K: Свят | Пандемията донесе най-големия ръст в цените на имотите, Полша предложи убежище на олимпийка от Беларус

И още: Pfizer и Moderna са увеличили цените на ваксините, САЩ, Великобритания и Израел обвиниха Иран за атаката срещу танкер

По-долу ще видите внимателно направена селекция от най-важните събития, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Пандемията предизвика най-големия ръст на цените на имотите

Какво се случи? Цените на недвижимите имоти се увеличават в почти всички големи икономики в резултат на пандемията от коронавирус. Ръстът на недвижимите имоти в групата на богатите страни през първото тримесечие на 2021 г. е 9.4% на годишна база по данни на ОИСР.

Защо това е важно? Рекордно ниските лихвени проценти върху кредитите, спестяванията, генерирани през локдауните, и желанието за повече пространство при работа от вкъщи са сред основните причини за тази тенденция.

  • В краткосрочен план ръстът на цените на пазара на недвижими имоти може да има благоприятен ефект върху икономиката, защото собствениците на имоти се чувстват по-богати и могат да харчат повече поради поскъпването на активите им.
  • Но има притеснения, че имотите са надценени и ако се задържи задълго, увеличението може да се окаже балон.

Олимпийска състезателка от Беларус получи полска хуманитарна виза

Какво се случи? Полското посолство в Токио издаде хуманитарна виза на Кристина Тимановская. Зам. външният министър на Полша съобщи, че спринтьорката ще може да замине за Варшава, както и че страната му ще направи всичко възможно Тимановская да продължи да се занимава със спорт.

Защо това е важно? 24-годишната беларуска лекоатлетка твърди, че е била принудително откарана на летището в Токио в неделя, след като е критикувала треньорите си. Тя е отказала да се прибере предсрочно в родината си, където се опасява, че ще бъде вкарана в затвора. Тимановская е получила защита от японската полиция, а след това Полша и Чехия обявиха, че са готови да й предложат убежище.

САЩ, Великобритания и Израел обвиниха Иран за атаката срещу танкер

Какво се случи? САЩ и Великобритания обвиниха Иран за нападение на плаващ под либерийски флаг танкер, управляван от израелска компания, край бреговете на Оман. При инцидента миналата седмица загинаха двама членове на екипажа, а Израел открито посочи ислямската република за извършител. Иран отрича твърденията, че стои зад атаката срещу танкера "Мърсър стрийт", и обвини "ционисткия режим", че създава "несигурност, терор и насилие" и с обвиненията към Техеран само "опитва да отклони вниманието от фактите".

Защо това е важно? В последните месеци имаше няколко атаки срещу съдове, управлявани както от ирански, така и от израелски компании. Те съвпадат с преговорите за ядрената програма на Иран и условията за съживяването на споразумението за нея и свалянето на американските санкции.

Още важни новини от света

Pfizer и Moderna са увеличили цените на ваксините срещу коронавирус за ЕС. Новата цена на доза от Pfizer е 19.50 евро спрямо 15.50 евро преди, на доза Moderna - 21.40 евро спрямо 19 евро.

В Берлин протестите срещу ковид ограниченията доведоха до сблъсъци с полицията и над 600 арестувани. Според властите в демонстрациите са взели участие над 5000 души. Многобройни протести имаше и в Париж и в други френски градове срещу т.нар. здравен паспорт за ковид-19.