Талибаните: Военната евакуация от Кабул да приключи до 31 август

Ако чужди сили останат след това на кабулското летище, "това ще провокира реакция"

Лидерите на радикалното ислямистко движение на талибаните, което превзе Афганистан почти безкръвно със светкавична офанзива, няма да се съгласят на територията на страната да останат чужди военни сили след края август дори за целите на мисията по евакуация на чуждите граждани. Това става ясно от изказване Сухаил Шахин, член на делегацията на организацията в катарската столица Доха, пред британската телевизия Sky News.

В момента няколко хиляди военнослужещи, основно от армиите на САЩ и Великобритания, са отцепили периметъра на международното летище в столицата Кабул и се опитват да организират кризисно изтегляне на дипломатическия персонал, на служителите на чуждите компании и организации, както и на десетки хиляди афганистанци, работили за тях и чувстващи се застрашени от новия режим. По принцип според ангажиментите на американския президент Джо Байдън отпреди светкавичния щурм на Кабул всички военнослужещи трябваше да напуснат страната до 31 август. В динамично променящата се и изключително хаотична ситуация в Афганистан обаче е силно съмнително дали изтеглянето на всички желаещи до тази дата ще е технически изпълнимо. Допълнително утежняващ фактор са постоянно струпващите се около летището многохлядни тълпи от отчаяни хора, които панически се опитват да избягат от страната. От 15 август досега в безредиците около кабулската аерогара са загинали поне 20 души.

"Ако САЩ и Великобритания искат да получат още време, за да продължат евакуацията - отговорът е не. В противен случай ще има последствия", коментира Сухаил Шахин пред Sky News. "Това е червена линия. Президентът Байдън обяви, че на 31 август те ще изтеглят всички свои въоръжени сили. Така че ако те останат по-дълго, това ще означава, че удължават окупацията, въпреки че няма нужда да го правят", добавя той. Според него подобен ход ще създаде недоверие между двете страни. "Ако те имат намерение да удължат окупацията, това ще провокира реакция", обобщава талибанският лидер.

В неделя обаче американският президент Байдън обяви, че не изключва удължаване на военната мисия по евакуация от Афганистан и след 31 август. Според него става дума за "трудна и болезнена" задача по въздушно транспортиране на десетки хиляди американски, афганистански и други граждани, която се случва все по-бързо, но не е изключено да не може да приключи до въпросната дата. Британският премиер Борис Джонсън обяви днес, че ще помоли Джо Байдън да удължи престоя на американските сили на кабулското летище по време на видеоконферентната среща на лидерите на страните от G7, насрочена за вторник. "Не сме поставили твърд краен срок за процедурата по евакуация. Ще продължим да я извършваме, докато ситуацията позволява това", коментира говорителят на британското правителство. Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс от своя страна обяви, че въоръжените сили на страната му ще останат в Афганистан точно толкова, колкото и американските. "Не мисия, че има каквато и да е вероятност да останем, след като САЩ напуснат", коментира той пред BBC.

Ситуацията допълнително се усложнява от обстоятелството, че САЩ са в постоянна бойна готовност в очакване на евентуална атака, най-вече от страна афганистанския клон на ИДИЛ, който действат независимо от талибаните и си съперничи с тях. Тази сутрин неизвестен стрелец е открил огън по афганистански охранителни на летището, като в инцидента са участвали също така американски и германски военнослужещи. По време на престрелката е загинал един афганистански гард, а трима са били ранени.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 4
    • + 3

    Войната беше спечелена от този, след чиито самолети тичат обикновените афганистанци, а не от този, от който бягат.

    Нередност?
  • 2
    edm14688644 avatar :-|
    Петър
    • - 2
    • + 2

    Драги капиталци, вижте ама хубаво се вгледайте как се отнесоха американските вождове със тяхната местна прислуга. Те винаги така постъпват с тях (справка може да си направите от историята последните 300-500 години), ич не си мислете, че с тукашната прислуга ще е по различно :)

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 2
    • + 4

    Всеки народ си заслужава управниците , в случая афганките ако искаха равни права трябваше да натирят мъжката част от семействата си на фронта както и да хванат и те пушките ...

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Нещо взе упорито да прокрадва внушението, че за разлика от 2015 г, когато иракчани, афганци, сирийци, бангладежци и пр. бяха нежелани за Европа мигранти, сегашните афгански проамерикански колаборационисти "отчаяно бягащите от талибаните" ще имат друг статут в Европа - на другари, братя.

