🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зависимите от туризъм страни в ЕС се опитват да спасят сезона заради Делта варианта

Очаква се приходите от сектора в Испания и Португалия за тази година да бъдат наполовина на нивата отпреди пандемията

Ориентираните към туризъм членки на ЕС като Испания се обявиха против настояването на германския канцлер Ангела Меркел за координиран подход спрямо пътниците от страни с високи равнища на Делта варианта на коронавируса. Но на южните европейски държави ще се наложи да избират дали да ограничат чуждестранния туризъм, или да рискуват бързо разпространение на варианта, който първоначално беше засечен в Индия, пише Financial Times.

Като цяло очакванията са за още един разочароващ летен сезон. Консултантската фирма McKinsey прогнозира приходите от туризъм на Испания и Португалия да бъдат наполовина на нивата отпреди пандемията, като пълното възстановяване ще бъде едва през 2024 г.

Затягане - отхлабване - затягане

ЕС трябва да стартира своя дигитален ваксинационен сертификат в четвъртък с цел улесняване на пътуването в блока на граждани, които са ваксинирани, имат негативен тест или са прекарали COVID-19. Но страни като Испания искат да посрещат и туристи от държави извън ЕС, особено от Великобритания, от която са дошли 18 млн. посетители през 2019 г. Същевременно пък Меркел смъмри Гърция, че приема пътници, ваксинирани с китайската и руската ваксина, които не са одобрени от европейските регулатори. Тази седмица Атина заяви, че ще изисква негативен тест от пристигащите от Русия, дори ако са ваксинирани.

Експерти твърдят, че е необходим баланс, що се отнася до приемането на туристи от държави като Великобритания и Русия, където се разпространява Делта вариантът. "Членки като Гърция и Испания твърдят, че са отворени за всеки, докато съотношението "полза-негативи" се възприема по много различен начин в Северна Европа", казва Джесика Хиндс, икономист от Capital Economics.

Тази седмица Испания, Португалия и Малта затегнаха рестрикциите за британски туристи, а по-рано този месец Италия въведе изискване за карантиниране на идващите от Великобритания. Но предвид това, че приходите от чуждестранен туризъм отбелязаха спад с до 80% за миналата година, тези страни искат да наваксат загубите. Желанието им да привлекат туристи пролича още през май, когато Испания и Португалия вдигнаха голяма част от изискванията за тестване и карантина за пристигащите от държави като Великобритания. Гърция направи същото за ваксинирани пътници от 53 страни, включително Русия. Оттогава насам и Обединеното кралство, и Русия регистрираха рязко покачване на инфектирането с Делта варианта.

Бързо променяща се ситуация

Пример за това колко бързо се променя ситуацията е Португалия, която вдигна рестрикциите за британски туристи на 17 май, след което Лондон добави страната в своя "зелен списък". Три седмици по-късно Обединеното кралство премахна Португалия от списъка, което накара много туристи да се върнат по-рано, за да избегнат карантина. Оттогава се наблюдава рязък скок на заразените в Португалия. Седмица по-късно Германия добави страната в своя списък на "държави с варианта на вируса" и забрани повечето влизания оттам на германска територия. Сега Португалия е въвела подобни карантинни мерки за неваксинираните пристигащи от Великобритания.

Миналата седмица Меркел коментира, че ситуацията с Португалия е можело да бъде избегната, ако страните от ЕС са имали единен подход към идващите от държави с висок риск от инфектиране. Малко след това Малта заяви, че ще приема само ваксинирани пътуващи от Обединеното кралство.