K: Свят | Фед дава сигнали за спиране на антикризисните мерки, Пекин се опитва да успокои Уолстрийт

И още: Google и Facebook ще изискват от всички свои служители, които работят в офисите им, да бъдат ваксинирани

В последните дни не само България, но и целите Балкани са обхванати от сериозна гореща вълна. Политическата температура обаче е висока и на други места по света - по-долу ще видите внимателно направена селекция от най-важните събития, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес новини от деня са събрани накратко тук.

Пекин се опитва да успокои страховете на Уолстрийт след натиска върху тех компаниите

Какво се случи? Китайският борсов регулатор се опитва да успокои притесненията сред международните инвеститори и банки, след като новите строги ограничения върху частни образователни компании предизвикаха трусове на пазарите. Представители на китайската комисия по ценните книжа и борсите са провели в сряда вечер разговор с водещи глобални инвеститори, банки от Уолстрийт и китайски финансови групи.

Защо това е важно? Това се случва, след като през уикенда Пекин удари с нови правила възлизащия на 100 млрд. долара сектор на частното образование. Новината доведе до падане на индексите и притеснения за още по-силен регулаторен натиск върху листнатите в чужбина китайски технологични компании. Сред жертвите на регулаторните репресии на Пекин вече са Ant Group, Didi, Tencent и опасенията са, че списъкът ще се разширява.

Фед приближава към спиране на антикризисните мерки

Какво се случи? Федералният резерв на САЩ се приближи с още една стъпка към момента, в който ще започне да оттегля мащабната парична подкрепа за американската икономика.

Защо това е важно? Изявлението представлява първи сигнал за постепенно спиране на покупките на ценни книжа за 120 млрд. долара месечно, което се очаква към края на тази година или началото на следващата. От Фед обаче заявиха, че е необходимо допълнително подобрение на икономическата ситуация, за да бъде взето окончателно решение.

  • Засега мерките за вливане на средства в икономиката ще продължат, става ясно от изявление на комитета за отворения пазар към Фед
  • На етапа все още няма ясен план кога точно ще се случи намаляването на подкрепата

Още важни новини от света

Интернет гигантите Google и Facebook обявиха, че ще изискват от всички свои служители, които работят в офисите им, да бъдат ваксинирани. Това ще се случи първо в САЩ, а след това и в представителствата им в други държави.

Китай осъди на 18 години затвор критичен към властта милиардер. Присъдата срещу бизнесмена Сун Дау се определя като пореден епизод в сериала от наказания срещу известни опоненти на властта.

Решението на администрацията на американския президент Джо Байдън да запази забраната за влизане от ЕС изненада и разочарова Брюксел. През юни ЕС добави САЩ съм "зеления списък" от държави, който позволява пътуване и на неваксинирани граждани.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf

    Поздравления за новия компактен и интересен формат! Допада ми.

    Нередност?
Нов коментар