🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

K: Свят | България праща помощ на Северна Македония заради пожарите, Пекин отвръща с ограничения за Ericsson и Nokia

И още: Испания призовава ЕС за мерки срещу високите цени на електроенергията

По-долу ще видите внимателно направена селекция от най-важните събития, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Продължава битката с горските пожари на Балканите

Какво се случи? Заради горещото време и силните ветрове в Гърция и Турция пламват нови огнища. Хиляди хора в северните предградия на Атина бяха евакуирани от домовете си заради бушуващ наблизо пожар. В Турция през последните дни бяха овладени близо 150 пожара, продължава да има активни огнища край курортите Мармарис, Анталия и Мерсин. В същото време България реши да изпрати помощ на Република Северна Македония един ден след като премиерът на страната Зоран Заев поиска съдействие.

Защо това е важно? Вчера Заев проведе разговор със служебния премиер Стефан Янев, в който българската страна изрази готовност за помощ, но предупреди, че овладяването на пожарите на собствена територия е приоритет. Днес обаче Министерският съвет съобщи, че "България изпраща подкрепа на Република Северна Македония за справяне с разразилите се пожари на територията на югозападната ни съседка. Страната ни ще подпомогне РСМ по линия на механизма за взаимопомощ, като за потушаване на бедствието в Кочани и Делчево българското правителство планира да изпрати 25 пожарникари, 3 пожарни автомобила и още 2 помощни автомобила".

  • Това се случва, след като Сърбия още вчера изпрати в Северна Македония четири хеликоптера за гасене на пожари, пристигнали заедно с вътрешния министър Александър Вулин.
  • Вулин увери, че Северна Македония винаги може да разчита на Сърбия. Той също така използва случая да изтъкне помощта като полза от проекта "Отворени Балкани" за интеграция между Сърбия, Северна Македония и Албания, показващ потребността "всички народи на Балканите да сме по-близко едни до други".
  • София закъсня с ден да използва шанса да се покаже като добър съсед на фона на обтегнатите отношения със Скопие.

Испания призовава ЕС за мерки срещу високите цени на електроенергията

Какво се случи? Испания призова ЕС да подкрепи мерки за ограничаване на покачващите се цени на електроенергията, тъй като разходите на гражданите растат и така се задълбочават противоречията със стратегията на съюза за намаляване на въглеродните емисии. В интервю за Financial Times Тереза Рибера, вицепремиер по околната среда, предвиди, че високите цени и данъци могат да предизвикат реакция срещу инициативите за намаляване на вредните емисии, като Испания е в "окото на урагана".

Защо е важно? Цените на електроенергията на целия континент, включително и България, достигнаха рекордни стойности през последните дни, което се отразява на цените на производителите и оттам води до повишение на инфлацията. Рибера призова ЕС да предприеме мерки за въвеждане на таван на цените на електроенергията. "Нуждаем се от цена, която покрива разходите, но все пак е разумна за потребителя", казва тя.

Пекин отвръща на удара за Huawei с ограничения за Ericsson и Nokia

Какво се случи? China Mobile, държавният телекомуникационен оператор, най-големият в света по абонати, през юли възложи 5.4% от най-новите 5G търгове на некитайски доставчици спрямо 11% при предишния кръг през 2020 г. Най-големият губещ беше шведската Ericsson, която след като спечели всичките 11% миналата година, сега спадна до едва 1.9% при последния рунд. Получените от финландската Nokia близо 4% представляват подобрение, след като тя беше изключена от търга на China Mobile за 5G оборудване през 2020 г., но анализатори заявиха, че е изненада и разочарование, че Nokia не пое целия дял на Ericsson при последния търг. Малкият пазарен дял означава, че Ericsson и Nokia до голяма степен ще пропуснат най-агресивното пускане на 5G тази година.

Защо това е важно? Китайските държавни медии заявиха, че загубата на пазарен дял се дължи на решението на Швеция да забрани на китайските Huawei и ZTE да участват в изграждането на нейните 5G мрежи. След като САЩ и много от техните съюзници ограничиха използването на 5G оборудване, произведено от китайската Huawei, сега Пекин прави същото със западните си конкуренти.

Още важни новини от света

Представители на ЕС обещаха финансова подкрепа на Литва за справяне с мигрантската криза, за която правителството обвинява авторитарния режим в Беларус. Страната иска да изгради физическа бариера с Беларус, която според нея ще струва над 100 млн. евро.

Работниците се завръщат в работещите за износ фабрики в Бангладеш въпреки силната вълна от COVID-19. Правителството разреши подновяването на производството заради опасения, че западните компании може да пренасочат поръчките си.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал