Пандемията на неваксинираните

От САЩ през Испания и Гърция до Русия – делта вариантът води до скок на заразата с ковид-19 в райони с ниски равнища на имунизиране

92% от пълнолетните граждани на Обединеното кралство имат антитела в кръвта си или заради прекарана инфекция, или заради поне една поставена ваксинна доза.
92% от пълнолетните граждани на Обединеното кралство имат антитела в кръвта си или заради прекарана инфекция, или заради поне една поставена ваксинна доза.
92% от пълнолетните граждани на Обединеното кралство имат антитела в кръвта си или заради прекарана инфекция, или заради поне една поставена ваксинна доза.    ©  Reuters
92% от пълнолетните граждани на Обединеното кралство имат антитела в кръвта си или заради прекарана инфекция, или заради поне една поставена ваксинна доза.    ©  Reuters

"Става въпрос за пандемия сред неваксинираните. Затова ние молим тези, които не са си сложили ваксина, да го направят." Това заяви в интервю за CNN в неделя главният медицински съветник на Белия дом д-р Антъни Фаучи на фона на продължаващото покачване на броя на новозаразените с коронавирус, особено сред неваксинираните американци. Фаучи не е единственият, който използва това определение. "Пандемията на неваксинираните" я нарече миналата седмица и здравният министър на Гърция - една от няколкото европейски държави, които отчитат нов голям ръст на случаите на ковид насред лято заради силно заразния "делта" вариант, подобно на Великобритания, Испания, Португалия, Кипър, Холандия, Русия и още други по света.

Ситуацията обаче не е еднаква за всички. В страните, които успяха да постигнат сравнително високи нива на ваксинации - това са повечето държави в ЕС, хоспитализациите сега са малко, а още по-малко са жертвите въпреки високия брой регистририрани случаи. Това променя и философията и целта на мерките - рестрикциите са насочени най-вече към неваксинираните хора и целят да ги принудят (чрез ограничения на достъпа до заведения, кина, театри, спортни центрове и др.) или да ги стимулират (дори с финансови бонуси) да се имунизират.

В други страни като Русия, но също и ЮАР, някои азиатски и африкански държави, където нивото на ваксинации е значително по-ниско обаче, последствията от новата вълна са болезнени - отново препълнени болници и висок брой жертви. А умората от мерките, както и самото нежелание на правителствата да ограничават повече икономиките си, прави ситуацията трудно контролируема.

Трета доза, "зелени пропуски" и "Ефектът на Драги"

В САЩ, където по-заразният делта вариант вече доминира 80% от случаите, има елементи и от двете картини. Всеки щат е докладвал за повече инфекции през миналата седмица спрямо по-миналата, сочат данни на Johns Hopkins University, но същевременно тридесет щата все още не са ваксинирали напълно поне половината от своите жители. Фаучи посочва, че има рязък скок на случаите на коронавирус точно в райони, в които равнището на имунизациите е ниско. Затова здравните власти обмислят ревизия на правилата за носенето на маски за ваксинираните американци в опит да се ограничи разпространението на вируса. В момента според правилата хората, които са напълно ваксинирани, могат да "подновят дейностите, които са извършвали преди пандемията, без да носят маска".

Някои местни власти вече върнаха изискването за маските на закрито и на обществените места, като в Лос Анджелис в момента маските са задължителни в закрити пространства както за неваксинирани, така и за ваксинирани. Фаучи казва, че се разглежда и опцията на уязвимите групи от обществото да се предостави допълнителна ваксинационна доза.

В САЩ над 162.7 млн. души, или 49% от населението, са напълно ваксинирани. Страната бе световен лидер по имунизиране до април, когато равнищата на ваксинациите започнаха да спадат. Те са особено ниски в южните щати, където в някои области под половината от жителите са получили първата си доза. Същевременно дневният брой на инфекциите се покачва отново, след като вървеше надолу през май и юни.

Тази тенденция се дължи частично на бързото разпространение на делта варианта. Най-рязко е увеличаването на новозаразените в щатите с по-ниски имунизационни нива като Флорида, Тексас и Мисури. Преди дни бяха разпространени данни, според които 99.5% от смъртните случаи заради ковид-19 са сред неваксинираните американци. Затова Фаучи коментира, че местните власти в районите с ниски равнища на ваксинации трябва да направят повече за насърчаването на хората да се имунизират.

