🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Демонстрант срещу талибаните на протест в Брюксел
Демонстрант срещу талибаните на протест в Брюксел    ©  Reuters

Китай и Русия са готови да заменят САЩ в Афганистан

Малко вероятно е Пекин да разположи военни сили там, а по-скоро ще използва дипломатически и икономически средства за влияние

Демонстрант срещу талибаните на протест в Брюксел
Демонстрант срещу талибаните на протест в Брюксел    ©  Reuters

"Китай се възползва от безотговорното поведение [на САЩ в Афганистан], което дълбоко подкопа международния имидж на Америка и отношенията между Вашингтон и неговите съюзници", посочва Дзу Йонбиао, съветник на китайското правителство за Централна Азия.

Завземането на Афганистан от талибаните дава на Китай и Русия възможност да разпространят влиянието си в региона на фона на изтеглянето на американските сили, пише Financial Times. Това мнение споделя и експертът по Азия в Москва Аркадий Дубнов: "Ние можем да свържем нашите интереси [с Китай] в опозиция на САЩ. Това, което е добро за нас, е лошо за американците и обратното. Днес ситуацията е лоша за американците, така че е добра за нас".

Реконструкция на ключови инфраструктурни обекти

В неделя талибаните обявиха победа в кампанията си по овладяването на Афганистан на фона на приключването на почти 20-годишното присъствие на водената от САЩ коалиция там. Според експерти засега Пекин, с потенциалната подкрепа на Русия и Пакистан, дава сигнали, че ще подходи по различен начин от Вашингтон. Малко вероятно е Китай да разположи военни сили, а вместо това сигурно ще използва дипломатически и икономически средства, за да насочи талибаните към курс на реконструкция на страната.

Високопоставени азиатски дипломати, пожелали анонимност, твърдят, че властите в Пекин са готови да финансират със стотици милиони долари възстановяването на важни инфраструктурни обекти в Афганистан. Същевременно китайските инвестиции в проекти, свързани с природни ресурси, биха могли да извадят от хаоса афганистанската икономика.

Ползите за Афганистан биха били съществени - Пекин би могъл формално да признае талибаните за легитимното управление на страната. Освен това би могъл да работи в ООН по изваждането им от списъка с терористични организации, въпреки че това би изисквало сътрудничество с американците и затова се смята за дългосрочна цел. Но Китай дава ясно да се разбере, че всичко това би зависело от придържането на талибаните към основните изисквания на Пекин.

Според Фан Хонда, анализатор на Близкия изток към Университета по международни изследвания в Шанхай, талибаните "до този момент трябва напълно да са разбрали китайската позиция", като приоритет за Пекин е получаването на гаранции, че Афганистан няма да се превърне в огнище на терористична дейност, заплашваща Китай. През юли имаше среща на високо равнище между представители на Китай и на талибаните, след което беше оповестено следното изявление от Пекин: "Афганистанските талибани имат искреното намерение да работят за постигането на мир. Те никога няма да позволят някои сили да използват афганистанската територия за извършването на действия, които са вредни за Китай".

Руско-китайско сътрудничество

Пекин призова други регионални актьори като Русия и Пакистан за подкрепа. Но излизането на американските сили от Афганистан променя ситуацията на терен толкова драстично, че ще са необходими нови договорки. Докато войските на САЩ бяха в Афганистан, Русия не трябваше да се тревожи за подсигуряването на границите на своите централноазиатски съюзници. Но сега Москва се подготвя да предприеме по-дейна позиция.

Дипломатически тя трябва да угоди както на талибаните, така и на актьорите, които имат контрол над тях - основно Китай и Пакистан, казва Андрей Серенко, ръководител на Центъра по съвременни афганистански изследвания. И допълва: "Русия вероятно ще трябва да си сътрудничи с Китай, който в момента държи всички козове. Китай влияе на Пакистан, Китай задържа позициите си в Афганистан. Така че руската стратегия относно Афганистан сега ще зависи от Китай".

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 6

    От атавистичен ужас от Закона за авторското право писалият този текст не си е сложил името, защото е преразказвал чужди сайтове без да ги цитира.
    Срамота!
    Иначе е преписвал много премерено и обективно.

    Разбира се, има неща, които Капитал няма как да се очаква да напише.
    Ще се спра на някои от тях.

    1. Каква бе ползата от 20-годишното американско "присъствие" за Афганистан?

    Един пореден ялов опит за износ на тяхното си разбиране за демокрация на върха на щиковете.
    Драмата е, че когато щиковете се приберат в калъфа (което е исторически неминуемо - Корея, Виетнам, Камбоджа. Да се готвят в Ирак и Сирия), наложената със сила догма на мига отива на кино. Заедно с местните й адепти. Всъщност по-висшата част от тях винаги успешно емигрира ...

