Ангела Меркел се сбогува с Путин с разочарование

Германският канцлер дълбоко се съмнява в руския си колега

Германският канцлер Меркел поиска от руския президент Путин критикът на Кремъл Алексей Навални да бъде освободен от затвора
Германският канцлер Меркел поиска от руския президент Путин критикът на Кремъл Алексей Навални да бъде освободен от затвора
Германският канцлер Меркел поиска от руския президент Путин критикът на Кремъл Алексей Навални да бъде освободен от затвора    ©  Reuters
Германският канцлер Меркел поиска от руския президент Путин критикът на Кремъл Алексей Навални да бъде освободен от затвора    ©  Reuters

Когато Ангела Меркел пое поста на канцлер на Германия през 2005 г., западните лидери имаха големи надежди, че Русия ще премине от полуавторитарен режим към либерална демокрация. Четири години по-рано Владимир Путин заяви в реч на немски език пред Бундестага: "Русия е приятелски настроена европейска държава." Тогавашният канцлер Герхард Шрьодер, предшественикът на Меркел, стана толкова близък с Путин, че малко преди да напусне поста си, одобри изграждането на газопровод от Русия до Германия през Балтийско море. По онова време Русия доставяше 40% от германския газ. Германия беше на път да стане най-големият търговски партньор на Русия.

Шестнадесет години по-късно очакванията на двете страни не са оправдавани. Германия си представяше по-либерална Русия; Русия се надяваше, че Германия ще помогне да убеди Европа да третира Русия като равна и да създаде зона за свободна търговия от Лисабон до Владивосток. На 20 август Меркел отпътува за Москва, за да се сбогува с лидер, на когото вече няма никакво доверие (виж карето). Путин ще се сбогува с най-важния си събеседник сред западните лидери.

Провалът в Афганистан беше на водещо място в списъка от теми, както и почти завършеният газопровод, на който американският Конгрес яростно се противопоставя. Сега известен като "Северен поток 2", той се превърна в петно върху наследството на Меркел. Обикновено канцлерът умее да балансира конфликтни интереси, но тя напълно подценява доколко тръбопроводът, който подкрепяше главно за да успокои бизнес лобито и нейните партньори от социалдемократическата коалиция, би разстроил Америка и Украйна. Те се опасяват, че това ще изолира Украйна (която също губи солидни транзитни такси) и ще направи Европа още по-зависима от руския газ. След посещението си в Москва Меркел отпътува за Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски.

Влошени отношения

Експертите изказват различни мнения по въпроса дали повратната точка в германско-руските отношения е анексирането на Крим от Путин през 2014 г., хакването на компютърните системи на Бундестага под ръководството на Кремъл през 2015 г. или убийството на чеченски дисидент в парк в Берлин през 2019 г. И все пак всички са съгласни, че отравянето на Алексей Навални, водещият противник на Кремъл, миналата година беше последната капка. "Отношенията между Германия и Русия са в най-ниската си точка от края на студената война насам и ще се влошат още повече", казва Стефан Майстер от мозъчния тръст в Берлин DGAP. Путин използва конфликта със Запада, за да засили националистическата подкрепа за своя режим. Той ще стане още по-авторитарен, прогнозира Майстер, като ще засили натиска върху руските медии и неправителствени организации.

Според Андрей Кортунов, ръководител на Съвета по международни отношения на Русия, мозъчен тръст за външни работи в Москва, руското правителство няма желание да увеличава напрежението с Германия. То очаква приемственост с политиката на Меркел, ако Армин Лашет, кандидатът на нейната партия, стане следващият канцлер. Ако обаче следващият канцлер е Аналена Бербок от Зелените, която се противопоставя на "Северен поток 2", Германия вероятно ще стане по-строга спрямо Русия. Така или иначе, отдавна са минали твърде уютните дни на Шрьодер, който някога нарече Путин "безупречен демократ", а сега е председател както на държавната руска петролна компания "Роснефт", така и на "Северен поток 2".

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Германският канцлер поиска Навални да бъде освободен

От "Капитал"

Ангела Меркел нарече "неприемлива" присъдата на критика на Кремъл Алексей Навални и поиска той да бъде освободен, а Владимир Путин заяви, че Русия е изчерпала през миналия век лимита си за революции. След продължилата почти три часа среща в Кремъл между руския президент и германския канцлер те дадоха съвместна пресконференция. В отговор на въпрос руският президент каза, че не може да дава оценки на работата на Меркел като канцлер на Германия, но все пак я похвали като "един от най-авторитетните европейски и световни лидери".

Меркел заяви, че присъдата срещу Навални е произнесена "въз основа на решение на съд, което е било окачествено като произволно и несъразмерно от Европейския съд за правата на човека. "За нас това е неприемливо и аз изразих това становище и поисках освобождаване на Алексей Навални и подчертах, че ние ще следим този въпрос", каза канцлерът на Германия.

Преди това Путин беше отговорил на въпрос, че Навални е осъден не за политическата си дейност, а за "криминални правонарушения спрямо чуждестранни партньори".