията. Същевременно хоспитализациите и смъртните случаи остават ниски, а над 44% от възрастните в ЕС са напълно ваксинирани.

"Заради ваксинационния напредък все още смятаме, че е малко вероятно на страните отново да се наложи да въведат сериозни ограничения върху икономическата активност, за да възпрат медицинските рискове", казва Калъм Пикъринг, икономист от Berenberg.