🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво е общото между Goldman Sachs и Delta – задължават персонала да се ваксинира

Глоби и бонуси са двата подхода на компаниите в убеждаването на служителите да се имунизират

Авиокомпанията Delta твърди, че средно болничният престой заради коронавируса й струва 50 000 долара на човек.
Авиокомпанията Delta твърди, че средно болничният престой заради коронавируса й струва 50 000 долара на човек.
Авиокомпанията Delta твърди, че средно болничният престой заради коронавируса й струва 50 000 долара на човек.    ©  Reuters
Авиокомпанията Delta твърди, че средно болничният престой заради коронавируса й струва 50 000 долара на човек.    ©  Reuters

След като в началото на тази седмица Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ даде пълното си одобрение за ваксината на Pfizer-BioNTech, все повече компании започнаха да задължават персонала си да се имунизира срещу коронавирус. Авиокомпанията Delta, която е трета по големина в Америка, ще таксува допълнителна сума от 200 долара месечно за здравното си осигуряване на служители, които не са се ваксинирали, пише ВВС. Също така ще плаща болнични само на заболелите от ковид-19, които са с поставени две дози, но все пак са се заразили.

Това е поредната голяма компания, която иска служителите й да бъдат имунизирани. В сряда стана ясно, че Goldman Sachs задължава своя персонал да бъде напълно ваксиниран срещу коронавирус, за да работи в офисите в САЩ. Инвестиционната банка заяви, че от 7 септември всички служители, както и клиенти и посетители трябва да имат поставени две дози, за да влязат в сградите й. Освен това ще се въведе задължително тестване веднъж седмично, а тези, които не са напълно ваксинирани, ще трябва да работят от вкъщи.

Кой още

Ръководството на Delta уточнява, че допълнително таксуваната сума ще влезе в сила от 1 ноември за персонала, записан в здравноосигурителния план на компанията, което означава, че ще бъде засегната по-голямата част от близо 75 000 служители. От авиопревозвача твърдят, че средно болничният престой заради коронавируса й струва 50 000 долара на човек. "Тази такса е необходима, за да се справим с финансовия риск, който създава за компанията решението да не се ваксинираш", казват от Delta. От 30 септември неваксинираният персонал също така ще бъде подложен на седмични тестове и ще трябва да носи маска в закрити пространства. Досега служителите носеха задължителни маски по време на полетите, но това не се отнасяше за офисите на компанията.

Американските фирми изпробват различни подходи, за да накарат персонала си да се ваксинира. Някои - като например United Airlines, Microsoft и Google, са заявили на служителите си, че трябва да са напълно ваксинирани, за да дойдат на работа. Други предлагат финансови стимули - като инвестиционния гигант Vanguard, който дава бонус от 1000 долара на ваксинирания персонал. Според него ваксините са "най-добрият начин да се спре разпространението на ковид-19 и силно окуражаваме хората да се имунизират. Затова предлагаме стимули на екипа, който представи доказателство за ваксинация. Стимулът е за тези, които са отделили време да защитят себе си, да се защитят един друг и да защитят нашата общност".

В сряда инвестиционната банка Credit Suisse заяви, че ще поиска всички неваксинирани служители да работят от вкъщи от 7 септември. Както и други, финансовата институция също отложи цялостното завръщане в офисите до октомври.

Почти невъзможно оспорване

Формалното американско одобрение за ваксината на Pfizer/BioNTech ще направи почти невъзможно успешното оспорване на задължителната имунизация, наложена от работодателите, смятат правни експерти, цитирани от Reuters. Според тях решението на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ има сеизмичен потенциал, като сега ще стане много трудно да се оспори заключението на агенцията и задължаването за имунизации, което произлиза от него.

"Винаги можеш да отидеш да работиш за някой друг, който не изисква ваксинация", казва Джефри Нолан, адвокат от Holland & Knight, представляващ работодателите.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 6

    Това пък що за смислова главоблъсканица е: "Авиокомпанията Delta... ще ТАКСУВА допълнителна сума от 200 долара месечно ЗА здравното СИ осигуряване НА служители, които не са се ваксинирали..."?!

    Ще им ДОБАВЯ ли, ще им УДЪРЖА ли?
    Към/от основния пакет или от допълнителния?
    На какво законово основание?

    Непознаването от списващите в Капитал достатъчно нито на английския, за да схванат смисъла на прочетеното, нито на майчиния си език, за да го предадат, е резил. Дървените текстове събуждат повече въпроси, отколкото отговори дава.

