🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Pfizer купува биотехнологичната Trillium Therapeutics за 2.3 млрд. долара

Компанията разработва лечения срещу ракови заболявания

Сделката беше обявена в понеделник, когато Рfіzеr-Віоntесh получи пълнo oдoбpeниe oт Aгeнциятa зa ĸoнтpoл нa xpaнитe и лeĸapcтвaтa в CAЩ зa cвoятa вaĸcинa cpeщy ковид-19.
Сделката беше обявена в понеделник, когато Рfіzеr-Віоntесh получи пълнo oдoбpeниe oт Aгeнциятa зa ĸoнтpoл нa xpaнитe и лeĸapcтвaтa в CAЩ зa cвoятa вaĸcинa cpeщy ковид-19.
Сделката беше обявена в понеделник, когато Рfіzеr-Віоntесh получи пълнo oдoбpeниe oт Aгeнциятa зa ĸoнтpoл нa xpaнитe и лeĸapcтвaтa в CAЩ зa cвoятa вaĸcинa cpeщy ковид-19.    ©  Reuters
Сделката беше обявена в понеделник, когато Рfіzеr-Віоntесh получи пълнo oдoбpeниe oт Aгeнциятa зa ĸoнтpoл нa xpaнитe и лeĸapcтвaтa в CAЩ зa cвoятa вaĸcинa cpeщy ковид-19.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Американският фармацевтичен гигант Pfizer ще купи Trillium Therapeutics в сделка на стойност около 2.3 млрд. долара. Придобиването на биотехнологичната компания, която разработва лекарства срещу рак, е част от усилията на американския производител да увеличи присъствието си на този пазар. Сделката беше обявена в понеделник, когато Рfіzеr-Віоntесh получи пълнo oдoбpeниe oт Aгeнциятa зa контрол нa xpaнитe и лекарствата в CAЩ зa cвoятa ваксина cpeщy COVID-19.

Акциите на Trillium се повишиха с почти 200% след обявяването на сделката, а цената на акциите на Pfizer нарасна с почти 4%.

Анди Шмелц, президент на онкологичното поделение на Pfizer, заяви, че придобиването "засилва нашия ангажимент за постигане на научни постижения". "Нашият дълбок опит в разбирането на науката за рака на кръвта заедно с разнообразната база от знания, които сме развили в нашето нарастващо портфолио от осем одобрени и изследователски терапии, ни дава основа за напредване на важни потенциални лекарства за пациенти, които се нуждаят от тях", казва той в официално съобщение, цитирано от Financial Times.

Компанията залага на успеха на две лекарства на Trillium на ранен до среден етап на разработка. Терапиите използват имунната система на организма за справяне с ракови заболявания на кръвта като левкемия и множествен миелом по подобен начин на лекарства като Keytruda на Merck, които са променили лечението на много тумори.

Раковите заболявания на кръвта съставляват около 6% от всички видове рак, като 1 млн. пациенти по света са диагностицирани с хематологично заболяване през 2020 г.

Pfizer, който генерира милиарди долари от ваксината си срещу коронавируса, усилено инвестира в лекарства срещу рак. Приходите й от онкологията миналата година са нараснали с повече от 20% спрямо предходната, достигайки 10.9 млрд. долара.

Тенденция

Сделката с Trillium следва споразумение на Pfizer с Arvinas, което беше обявено миналия месец, с цел съвместна разработка на лекарство за рак на гърдата. Pfizer инвестира 25 млн. долара в Trillium през септември миналата година чрез своята инициатива за финансиране на научни изследвания. Джеф Сетълман, главен научен директор на онкологичната група за изследване и развитие на Pfizer, се присъедини към научния съвет на Trillium.

Ян Скварка, изпълнителен директор на Trillium, казва, че компанията притежава единствените по рода си молекули, които са показали "клинично значими" реакции като лекарства сами по себе си, както и че са силна основа за комбинирани терапии за лечение на онкологични заболявания.

"С глобалния обхват и дълбоките възможности на Pfizer ние вярваме, че нашите програми ще напредват по-бързо, казва той. Вярваме, че придобиването ще бъде от полза както за пациентите, така и за нашите акционери."