    И не схващам защо преводачите, секретарките, шофьорите, шпионите, чистачките, проститутките, доставчиците, охранителите, масажистките,техниците, готвачите, строителите, сервитьорките и всички останали от обслужването на окупаторите трябва да се разселят в Европа? Америка малка ли е за афганските любители на кока колата, макдоналдс и статуята на свободата?

    После - датата 31 авг. за окончателното изпаряване на янките от Афганистан беше договорена и залегна в документ, подписан от Помпео и Барадар в Доха.
    Доста шугаво е едностранно да се променят условия по договор, в който талибаните поеха ангажимент да не нападат окупаторите. Т.е, ако САЩ едностранно променят клаузи от договора, вероятно това означава, че ще отпадне необходимостта и другата страна да се придържа към споразумението. Пък и говорителят им го заяви сутринта в прав текст.

    Ако се получи сблъсък между талибаните и нашествениците (всъщност на какво основание САЩ и пинчерите му са в Афганистан?!), вероятно не 15 август ще е Сайгон-2, а 1 септември, когато US хеликоптери, но вече под обстрел (както в Сайгон през 1975 г) ще евакуират от покрива на посолството. Което най-вероятно ще е обстрелвано и ще гори.

    Америка не за пръв път изоставя съюзници - кюрдите дори два пъти! -, та едва ли ще се остави под атака заради слуги.

    Освен ако план Б не е страните от ЕС под благовиден предлог (евроатлантическа солидарност, натовско партньорство или други глупости) да бъдат залети от поредна вълна ислямски преселници, които ще легнат на социалните им системи, ще дърпат жените им у тъмното и ще режат гърлата на попове-неверници.

    Милата глупава неолиберална Европа...

    Нередност?
  • 5
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Щях да напиша същото за пропагандния шум сякаш идва края на света, а всъщност ни подготвя да преглътнем миграция на няколко десетки хиляди мюсюлмани, чиято държава бе унищожена от янките!

    Докато Западът бяга панически, гори знамена и документи, талибаните гарантират охраняват руското, китайското и иранското посолства в Кабул и на иранското ген. консулство в Мазар-и-Шариф.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Re: BBB

    Има и нещо друго: мълниеносното крушение на проамериканското марионетно правителство и гумената му армия доведе до най-колосалната външнополитическа катастрофа на САЩ след Виетнам. Тя бе абсурдно неочаквана не само за стратезите край Потомак, но е за едропейските говорещи глави. Гранично възрастният Борел пред ЕП казал, че не бива да се допуска Русия и Китай да станат "спонсори на Кабул".
    Кой "да не допусне"?
    Как "да не допусне"?

    Евробонзите не се се отръскали от евроколониалното мислене на ХIX в, май и продължават да живеят там някъде, когато аборигените се бичуваха, а сипаите - разстрелваха с оръдия.

    От 2011 г. датира договора на Кабул с China National Petroleum Corporation за експлоатация на колосалното нефто-газово находище в северната афганска провинция Балх. Срещу концесията китайците за три години построяват три нефтопреработващи завода. Пекин е предложил и извънредно изгодни условия: 70% от печалбата при продажбата на нефта и газа влизат в държавния бюджет на Афганистан.

    Въпреки старанието си, не намерих данни за 20 г окупаторите да са построили каквото и да било, различно от крепости, в които да се крият...

    Нередност?
  • 7
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..

    Тука вече имаме наши талибани.. с мотори, с автомобили...
    Айде нямя нужда от още опаковани.. Наблизо са Пакистан, Таджикистан, Тюркменистан... и там им трябват ора и инженери, медици и преводачи с по три езика... Да им плащат американците там да пребивават... хем джамиите са наблизо, хем Китай може да ги обучи като уйгурите - имат ноухау... В Европа и у нас, освен бивши казарми, няма място къде да се настаняват.. освен.. по домовете на НПО радетелите за средноизточна мултикултурност.

    Нередност?
  • 8
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Талибаните могат да ръсят заплахи, но никога няма да рискуват да нападнат отново редовна НАТО-вска армия. Току виж отново решат да се върнат и да ги свалят от власт скоропостижно.

    Нередност?
Нов коментар