Подобен е и случаят с Испания, където броят на новите дневни инфекции постоянно се покачва от края на юни насам, но пък нивото на хоспитализациите е много по-ниско в сравнение с предишните вълни, а жертвите са несравнимо по-малко (виж графиката).

Миналата седмица здравният министър на страната Каролина Дариас посочи, че по-голямата част от новозаразените с коронавирус през последните пет седмици са сред неваксинираните испанци. И по-точно едва 5.5% от случаите в този период са регистрирани сред напълно ваксинираните, 11.4% - сред частично ваксинираните, а 83.1% - сред изцяло неваксинирани.

"Трябва да продължим с това темпо на имунизиране. То ще ни даде важна степен на защита, за да можем да се насладим на лятото", коментира Дариас. И допълни, че "всичко сочи" към решение на правителството за поставянето на трета ваксина срещу ковид-19 и вероятно още имунизации всяка година отсега нататък. За целта Испания вече е сключила договори с Pfizer и Moderna за доставки през 2022 г. и 2023 г., пише Reuters. Страната е третата в света по бързо ваксиниране на населението според Our World In Data, като изостава само зад Канада и Великобритания. Над 53% от испанците са напълно имунизирани, а близо 65% са частично имунизирани.

Гърция също отбелязва скок на новите заразявания, основно в резултат на делта варианта - в края на юни осредненият им дневен брой е бил около 400, а сега е близо 2700. Според Националната организация за обществено здраве 99% от онези, които попадат в болница или в реанимация, не са ваксинирани. До този момент около 44% от населението са напълно имунизирани, но заради колебаещите се ваксинационната програма се забавя и някои експерти предупреждават, че между 55 и 58% от гърците ще бъдат в крайна сметка напълно имунизирани, което е под целите за 75%. В опит да повишат тези проценти властите обявиха задължителна ваксинация за персонала на здравните заведения, а от 15 юли само имунизирани хора са допускани в баровете, ресторантите, кината и театрите.

Италия е поредната страна, която регистрира повишаване на инфекциите заради делта варианта, като новите случаи през седемте дни до 20 юли са се увеличили над два пъти до близо 19 400 в сравнение с предишната седмица. Това накара правителството да обяви въвеждането на т.нар. зелени пропуски, необходими, за да се посещават ресторанти и барове на закрито. Те ще бъдат използвани също така за спортни събития, музеи, фитнес зали, басейни и други.

Премиерът Марио Драги коментира, че документът е алтернатива на новите рестрикции и на затварянето на бизнеса. Решението за "зелените пропуски", които по същество са дигитален и хартиен сертификат за ваксинация или негативен тест, следва подобен ход от страна на Франция. Целта е да се отделят антиваксърите от онези, които просто не намират време да се ваксинират, и да се мотивират вторите да се имунизират на фона на скорошни данни за забавяне в броя на италианците, получили първа доза, пише Politico. През уикенда в страната се проведоха протести срещу "зелените пропуски", но същевременно онлайн порталите за запазване на час за ваксинация в петък и събота са били претоварени от желаещи да се имунизират, а местните медии нарекоха това "Ефектът на Драги". Поне половин милион души са си запазили час за поставяне на доза в рамките на 24 часа след обявлението на италианския премиер.

Добри и лоши новини

Добрите новини идват от Великобритания, където броят на положителните тестове за коронавирус продължава да спада. Страната е отбелязала 29 173 нови инфекции в неделя спрямо 48 161 седмица по-рано на 18 юли. Броят на новозаразените също така намалява в период на пет последователни дни за първи път от февруари насам. "Тези числа, разбира се, не включват отражението на обявеното миналия понеделник прекратяване на рестрикциите. Тази промяна ще си проличи някъде около следващия петък", уточнява пред британската ВВС проф. Пол Хънтър от University of East Anglia. По данни на Public Health England 46.5 млн души са получили първа доза от ваксината, а 37.1 млн са с втора доза. Според последните изчисления на Office for National Statistics 92% от пълнолетните граждани на Обединеното кралство имат антитела в кръвта си или заради прекарана инфекция, или заради поне една поставена ваксинна доза.