    20-годишното американско "присъствие" реално аргументира изблиците на радикален ислям в Афгнистан, защото те се мотивираха с освободителния си характер спрямо окупаторите и обхванаха племена и групировки, които традиционно от векове са религиозно умерени и враждебни на пущуните, които пък в случая са инкубатора на ислямския радикализъм на талибаните;

    2. Какво инвестираха САЩ в афганската икономика?

    Нищо реално. Каква икономика? Няма построен от американска компания един завод, оборудвана една мина, осъвременена една инфраструктура. Просто няма!
    Да, Западът изливаше всяка година стотици милиони, които генерираха колосалната корупция в марионетната администрация. Баце много има да научи от Гани & Co.
    Афганистанското правителство, например, купуваше (от САЩ, естествено!) стара военна техника, оръжие, оборудване и боеприпаси за космически спрямо БВП суми. На книга афганската армия се състои от 200 хил души, напълно и достатъчно и съвременно снаряжени. Според класациите тя е на 76-то място в света по боеспособност!
    А се разпадна за седмица...

    3. В Афганистан след американците е много логично да се случи това, което вече стана в Мианмар, Тайланд, Пакистан, Иран, Таджикистан, Киргизстан - потоп китайски инвестиции.

    Китай инвестира по един безотказен начин - никакъв кеш на администрацията, а реално вложени стотици милиони в конкретна инфраструктура, производства, мини и т.н, гарантирани с ипотека върху активите. Това беше изпробвано от Пекин първо в Африка и за няколко години поради неплащане на полиците, направи Китай собственик на стотици стратегически обекти: пристанища, язовири, находища за полезни изкопаеми, летища и пр.

    4. Какво се случи в Иран след като Обама през 2015 г. сключи СВПД? Ами европейски концерни обраха каймака на сделките с Техеран: Тотал откупи мажоритарен дял в най-голямото в света газово находище - Южен Парс, ПСА построи завод за автомобили, Еърбъс скрлючи договори за презокеански лайнери, Даймлер ... Боинг, единствената американска компания, която успя да се договори с Техеран, подписа предварително споразумение за 100 средни лайнера. И то умря.
    Т.е. Европа осребри СВПД, а Америка не спечели нищо. Затова Тръмп развали сделката и принуди европейските концерни да се оттеглят от Иран.
    ЕС загуби от васалитета си.
    Кой спечели? Китай основно и Русия.
    Пекин реално купи Иран. Преди няколко месеца бе постигнато споразумение за изкупуване на иранския добив на нефт за 25 г, въпреки ЮЕс санкциите, срещу 40 млрд. (?) китайски инвестиции.

    Преди това Пекин купи Пакистан по същата схема. С руска помощ за строежа на газопровода Пакистански поток.

    За тия, които си спомнят географията, Пакистан и Иран са от двете страни на Афганистан.

    А Америка е мно-о-ого далече.
    И освен демокрация, подпряна с щикове, няма какво да предложи...
    Всъщност вероятно ще наложи санкции над Афганистан заради победилите я козари. Санкциите ще пречат на европейските концерни да спечелят от американското фиаско. Но няма да стреснат нито Китай, нито Русия, нито Иран, нито Пакистан.

    Американският крах в Афганистан е още една възможност за сплотяване на антиамериканския алианс.

    P.S. В Афганистан има разкрити, но неразработени богати залежи на редкоземни метали. Изключително редки и наистина важни за високотехнологичните производства. Китай е основен техен износител и след фиаското с преговорите със зам.пом.държавния секретар Памела някакваси миналия месец, обяви, че спира износа им за САЩ.

    20 г. САЩ не инвестират в разработката на тези отдавна известни находища в Афганистан!
    Е, сега Китай просто ще стане световен монополист в добива на редкоземни метали.
    Сбогом, Силиконова долина, сбогом Тесла...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    P.S. По темата къде са американските инвестиции в Афганистан:

    "...Междувременно президентът на Афганистан Ашраф Гани, който избяга от страната, когато талибаните превзеха Кабул, бе посрещнат в Обединените арабски емирства заедно със семейството си по „хуманитарни причини“, съобщи външното министерство на страната. Британският"Дейли мейл" писа, че Гани се отправил към летището с четири коли, натъпкани с чували с долари. Според посланика на Афганистан в Таджикистан Мухамад Зохир, цитиран от РИА Новости, сумата била $169 млн. Качил се на президентския вертолет, който побрал част от парите, а другите трябвало да изостави, защото нямало място. "Част от парите останали да лежат на площадката за излитане", потвърдил пресаташето на руското посолство в Кабул Никита Ищенко."

    https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/trima-ubiti-po-vreme-na-protestite-afganistan

    Нередност?
  • 3
    zhb31648475 avatar :-|
    zhb31648475
    • + 3

    Основният играч сега е Иран. Бутафорното превземане на Афганистан от талибаните е организирано именно от тях. Предстои "освобождение" на северните провинции.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-P
    D-r D

    До коментар [#] от "":

    Това са свободни съчинения.
    Каква е връзката на Иран пък тъкмо със "северните провинции", където обитават основно таджики и узбеки, които са тюрки и етнически, културно, та ако щете и строго конфесионално нямат нищо общо с тези категории на доминиращото население в Иран - персите?

