🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ден първи от управлението на талибаните

Последният американски войник напусна Афганистан малко преди полунощ вчера, Турция или Катар може да поемат логистиката на кабулското летище

През изминалата нощ специалните части на ислямисткото движение, известни под името Badri 313, поеха контрола над летището "Хамид Карзай" в столицата Кабул, след като последните американски военнослужещи се качиха на борда на военнотранспортен самолет C-17 малко преди полунощ
През изминалата нощ специалните части на ислямисткото движение, известни под името Badri 313, поеха контрола над летището "Хамид Карзай" в столицата Кабул, след като последните американски военнослужещи се качиха на борда на военнотранспортен самолет C-17 малко преди полунощ
През изминалата нощ специалните части на ислямисткото движение, известни под името Badri 313, поеха контрола над летището "Хамид Карзай" в столицата Кабул, след като последните американски военнослужещи се качиха на борда на военнотранспортен самолет C-17 малко преди полунощ    ©  Reuters
През изминалата нощ специалните части на ислямисткото движение, известни под името Badri 313, поеха контрола над летището "Хамид Карзай" в столицата Кабул, след като последните американски военнослужещи се качиха на борда на военнотранспортен самолет C-17 малко преди полунощ    ©  Reuters

"Поздравления за Афганистан... тази победа принадлежи на всички нас. Америка беше победена, тя не успя да постигне своите цели с военни операции." С тези думи говорителят на талибаните Забихула Муджахид официално обяви тази сутрин края на почти 20-годишната американска окупация на раздираната от десетилетна гражданска война централноазиатска държава. През изминалата нощ специалните части на ислямисткото движение, известни под името Badri 313, поеха контрола над летището "Хамид Карзай" в столицата Кабул, след като последните американски военнослужещи се качиха на борда на военнотранспортен самолет C-17 малко преди полунощ.

Командващият на 82-ра въздушнопреносима дивизия ген.-майор Крис Донахю беше последният щатски офицер, останал "на терен", преди операцията по спешната евакуация на над 123 хил. цивилни от Афганистан окончателно да приключи. Спасителната мисия, която продължи около две седмици, беше организирана по спешност, след като силите на талибаните успяха да превземат всички големи градове в страната за броени дни, а столицата Кабул падна без съпротива на 15 август, след като президентът Ашраф Ганди се спаси с бягство в чужбина. По време на изтеглянето си американските сили оставиха на летището част от тежката си военна екипировка, която обаче беше умишлено унищожена или повредена, така че да не може да се ползва впоследствие от ислямистите.

Ръководителят на централното командване на САЩ ген. Франк Маккензи обяви края на американското военно присъствие в Афганистан около половин час преди полунощ вчера. "Не успяхме да изведем всички, които искахме. Но си мисля, че дори да бяхме останали още 10 дни, пак нямаше да можем да го направим", коментира снощи той. Според различни разчети в Афганистан са останали между 100 и 200 американски граждани, които са искали да напуснат страната, но не са успели да достигнат кабулското летище навреме заради огромните тълпи и в резултат на мерките след самоубийствените атентати на терористичната организация "ИДИЛ - Хорасан". По време на експлозиите загинаха 13 щатски военнослужещи и поне 170 цивилни. В отговор на атентатите от миналия четвъртък САЩ нанесоха ракетни удари с дронове срещу командири на афганистанския клон на ИДИЛ, както и срещу кола в близост до летището в Кабул, която е била пълна с експлозиви. При атаката обаче са били убити и между 6 и 10 цивилни, сред които е имало и деца.