    Но ако езиковата грамотност на служителите в медия е едната страна - толкова могат, то внушенията, които се правят, че всеки работодател може да прави каквото му хрумне със служителите си, е доста по-скандален.

    И този аспект на текста определено е по-скандален, отколкото нелогичния дървен преразказ по ВВС.

    И, Марина, какво е общото между корпоративната принуда за гласуване за определен кандидат и корпоративната принуда за ваксинация с определен препарат в експериментална фаза?

    Първото се преследва от закона.
    Допускам, че в Америка и второто също.

    В българската Конституция има изричен текст, който забранява БГ граждани без изричното им съгласие да се подлагат на медицински експерименти. Защото ковидваксините са в експериментална фаза и са разрешени за употреба условно.

    Очаквах авторката да погледне как стои този въпрос и в американската конституция и съответните федерални закони.

    Къде ти...

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 3
    • + 1

    Само така трябва да се действа!

    Нередност?
  • 3
    nxy48610609 avatar :-?
    amidala
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Ако само така трябва се действа, както казваш, защо осъдиха Харви Уайнстийн, заради това, че бил принуждавал актриси да правят едни срамни движения с него ?

    Нередност?
  • 4
    hjz08488654 avatar :-|
    hjz08488654
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Ако четеш внимателно, ще видиш, че ваксината на Пфайзер вече не е в експериментална фаза, а е получила пълно одобрение. Тоест никой не подлага гражданите на експериментално лечение/ваксиниране...

    Здравните осигурочки в САЩ са частни и пакетите варират според работодателя. Таксуват значи удържат...по 200 долара от месечната заплата

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Re: hjs

    На български език "таксувам" изобщо не означава "удържам".

    На български език фразата "ще таксува допълнително" означава начисляване на още една - допълнителна - такса към вече съществуваща/и такса/и.
    Такса на български език е еднократна цена за услуга, която се налага със закон или поднормативен акт: такса за преминаване по магистрала, такса за ползване сергия на пазар, такса за изхвърляне на битови отпадъци, такса за ползване на плажен чадър и пр.

    Работодател не може да налага такси. Това се прави единствено от орган на централната или местната власт с решение.

    Това, което се е опитала да каже преразвачката на тази статия

    https://www.bbc.com/news/business-58335109

    на български език се казва "удръжка".

    Българският език е официален за страната, очаквам да чета на литературен български език, а не който доколкото го е понаучил.

    Превеждането тип google translate е запазена марка на Капитал и е свидетелство за ниска степен на владеене както на английския, така и на родния им език.
    И за мърляво отношение към читателите.

    Нередност?
  • 6
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 1
    • + 2

    За съжаление множеството списувачи в АмКапитал са витрина на смяната на поколенията журналисти и последиците от спада в стандартите за качество в образованието и ниво на професионална компетентност.
    Тия момичета и момчета се притискат да бълват по 50-60 матрияла на ден, и, както е видно, долнокачествени.. Никак не е чудно ако Марина е всъщност ИИ робот, а коректорите и модераторите преминават отгоре-отгоре през публикациите, докато си гледат Тиктока..
    Това, което ме дразни, е въпиющата им чинопреклонност към англосаксонския неолиберален протестантизъм. Все едно не живеем в Европа, а в щата Канзас..

    Нередност?
  • 7
    zocho1 avatar :-|
    zocho1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    За превода и "таксуването" съм съгласен.
    Но да "очаквате авторката да погледне как стои този въпрос и в американската конституция и съответните федерални закони" е съвършено нереалистична задача.
    Бъдете сигурни, че и Делта и Голдман са свършили тази работа с цената на огромен ресурс - пари и адвокати от най-високо ниво. И със сигурност са си "вързали гащите", че иначе има да плащат десетки, а може би и стотици милиони долара обезщетения.
    И да - аз считам цялата им акция за правилна.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#7] от "zocho1":

    Искам, защото - едно - ме интересува проблема с институционалната принуда и - второ - смятам, че тая газета по навик продължават да я четат достатъчно интелигентни хора.

    Сигурно в Америка някой тузар в стъклен кабинет може и да нареди да скопят служителите му, и да "таксува" несъгласните, докато клекнат, защото половите контакти разнасят и болести.
    Чуденето ми е как гледа на това законодателят.

    Нередност?
Нов коментар