🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой е молла Абдул Гани Барадар, фактическият лидер на талибаните

Съоснователят на групата беше затворен, а след това освободен от пакистанците след американския натиск. Той ще поеме важна роля в новия Афганистан

Молла Абдул Гани Барадар не беше сред талибаните, които безпрепятствено влязоха в президентския дворец в Кабул, столицата на Афганистан, на 15 август. Но той има заслугата да ги доведе там. След като току-що се завърна в страната за първи път от повече от десетилетие, очакванията са той да бъде помазан за лидер на набързо възкръсналото Ислямско емирство Афганистан. Кой е той?

Роден във влиятелно пуштунско племе в Южен Афганистан през 1968 г., в младостта си молла Барадар се бие с партизани муджахидини срещу съветските войски и афганистанското правителство, което те оставят, след като се оттеглят от страната. След войната той помага на молла Мохамед Омар, неговия бивш командир (според някои и негов зет), открива талибаните "студенти", множество от крайни семинаристи, обединени да пометат постовете на местни военачалници, които след това бързо завладяват голяма част от страната през 1996 г.

Като духовен водач и емир молла Омар постановява най-строгото тълкуване на шериата. При неговото управление молла Барадар се издига до заместник-министър на отбраната. (Твърди се, че молла Омар го е нарекъл Baradar, което означава "брат".) След американското нашествие през 2001 г. молла Барадар вози своя командир на мотор, за да го скрие в планината. След това висшите членове на талибаните управляват процесите от Пакистан, първо от град Квета, а по-късно от Карачи.

Барадар е бил ефективен лидер. Профил в Newsweek описва неговия стил като "старомоден племенен глава на пуштуни" - мощен, но консултативен. По-малко екстремистки настроен от някои, молла Барадар все още е бил отдаден на насилствен джихад (борба срещу враговете на исляма).

През 2010 г. той беше открит от ЦРУ и арестуван от пакистанските разузнавателни служби в Карачи. През 2018 г. по искане на американците представители Пакистан го освободиха от затвора, за да участва в мирните преговори в Доха. От 2016 г. той служи при молла Хайбатула Ахундзада (молла Омар почина през 2013 г., въпреки че смъртта му беше скрита в продължение на две години). Като политически заместник през 2020 г. той се срещна два пъти с Майк Помпео, тогава държавен секретар на САЩ, и разговаря по телефона с президента Доналд Тръмп. Молла Барадар е поставил и ключовия подпис под американско решение за изтегляне на войските - в САЩ се надяваха на споразумение за споделяне на властта между талибаните и правителството на Афганистан. (През юли тази година молла Барадар също се присъедини към делегациите в Москва и Пекин.)

На разговори между талибаните и афганистанските лидери в Доха през септември 2020 г. Барадар заяви, че иска "свободна, независима, обединена и развита държава" с "ислямска система, в която всички племена и етноси в страната съжителстват без никаква дискриминация и живеят животът си в любов и братство".

Обещанието, че кървавите теократи могат да се променят, беше това, което много афганистанци и Западът искаха да чуят. На пресконференция вчера групата заяви, че правата на жените ще бъдат гарантирани "в границите на исляма" и че свободните медии ще бъдат защитени. Но в някои наскоро завзети райони талибаните вече наложиха драконовски ограничения за жените. В Кабул тези, които са работили с окупаторите, са изправени пред сплашване, побой или по-лошо.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 2
    • + 2

    В границите на исляма, правата на жените са да раждат деца и да поддържат домашното огнище.

    Ако Афганистан имаше жени в армията като Израел и Пешмерга, може би талибаните нямаше да спечелят без бой.

    Нередност?
  • 2
    4itatel avatar :-P
    Elena Dimitrova

    Браво за снимката! Човек с лидерска и държавническа визия и дипломатичен поглед. Поне на снимка. Хах

    Нередност?
Нов коментар