Кой ще управлява летището в Кабул

В момента текат преговори кой ще осигури функционирането на летището в Кабул оттук нататък. Причината е, че аерогарата не разполага с квалифициран персонал за ръководство на въздушното движение и кацането на цивилни самолети практически е невъзможно. Талибаните са отправили предложение към Турция да поеме логистиката на съоръжението, докато при тях да остане само контролът върху сигурността. До момента обаче турският президент Реджеп Ердоган все още не е дал отговор дали би приел подобна оферта. Френският външен министър Жан-ив Дриан също твърди, че в момента се водят разговори работата на летището да бъде възстановена по най-бързия начин, така че всички, които искат да напуснат Афганистан, да могат да използват услугите на търговските авиолинии. Според него, ако разговорите с Турция пропаднат, има възможност функционирането на аерогарата да се подсигури и от Катар. Американските граждански авиокомпании, пилоти и въздухоплавателни средства обаче продължават да имат изрична забрана да прелитат над и да кацат в Афганистан.

Въпреки терористичните атаки срещу евакуационната мисия президентът на САЩ Джо Байдън не пожела да промени първоначалните си планове да изтегли всички американски военнослужещи от страната до 31 август. Държавният секретар на САЩ Антън Блинкен също потвърди в понеделник вечерта, че малък брой американски граждани са останали в страната - "под 200 души, но най-вероятно по-близо до около 100". Британският външен министър Доминик Рааб от своя страна обяви, че няколкостотин негови сънародници все още се намират в Афганистан. Хиляди афганистанци, които до момента са работили за коалиционните сили, чуждестранните организации и представителства или подкрепяното от САЩ досегашно правителство, обаче също не успяха да се качат на самолетите по време на военната евакуация, въпреки че се страхуват, че ще бъдат репресирани, и също искат да напуснат. На практика всички тези чужди граждани и сътрудници на бившата власт могат да се приемат за неформални заложници на талибаните.

Всички желаещи да напуснат страната

Във връзка с всичко това Съветът за сигурност на ООН прие в понеделник резолюция, с която призовава талибаните да спазят ангажимента си да оставят всички желаещи свободно да напускат Афганистан през следващите дни и да разрешат достъп до страната за хуманитарни помощи. Решението, предложено от САЩ, Великобритания и Франция, беше прието с 13 гласа "за", като само Русия и Китай, които вече водят неофициални преговори с талибаните, се въздържаха.

"Искаме да имаме добри взаимоотношения със САЩ и света. Приветстваме установяването на добри дипломатически контакти с всички", коментира тази сутрин говорителят на талибаните Забихула Муджахид по време на официалната церемония на кабулското летище. Той твърди също така, че хората не бива да се страхуват, а силите за сигурност на движението ще бъдат "внимателни и учтиви". Много афганистанци обаче се опасяват, че талибаните може да се върнат към практиките от предишното си управление между 1996 и 2001 г., когато изцяло зачеркнаха правата на жените и налагаха властта си със средновековна жестокост и масови екзекуции на базата на тяхното тълкувание на ислямското право. "Каквато и да е легитимност и каквато и да е подкрепа ще трябва да бъде заслужена", коментира в този контекст щатският държавен секретар Блинкен. Той също така обяви, че САЩ засега ще прекратят дипломатическото си присъствие в Кабул и ще преместят дейността на своето посолство в Катар, където талибаните също имат политически офис.

Според Султан Баракат, директор на базирания в Доха Центъра за изследване на конфликтите и хуманитарните проблеми, "следващите дни и месеци ще са критичен тест за възможностите на международната дипломация". Според него талибаните са много горди хора, които не приемат добре поставянето на условия и заплахите. "Ако бъдат изцяло изолирани, това само ще доведе до влошаване на ситуацията. Смятам, че ще провокира много заплахи за региона, може би дори за целия свят. Например, за да си осигурят финансиране, те могат да започнат да продават трофейното американско оръжие, което са заловили от армията, и то да започне да се разпространява из целия регион", коментира Султан Баракат пред телевизия "Ал Джазира".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2

    Да , ама тия талибани днешните , не са ония талибани отпреди 20 години !

    Това са фейсбук туитър талибани ...

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка

    Турция хем е с НАТО, хем не е. Това е мечтата на всички наши русороби.

    Нередност?
Нов коментар