🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

K: Свят | Американските визи за Хърватия падат, талибаните се устремиха към големи градове в Афганистан

И още: Китай нарече гейминга "опиум" и акциите на Tencent спаднаха с 10%

По-долу ще видите внимателно направена селекция от най-важните събития, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Талибаните се устремиха към големи градове в Афганистан

Какво се случи? Афганистан засили кампанията срещу талибаните, опитващи се да овладеят важни центрове в страната - от Херат на северозапад и Лашкар Гах на юг до Кандахар на югоизток. Десетки са убити и от двете страни на конфликта. В част от страната армията обяви извънредно положение.

Защо това е важно? Вашингтон се споразумя през февруари 2020 г. за изтегляне след 20 години в Афганистан, а в замяна талибаните се задължиха да прекъснат връзките с "Ал Кайда", да не нападат чуждите контингенти и да преговарят за бъдещето на страната с международно признатото правителство. От тези точки обаче само втората е изпълнена за момента.

  • До пълното изтегляне на САЩ от Афганистан в края на август остават четири седмици. През това време талибаните полагат все по-големи усилия за овладяване на провинциалните столици, каквито за момента не контролират.
  • В редица прогнози засега не се изключва вариантът движението, настъпващо бързо от началото на изтеглянето, да овладее Кабул и да се върне на власт.
  • Настъплението на талибаните вече вдига мигрантска вълна към Европа.

САЩ свалят визите за Хърватия

Какво се случи? САЩ направиха една от последните стъпки към премахване на визите за Хърватия. Това става ясно от профила на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Twitter.

"Днес номинирах Хърватия за присъединяване към програмата за отмяна на визите. Тази стъпка към безвизово пътуване признава огромния напредък на Хърватия в постигането на строгите стандарти за страните участнички в програмата. Очакваме още по-силни отношения между САЩ и Хърватия", написа той.

Защо това е важно? За подобен ход на САЩ се заговори още в началото на тази година, когато бе обявено, че броят на отказите за издаване на американски визи за граждани на Хърватия е паднал под 3 на сто, което е едно от условията за премахване на визовия режим. Така на практика от целия ЕС с визи за САЩ остават единствено Румъния, Кипър и България. При България за миналата година процентът на отказани визи е бил 9.75 на сто, което е далеч от изискванията.

Китай нарече гейминга "опиум" и акциите на Tencent спаднаха с 10%

Какво се случи? Китайската технологична група Tencent Holdings обяви във вторник, че допълнително ще ограничи достъпа на малолетни и непълнолетни до водещата си видеоигра няколко часа след като акциите ѝ поевтиняха с 10% след статия в държавна медия, която описва онлайн игрите като "духовен опиум". Economic Information Daily посочи конкретно "Честта на кралете" на Tencent в материал, в който се казва, че непълнолетните са пристрастени към онлайн игрите, и призовава за повече ограничаване на този сектор. Най-голямата китайска компания за социални медии отбеляза спад на акциите си с над 10% в началото на търговията, което заличи почти 60 млрд. долара от капитализацията ѝ. Акциите бяха напът да поевтинеят най-много през последното десетилетие, но после загубите бяха компенсирани, след като статията изчезна от уебсайта на изданието и профила му в WeChat.

Защо е важно? Масираната атака отново разпали опасенията на инвеститорите за държавна намеса в Китай, след като Пекин вече се насочи към сектори като недвижимите имоти, образованието и технологиите да ограничат натиска върху разходите и да препотвърди върховенството на социализма след години на ускорен растеж на пазара, обяснява Reuters.

Още важни новини от света

Властите в китайския град Ухан ще започнат да тестват цялото население, след като са открити седем нови случая на местно заразяване с коронавирус. Това са първите случаи за повече от година в града, откъдето тръгна пандемията.

САЩ достигнаха нивото от 70% ваксинирани възрастни американци с първа доза срещу COVID-19. Това е цел, която президентът Джо Байдън беше заявил, че се надява страната да достигне до 4 юли.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 2

    Настоятелно моля пишещия за Афганистан за повече компетентност и поне де не чете само мейлите от Козяк 16, а и да хвърля око и на други неща по темата от инфопотока.

    Много моля, за да не изпада след време в гьонсуратското положение да отразява как талибан връчва акредитивните си писма на президента Радев.

    Нередност?
  • 2
    weiss avatar :-|
    Weiss

    Хах, това с акредитивните писма беше в десятката :-) Ето два линка в подкрепа на тезата, от "правилни" източници:
    https://www.voanews.com/us-afghanistan-troop-withdrawal/china-urges-afghan-taliban-cut-ties-all-terrorists
    https://www.bbc.com/russian/news-56431802

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал