🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Меркел към Байдън: Европа също иска място на масата

В последните си месеци като германски канцлер Ангела Меркел продължава да търси баланса между САЩ и Русия

Докато Байдън провеждаше преговори с руския си колега Путин в Женева, Европа следеше ситуацията като страничен наблюдател. По въпроси, които го засягат пряко, на Стария континент му се наложи да изчака американския доклад от срещата между двамата лидери, за да получи своите отговори, пише Bloomberg.

Седмица по-късно германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон не останаха по-назад, като представиха свое предложение за провеждане на преговори между Европейския съюз и руския президент. Преговори в този формат не са се провеждали от 2014 г., след анексирането на Крим от Путин. По думи на европейски дипломати подобен тип комуникация с Кремъл би позволил на ЕС да се изправи директно срещу политиките на Путин.

Последни напъни за Меркел

Тази инициатива е част от предложенията на Меркел за подобряване на европейската външна политика, особено по отношение на Китай и Русия, с риск това да й коства позиции зад океана. Миналата седмица Меркел и Макрон проведоха съвместен разговор с китайския президент Си Цзинпин, в който те призоваха за повече директни полети между Китай и ЕС. Липсата на полети и напрежението между двете страни се появи през декември, когато Макрон и Меркел оглавиха инвестиционна сделка между ЕС и Китай, която беше разкритикувана от новия тогава президент на САЩ Джо Байдън и която сега е в застой.

При последното си пътуване като канцлер до Вашингтон, за да се срещне с Байдън този четвъртък, действията на Меркел ще бъдат поставени пред огромна дилема. Предизвикателство пред германския канцлер е да покаже на Европа възможностите й и да й вдъхне увереност, но същевременно тя трябва да признае и заслугите на Байдън - от политиките му по темите с климатичните промени до уреждането на човешките права.

Нейният успех или неуспех в преговорите може да определи трансатлантическите отношения на Европа по въпроси с търговията или данъците и да формира икономическите връзки на ЕС и Китай за 700 млрд. долара. И все пак това е хазарт, на който не се гледа с пълна подкрепа нито в Европа, а още по-малко във Вашингтон.

"Предполагам, Меркел смята, че Европа трябва да се хеджира срещу завръщането на Тръмпизма", каза Констанце Стелценмюлер, заемаща длъжността председател на Fritz Stern Chair за Германия и отговаряща за трансатлантическите отношения в института Brookings във Вашингтон. "Изглежда, Европа и Германия не осъзнават, че подкрепата за Байдън от чужбина позволява на американския президент да се съсредоточи повече върху вътрешните си предизвикателства."

Висши европейски служители и дипломати казват, че Европа няма разногласия с Вашингтон относно необходимостта от конфронтация с Москва и Пекин. От Стария континент обаче, с Меркел като висш държавник, искат да покажат на САЩ, че са обидени от антагонизма при управлението на Тръмп и че Европа вече няма да следва сляпо политиките на САЩ, дори и при новия състав на Белия дом.

Според хора, запознати с политиките на германския канцлер, през оставащите няколко месеца от последния си мандат Меркел иска да формира тази по-категорична политика на съюза.

И все пак усилията за преследване на т.нар. стратегическа автономия имат шанс да останат погрешно схванати, още повече че техният главен привърженик има навика да остава неразбран, дори след повече от 15 години на власт.

Историческо късогледство

Опитът на Меркел да убеди европейските лидери да проведат разговори с Путин е конкретен пример. Много длъжностни лица се оплакваха, че германците и французите са наложили идеята си над лидерите от другите държави без предварителна консултация, а един външен министър нарече инициативата "безотговорна" и случай на "историческо късогледство".

Половината държави от ЕС се противопоставиха на Меркел, а някои от тях определиха действията й като "наивен подарък за Путин". Обвинения по адрес на Меркел дори заключават, че канцлерът е повлияна от преки икономически интереси между Русия и Германия. Близки на канцлера дипломати твърдят, че "Меркел смята, че ако Европа трябва да бъде приета сериозно на световната сцена, вземането на решения за политиките й не може да се възложи в ръцете на САЩ"

Американските политици заявяват, че всичко това са го чували и преди. "Проблемът винаги е един и същ", казват приближени до Байдън.

"Северен поток 2"

Нищо друго не е допринесло повече за засилване на взаимното недоверие от газопровода "Северен поток 2" между Русия и Германия, който среща неодобрение както в САЩ и Украйна, така и в Полша. Началото на срещите във Вашингтон ще бъде поставено с опит за споразумение за намаляване на всички възможни геополитически ходове, които Русия може да опита след приключване на тръбопровода.

Това е пример за погрешното тълкуване на отношението на канцлера към Русия. Дипломати опровергават твърденията, че позициите на Макрон и Меркел от миналия месец са смекчени. Той се позова на това, че предложените от тях мерки включват и призиви за изготвяне на по-ефективни санкции срещу евентуални злонамерени руски дейности. В крайна сметка именно Меркел прие руския опозиционен лидер Алексей Навални след отравянето му и го посети в берлинската болница, където той се лекуваше.

Въпреки известното разочарование от последните политики на САЩ като изтеглянето им от Афганистан и различията им относно правата на интелектуална собственост върху ваксините европейските институции подчертават, че след победата на Байдън трансатлантическите отношения са се възстановили и отново функционират. Повечето различия на САЩ и Европа са породени от приоритетите и методите на поход към проблемите, отколкото в същността им, и нито Меркел, нито Макрон виждат противоречие с ценностите на европейската автономия.

Споразумение може да дойде и по въпроса "Северен поток 2". В понеделник след изявление на Меркел Байдън отмени плановете си да санкционира проекта. Тя каза, че Европа ще направи всичко по силите си, за да гарантира, че доставките на газ през Украйна ще продължат, дори след завършването на газопровода.

Що се отнася до Китай, както ЕС, така и САЩ гледат на Пекин като на партньор по политиките за изменението на климата, икономически и търговски конкурент и противник по отношение на демократичните ценности и правата на човека. Въпреки че ЕС санкционира Пекин заради правата на човека, Брюксел внимава да не прекалява с негативното отношение към Китай, тъй като сред основните им общи приоритети са климатът и икономическите отношения, според свидетелства на приближени и на двете страни.

В обръщение към нацията в понеделник Макрон каза, че френското председателство на ЕС от 1 януари 2022 г. ще съсредоточи дневния ред върху "индустриална и технологична независимост" на съюза.