Многото случаи обаче този път не означава пълни болници. Към 22 юли в британските болници е имало 5001 пациенти с ковид-19, което е над най-ниската регистрация от 871 души на 27 май, но все пак е много под пика от почти 40 хил. пациенти през януари. Броят на починалите пък достига около 50 души дневно в края на юли при над 1200 жертви дневно в пика на предишната вълна (виж графиката).

По-рано този месец здравното министерство даде зелена светлина за начало на планирането на програма за поставянето на трета ваксина, за да се ограничат негативите от нова вълна на вируса през зимата.

Лошите нови са от Русия, където нивата на ваксинации са много по-ниски от европейските и където последиците от третата вълна на пандемията са силно негативни - страната регистрира рекорден брой смъртни случаи почти всеки ден през изминалия месец, но ограниченията, които са в сила, са малко, а голяма част от населението не иска да се имунизира. В много райони лекарите казват, че болниците се задъхват от почти месец, но въпреки това властите не въвеждат стриктни противоепидемични мерки и дори не следят за изпълнението на тези, които още действат.

В края на пролетта Москва приветства това, което нарече "край на най-лошото от пандемията", след като през зимата Русия достигна най-висока смъртност на глава от населението сред развиващите се страни. Малкото рестрикции бяха почти изцяло премахнати, но до средата на юни вирусът се завърна, подхранван от делта варианта, и много експерти смятат, че новата вълна е също толкова тежка или дори по-тежка от тази през зимата.

От началото на юли официалната статистика сочи, че над 700 души умират през повечето дни, но мнозина се съмняват, че числата може да са съществено занижени. Пред ABC News Алексей Ракша - демограф, който преди е работил в руската държавна статистическа служба Росстат, изчислява, че само за юли смъртните случаи може да са между 70 000 и 90 000.

Руските власти се надяват, че ваксините, разработени от страната, ще сложат край на пандемията, но равнищата на ваксинация в Русия забуксуваха в средата на пролетта до около 14%. С настъпването на третата вълна бе предприета кампания за превъзмогване на колебливостта относно имунизирането, което превърна страната в една от малкото в света с широкомащабна задължителна ваксинация в някои сфери. Това, изглежда, имаше ефект, тъй като броят на ваксинираните се покачи за няколко седмици и надхвърли 20%.

Не е ясно обаче дали тенденцията ще се задържи, като Кремъл вече индикира, че е против разширяване на задължителната имунизация до цялото население. Което поставя под съмнение дали Русия ще ваксинира достатъчно хора до есента, за да смекчи една смъртоносна нова вълна на пандемията.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 18

    На принципа copy-paste са наръфани две теми и двете абсолютно непрофесионално:
    1. Поредната страшка за к-вируса;
    2. Налагания от властите на Запад апартейд спрямо неваксинираните.

    Хайде да започнем да мислим. По възможност с главите си.

    По т.1:
    К-вирусите са известни с това, че мутират непрекъснато. И освен че изменчивостта е една от характеристиките им, алогичното човешко поведение изключително помага за бума на трансформациите им, защото:

    а). основно правило е че ваксинации се правят на ЗДРАВИ ХОРА, за това по време на епидемия НЕ СЕ ПРАВЯТ масови ваксинации. Просто е - защото ще бъдат ваксинирани и заразени, които още не са развили симптоми и така вирусът, срещайки се с имунната защита на организма, ще се научи да я преодолява и ще си изгради резистентност към ваксините;

    б) ваксинираните с 2-3-8-12 дози не престават да са преносители на к-вируса. И в този смисъл ваксинираните са идеални "развойни бюра" на к-вируса да "тренира" преодоляване на имунната защита.;

    в) пропагандното елитаризиране на ваксинираните като новите свръх хора ги прави идеални безкрайно свободни разпространители на к-вируса, Ваксинираният Ян от Стокхолм с KLM безпрепятствено със зеления си ваксипаспорт може да предаде своята латентна мутация на к-вируса на ваксинирания с n-дози Мбуто в Йоханесбург. Така вирусът ще се пробва да намери ключ за преодоляването на и неговата - нова за него - имунна защита.

