Байдън настоява работодателите да изискат от служителите си да се ваксинират

Пентагонът ще задължи военнослужещите да се имунизират срещу COVID-19

Американският президент Джо Байдън настоява работодателите да изискат от служителите си да се имунизират срещу коронавирус, след като Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) даде пълно одобрение за ваксината на Pfizer-BioNTech. "Ако сте бизнес лидер, директор на НПО, държавен или местен ръководител, който е чакал за пълното одобрение на FDA, за да изиска ваксинация, ви призовавам сега да направите това, да го изискате. Навсякъде по света хората искат тези ваксини. Тук, в Америка, те са безплатни и ви очакват. Така че, моля, днес заради вас, заради вашите близки, вашите съседи и вашата държава", заявява Байдън.

Решението на FDA означава, че двете дози на Pfizer-BioNTech са първата ваксина срещу COVID-19, получаваща пълно одобрение за употреба при лица над 16 г. Пълното одобрение идва на фона на все по-зачестилите случаи на работодатели, които изискват доказателства за ваксинация от своите служители, пише Financial Times. След решението на FDA Ню Йорк обяви, че всички държавни учители и персонал ще трябва да се имунизират. От Пентагона пък заявиха, че военнослужещите също ще бъдат задължени да си поставят ваксина.

"Увеличаване на доверието"

Проучване на Littler Mendelson от август показва, че 21% от работодателите в САЩ планират или вече са поставили имунизацията като изискване за служителите си в сравнение с под 10% през януари. От Pfizer коментират, че пълното одобрение на ваксината им ще доведе до увеличаване на доверието сред гражданите, което е ключово, тъй като "ваксинирането остава най-доброто средство, с което разполагаме, за защита на човешкия живот и за постигане на групов имунитет".

От FDA заявяват, че за да направят своето заключение, са изследвали ефективността на ваксината на базата на данни от 20 хил. имунизирани и от 20 хил. получили плацебо. Безопасността й пък е била анализирана въз основа на данни от 22 хил. души от двете групи. Около 12 хил. участници в изпитванията пък са били проследени в период от шест месеца, след като са били напълно имунизирани.

1.3 млн. военнослужещи ще подлежат на задължителна ваксинация

В понеделник след новината за пълното одобрение на препарата на Pfizer-BioNTech стана ясно, че Пентагонът се подготвя да изиска от всички американски военнослужещи да бъдат ваксинирани. На въпрос дали тези изисквания ще включват и други ваксини срещу Ковид-19, говорител на институцията отговаря, цитиран от Reuters: "В момента сме фокусирани върху Pfizer заради решението на FDA".

В началото на месеца Пентагонът каза, че ще поиска одобрението на Байдън до средата на септември за задължителното ваксиниране срещу коронавирус на 1.3 млн. военнослужещи. Миналия месец пък американският президент натовари Пентагона със задачата да проучи "как и кога" могат да бъдат задължени военните да се имунизират. Тогава той посочи, че подкрепя плана на институцията да бъде добавена ваксината срещу COVID-19 в списъка със задължителните ваксинации за военнослужещите до средата на септември.

През август беше обявено, че около 50% от американските въоръжени сили вече са напълно имунизирани, като най-висок е процентът във военноморския флот - 73% напълно ваксинирани.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 5

    Кой е Байдън, че да настоява?

    Американският демократичен модел е отдавна е абсурдно деформиран и пряко избраният (е, с помощ оттук-оттам) президент всъщност е фигурант. Управляват съветниците му, които са равномерно разпределени между взаимоизключващите се лобита във всички клонове на политиката.
    И в случая чуваме от устата му тезата на big pharma лобито.

    Що се отнася до ваксините, с интерес проследих опита на Израел да ваксинира (при нарушение на цивилизационни човешки права) тотално цялото си население. Постигнаха 80% с две дози. Шампиони!

    Ковидът в еврейската държава, обаче нито умря, нито избяга. Напротив - взеха да дават фира ваксинираните. Онзи ден премиерът Нафтали Бенет заплаши в прав текст съгражданите си, че който не си сложи трета ваксина е обречен.

    В същото време американските big pharma вдигат цените на ваксините. Все пак и акционерите им трябва да ядат, нали?

    Струва ми се, че както е тръгнало след третата ваксина ще има и четвърта, и осма, и двайсет и девета... В един момент мисля, че бюджетите на по-бедните страни ще издъхнат и удоволствието да си сложиш n-тата ваксина ще стане платено. Като сиренето.
    Ако искаш...
    Някакво долнопробно фентъзи, когато хората се крадат и избиват, за да съберат пари за ваксина, която ще им гарантира още 3-4 месеца живот?

    Та в този ред на мисли, старецът с памперсите ретранслира мнението на някой съветник, който - вероятно - получава повече от big pharma, за да й прокарва интересите, отколкото от белия хаОс.

    Класика!

    Нередност?
Нов коментар