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
  • 6
    zhb31648475 avatar :-|
    zhb31648475
    • + 1

    До коментар [#4] от "":

    Не си компетентен по темата. Първо, таджиките не са тюрки, а говорят на персийски. Второ, връзките на Иран с бившия Северен алианс и наследниците му са дългогодишни, включително им помагаше и в първата война срещу талибаните. Трето, талибаните от години са под пряко управление, финансиране и въоръжение към Иран. Тоест, в момента Иран управлява процесите в Афганистан и взаимодейства с всички страни - талибани, армия, местни лидери, бившата власт. Бързото и безкръвно талибанско настъпление изглеждаше хаотично, но е добре планирано и не може да се случи без иранско участие или най-малкото одобрение. Дори районите, населени с хазарейци (шиити), паднаха без съпротива. А Иран си е като у дома там и разполага с добре подготвен корпус от хазарейци, който използва в сирийската война; и не би допуснал това да се случи, ако беше против интересите му. Положителното отношение към талибаните в държавните ирански и проирански медии потвърждава всичко това.
    И какво значи "тъкмо със северните провинции"? Нема "тъкмо", казвам какво следва, а не че има специално отношение към таджиките. Те са просто част от пъзела.
    В момента антиталибанската съпротива е концентрирана в Панджшир и новините за бойните им успехи дойдоха първо от ливанската телевизия - пропаганден орган на Иран (същата към която си сложил линк, съответно "гледната точка" е просто пропаганда, а не анализ). Което не е случайно. Нито са случайни и обвиненията на част от съпротивата срещу САЩ и Пакистан, но нито дума срещу Иран. Очевидно се разиграва сценарий с пряко иранско участие.
    И все пак, иранците не са глупави да заложат всичко на талибаните, защото са непредсказуеми и може пак да се извъртят и да станат зависими от други сили. Тук е ролята на таджики, хазарейци и пр., за които ще се чува все повече. Както паднаха без бой, най-вероятно по същия начин и ще си върнат провинциите. После какво ще последва предстои да видим.

    Целта на Иран освен да изгони американците, е да ги изгони позорно. Затова и целата държава требваше да падне бързо в ръцете на талибаните. Другата цел е да елиминират отломките от ИДИЛ и пр. сунитски групировки, пуснали корени в Афганистан. И изобщо да държи страната в своята орбита, защото там апетити имат доста играчи.
    Западът, Русия, Китай и Индия очевидно немат нищо против иранското влияние в Афганистан, тъй като интересите им съвпадат по много точки, най-вече по линия на сунитския тероризъм и отслабване влиянието на Пакистан, С. Арабия и пр. Иран не иска нестабилност и война в задния си двор, нито пък останалите сили.

    Нередност?
  • 7
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • - 1

    До коментар [#6] от "zhb31648475":
    Прав сте. Таджиките принадлежат към индо-иранската етническа и езикова групи, и са първи братовчеди с персите. Езиците са много близки, като български и сръбски, например; религиите обаче са различни. Всъщност отношенията между официален Техеран и Душанбе са доста обтегнати от години. Проводник на иранското влияние в Афганистан са не 27 -те % таджики-сунити, а само 9-те% хазарейци-шиити. Затова и последните бяха най-преследвани при предишното управление на талибаните, за такива отделни случаи вече се съобщава и сега. Талибан е движение на пущините (не единствено, но в огромното си мнозинство), а пущуните са най-голямата етничреска група в Афганистан, но в съседен Пакистан живеят три път повече. Този геополитически камък не може да бъде заобиколен. Талибаните са тясно и пряко свързани с Пакистанската армия (не като военна организация, а като политически фактор), от там и се дърпат техните конци, не от Иран. Иначе всеки, разбира се, се опитва да влияе на обстановката, а теорията за контролираната липса на съпротива в хазарейските райони е много интересна....

    Нередност?
  • 8
    oiv16207997531053531 avatar :-|
    Temenujka Madjarova
    • + 1

    Разбира се,че Рудия и Китай са готови и вероятно скоро ще се възползват Ако искате да кажете,че те са добрите,а американците лошите... Износ всички правят и всеки изнася каквото има:демокрация,социализъм ,комунизъм,революция....евтини стоки и пр.

    Нередност?
  • 9
    deaf avatar :-|
    deaf
    • + 1

    Китай просто се опитва да привлече Афганистан към себе си за да отслаби влиянието му върху уйгурите в Китай. Това е всичко.

    Нередност?
Нов коментар