Германия обвини Русия в кибератаки

Берлин държи Москва отговорна за опитите за фишинг атаки преди изборите за наследник на Меркел

Германия обвини Русия, че започва кибератаки срещу политици. Германското външно министерство заяви, че държи Русия отговорна за незаконното нападение срещу редица национални и регионални политици с "фишинг" имейли, за да получат достъп до лични данни. Тези "неприемливи действия" представляват "риск за сигурността на Германия и нейните демократични процеси на вземане на решения и [налагат] тежест върху двустранните отношения" с Русия, заяви Андреа Сасе, говорител на германското външно министерство.

Предупреждението идва преди най-оспорваните избори в новата история на Германия, като социологическите проучвания сочат неясен резултат, който може да доведе до месеци на несигурност в държавата. Изборите ще отбележат края на 16-годишното управление на Меркел като канцлер.

Не е ясно Москва коя партия би искала да спечели на изборите. И Шолц, и Армин Лашет, кандидатът на ХДС/ХСС за канцлер, имат по-умерен тон към Русия. За разлика от тях Аналена Бербок, кандидатът на Зелените, е изключително критична към Кремъл и се противопоставя на газопровода "Северен поток 2" през Балтийско море, който е почти готов и ще доставя руски газ директно в Европа, заобикаляйки Украйна.

Притеснения от намеса на изборите

В Берлин нараства опасението, че Русия може да се опита да повтори намесата си в изборите в САЩ през 2016 г. Томас Халденванг, ръководител на германската вътрешна разузнавателна агенция BfV, заяви през юли, че чуждестранните разузнавателни агенции проучват начини да повлияят на резултата на изборите за Бундестаг.

Германия отдавна обвинява Москва, че се опитва да получи достъп до цифровите мрежи на нейните политически институции. Меркел заяви миналата година, че има "твърди доказателства", че руските сили стоят зад огромно хакване на Бундестага през 2015 г., което също беше насочено към нейните собствени имейли. Двете страни също се сблъскаха за убийството на лидер на чеченски бунтовници в изгнание в берлински парк през 2019 г., което според Германия е извършено по заповед на Кремъл, съобщава FinancialTimes.

Сасе казва, че през последните месеци хакерите са използвали "фишинг" имейли, за да се опитат да получат достъп до личните данни за вход на депутатите в Бундестага и в 16-те регионални парламента на Германия. Кремъл и руското външно министерство не отговориха веднага на искане за коментар. Сасе казва, че кибергрупата Ghostwriter, която от години съчетава "традиционните кибератаки с дезинформация", изглежда, стои зад атаките. Според нея Берлин разполага с "надеждна информация", че нейната дейност "може да се припише на руското военно разузнаване, ГРУ".

През 2018 г. американските власти обвиниха 12 руски разузнавачи в кибератаки срещу кампанията на Хилари Клинтън и демократите по време на президентските избори през 2016 г., спечелени от Доналд Тръмп. Американското разузнаване заключи през март тази година, че президентът на Русия Владимир Путин е разрешил "операции за влияние", целящи да подкрепят опита за преизбиране на Тръмп през 2020 г. Федералният съд на Германия миналата година издаде заповед за ареста на Дмитрий Бадин, за когото се твърди, че работи като хакер на руското военно разузнаване и за когото се смята, че стои зад атаката срещу Бундестага през 2015 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • + 1

    А защо да не са китайски хакери, които ползват Русия като гейтуей?
    Китайците имат много по-голям интерес от руснаците да се докопат особено до интелектуална собственост - такава, която никога не може собствено да развие една тоталитарна държава..

    Нередност?
  • 2
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • - 1

    До коментар [#] от "":

    Стига конспиративни теории, Петров и Боширов са.

    Нередност?
  • 3
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    А обувките искаш ли да ти лъсна?

    Нередност?
Нов коментар