    С две думи: ваксинираните са също такива разпространители, каквито сме и всички останали. Дори техните организми придоставят "тринировъчна зала" на к-вируса.

    И така :
    т.2:
    Принудата към ваксиниране, която се налага на Запад:
    1. Франция със закон въвежда задължителна ваксинация за професии. При отказ - уволнение;
    2. Гърция със закон въвежда задължителна ваксинация за професии. При отказ - уволнение и колосални глоби;
    3. Германия ограничава правата на неваксинирани ;
    4...

    А не е ли по-просто в запазените нацистки концентрационни лагери да се извозят с конски вагони новите жертви на новия холокост - неваксинираните?!

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2
    • + 6

    Накрая не ваксинираните изкарали го по естествен път ще се смеят последни ... ПП. Всеки с по няколко хронични болежки , с наднормено тегло , намален имунитет и т.н. обаче не е лошо да се набоцка ...

    Нередност?
  • 3
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 1
    • + 9

    Концентрирането на вниманието единствено върху ваксинираните е несериозно. За година и половина стотици милиони са плеболедували и имат изграден естествен имунитет. Защо за тях изобщо не се споменава?Малка част от преболедувалите са включени в статистиката, но огромната не, защото са изкарали инфекцията без симптоми. Т.е. популацията вероятно вече е постигнала колективен имунитет и ваксинационното истерясване е тема за други заключения.
    Дори при постигнат колективен имунитет инфекцията няма да изчезне. И би било прекраспо пишещите по темата да получат някаква елементарна медиценсща грамотност. Едно е заразност (контагиозност), съвсем друго е тежестта на болестта (вирулентност). Ковид19 е с относително невисока контагиозност и със слаба вирулентност.

    Нередност?
  • 4
    hyw531067865 avatar :-|
    hyw531067865
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    Темата е политическа. И Капитал следва тази политика. Затова.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 6

    Re:hyw531067865

    Е, колко да е политическа темата за моя живот?!

    Че теоретично мога да заразя някого ли? Ами, както пише колегата по-горе ковид19 не е ебола, чума, сифилис, все пак, а респираторна инфекция. Да, и от убождане с пирон се умира, но рядко. Ако не си го забиеш в мозъка, разбира се. Към което ни тласкат хорор писаниците в Капитал по темата.

    Капитал просто пропагандира ваксините на Big Pharma, плашейки публиката, че алтернативата са черните чували, които вече са приготвени.

    Ако Капитал бяха сериозна медия (а не са), щяха обезателно да пишат, че:
    1. Ковид ваксините са в експериментална фаза и са разрешени за употреба от СЗО единствено и само за рискови групи: възрастни и хора с тежки заболявания, В момента се пропагандира ваксинирането и на деца, което е престъпно!
    2. В сайтовете на Пфайзер и Модерна (САЩ) пише, че ваксините им се разработват от края на 2019 г.
    Странно! Първите случаи на ковид са регистрирани през януари 2020, а първият смъртен случай СЪС ковид е в Ирландия на 11 март 2020.
    Какво са разработвали авансово американците от Big Pharma?

    3. Няма да отварям дума за инвалидизиращите заболявания, които учени предупреждават, че могат да бъдат причинени от ковид-ваксините след години на предразположени към тях хора. Някой знае ли към какво от хилядите заболявания има предразположение? А наследствена обремененост?

    И накрая: прескандално е, неолиберална медия, която се хвърля като луд тигър да брани правата на човека (стига той да е гей, мигрант или с повече меланин), сега да немее срещу насилствената ваксинация, която си проправя път в Европа!

    Разделянето и противопоставянето на обществото в твърдяща, че е цивилизована Европа, се е случвало единствено при робовладелските общества (и при хитлеристите): да се слагат отличителни знаци - жигосване на робите, жълти звезди на Давид на евреите, а сега дигитални зелени сертификати на рискувалите да се ваксинират.

    И това ако не е лицемерие!
    Капитал-но лицемерие!

    Нередност?
Нов коментар