🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо светът трябва да стиска палци Китай да успее в декарбонизацията

Без съществено намаляване на емисиите на страната светът не може да спечели битката с климатичните промени

Китай генерира повече слънчева енергия от всяка друга страна в света
Китай генерира повече слънчева енергия от всяка друга страна в света
Китай генерира повече слънчева енергия от всяка друга страна в света    ©  Reuters
Китай генерира повече слънчева енергия от всяка друга страна в света    ©  Reuters

Китай стана през 2006 г. страната, отделяща най-много въглероден диоксид в света, и в момента е отговорен за над една четвърт от глобалните емисии на парникови газове. Експертите се обединяват около мнението, че без съществено намаляване на китайските емисии светът не може да спечели битката с климатичните промени.

Президентът Си Цзинпин казва, че страната ще се стреми към достигане на пик на емисиите преди 2030 г. и към въглеродна неутралност до 2060 г. Не е ясно обаче как ще бъде постигната тази цел, пише британската ВВС.

Необходимост от радикални промени

Декарбонизацията на Китай е постижима, но ще изисква радикални промени, твърдят много климатични експерти. Въглищата са основният източник на енергия за страната от десетилетия и тяхната употреба се увеличава. Си Цзинпин твърди, че използването им ще бъде постепенно преустановено след 2026 г., но тази цел бе критикувана от природозащитници, че не е достатъчна.

Изследователи от университета "Цинхуа" в Пекин смятат, че Китай трябва изцяло да спре да използва въглища за производството на енергия до 2050 г., като ги замени с ядрена и възобновяема енергия. Вместо да се затварят въглищни електроцентрали обаче, в момента в страната се изграждат нови на повече от 60 локации, като на много места се предвижда повече от една централа. Новите съоръжения обикновено са активни между 30 и 40 години, така че Китай ще трябва да намали капацитета на новите електроцентрали, както и да затвори старите, ако иска да понижи емисиите.

Възобновяема енергия във възход

Учени от университета "Цинхуа" казват, че 90% от енергията трябва да идва от ядрени или от възобновяеми източници до 2050 г. В придвижването в тази посока може да помогне фактът, че азиатската държава е водеща в производството на "зелени" технологии, като например соларни панели и големи батерии. Първоначално Китай се обърна към тези технологии, за да се справи със замърсяването на въздуха. Но правителството смята, че те имат огромен икономически потенциал, тъй като ще осигурят работни места и доходи за милиони китайци. Освен това ще намалят зависимостта на страната от чуждестранните петрол и газ.

Китай генерира повече слънчева енергия от всяка друга страна в света. Това може да не е толкова впечатляващо предвид огромното му население, но показва накъде се е насочил. Китайските инсталации за вятърна енергия са над три пъти повече от тези на всяка друга държава през 2020 г. Пекин твърди, че делът на енергията, генерирана от различни от изкопаемите горива източници, ще бъде 25% до 2030 г., и много анализатори очакват тази цел да бъде постигната по-рано.

Успех на Пекин = успех за всички

Китай е на седмо място в света по процент от продажбата на електрически автомобили, но предвид огромния си мащаб страната прави и купува повече електрически коли спрямо всяка друга държава, при това със съществена разлика. Около една на 20 коли, купени в Китай, е електрическа. Също така до 2025 г. Пекин планира да произвежда батерии, които са с двойно по-голям капацитет от произвежданите в останалия свят.

"Освен ако Китай не се декарбонизира, няма да спечелим битката с климатичните промени", посочва проф. Дейвид Тайфийлд от Lancaster Environment Centre. Затова и светът трябва да стиска палци Пекин да успее.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    За да постигне неутралност трябва да спрат да ядат ориз ! Тогава оризовите насаждения ще улавят въглерода ...

    Нередност?
Нов коментар